romanoff Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Warka #14 - Pils - poszła do butelek z 100g glukozy + 15g cukru w syropie 0.5l. Gęstość końcowa 2,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Wczoraj mały pomiar warki #15 - było 2,5 Blg, czyli już praktycznie posprzatane. Z uwagi na opinie o drożdżach ESB zrobiłem swój pierwszy w życiu test na diacetyl i niestety dla ogrzewanej próbki wyszedł pozytywnie. Piwo jednak spędzi z drożdżami jeszcze tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 13 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2013 (edytowane) Wczoraj, tj. 12.05.2013 - warka #15 poszła na cichą z 25g East Kent Goldings do chmielenia na zimno. Zeszło do 2,5 Blg. Test na diacetyl, na mój nos, wyszedł negatywny, więc potrzymanie piwa nad drożdżami tydzień dłużej się sprawdziło. Piwo rzeczywiście jest bardzo klarowne. Edytowane 13 Maja 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 17 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2013 Wczoraj, tj. 16.05.2013 - warka #13 (Bock) poszła do butelek z 100g cukru w syropie 0.5l. Było tego 24 litry. Zeszło do 4 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Wczoraj, tj. 19.05.2013 - warka #15 (Blond Ale) poszła do butelek z 125g cukru w syropie 0.5l. Było tego 24 litry. Zeszło do 2 Blg. Zapowiada się bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 (edytowane) Warka #16 - Special Bitter (klon Fuller's London Pride) - 11,5 Blg (36 IBU) - 21.05.2013 Drugi z kolei klon piwa Fuller's. Tym razem klon butelkowej wersji London Pride. Receptura oparta o przepis z książki BYO British Real Ale (zmieniona na trochę mocnejszą wersję butelkową). Słody: Pale Ale - Strzegom - 4,5 kg Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,5 kg Chmiele: Target - 11,4% - 15g Challenger - 8,4% - 10g Northdown - 8,19% - 10g East Kent Goldings - 5,6% - 45g (25g do chmielenia na zimno) Drożdże Wyeast 1968 - London ESB - 200 ml gęstwy Zacieranie: 65 - 67 oC - 90 min 78 oC - 5 min 10g gipsu dodane do zacieru. Po 5 minutach kontrola pH - było ok 5,1 - 5,3. Wysładzanie ciągłe do 32 litrów. Gotowanie 90 min Chmielenie: Target, Challenger, Northdown - 90 min East Kent Goldings - 20g - 10 min Mech irlandzki 8g na 15 min Do fermentora trafiło 26 litrów brzeczki 11,5 Blg. Drożdże zadane w 22 oC. Edytowane 7 Lipca 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 2 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2013 02.06.2013 - Do fermentora z warką #16 trafiło 25g East Kent Goldings do chmielenia na zimno. Tym razem nie przelewałem na cichą (fermentacja od początku do końca w tym samym fermentorze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 14 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2013 Wczoraj tj. 13.06.2013 - Warka #16 - Special Bitter - trafiła do butelek z 100g cukru (0.5l syropu). Zeszło do 2 Blg. Wyszło 24 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Warka #17 - American Pale Ale - 11 Blg (33 IBU) - 5.07.2013 Słody: Pale Ale - Strzegom - 4,5 kg Crystal 160 EBC - Fawcett - 0,25 kg Chmiele: Centennial - 10% - 55g Cascade - 7,4% - 30g Drożdże WLP036 (Dusseldorf Alt) - starter 1,5l wlany w całości do fermentora Zacieranie: 63 oC - 15 min 72 oC - 60 min 10g gipsu dodane do zacieru. Wysładzanie ciągłe do 31 litrów. Gotowanie 70 min Chmielenie: Centennial - 25g - 60 min Centennial - 15g - 10 min Cascade - 15g - 10 min Centennial - 15g - 1 min Cascade - 15g - 1 min Mech irlandzki 9g na 15 min Do fermentora trafiło ok. 27 litrów brzeczki 11 Blg. Edytowane 6 Lipca 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 (edytowane) Warka #18 - American Amber Ale - 14 Blg (27 IBU) - 6.07.2013 Receptura w oparciu o Willamette Red: http://www.piwo.org/...ican-amber-ale/ Słody: Pale Ale - Strzegom - 5 kg Cara-pils - 0,273 kg Monachijski - Strzegom - 0,26 kg Biscuit - 50 EBC - Castlemalting - 0,25 kg Carahell - Weyermann - 0,25 kg Chocolate 900 EBC - Castlemalting - 30g Chmiel: Willamette - 5,8% - 90g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 66 - 68 oC - 70 min 10g gipsu dodane do zacieru. Wysładzanie ciągłe do 32 litrów. Gotowanie 100 min Chmielenie: Willamette - 25 g - 90 min Willamette - 35 g - 20 min Willamette - 30 g - 5 min Mech irlandzki 9g na 15 min Do fermentora trafiło ok. 24 litrów brzeczki 14 Blg. Edytowane 16 Lipca 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 16.07.2013 - Dwie poprzednie warki przelane na cichą: #17 - American Pale Ale - zeszło do 2,5 Blg #18 - American Amber Ale - zeszło do 2,5 Blg Obie gęstwy zebrane. Warka #17 na WLP036 jest wyraźnie bardziej klarowna od #18 (Nottingham). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 (edytowane) Warka #19 - Altbier - 12 Blg (33 IBU) - 17.07.2013 Słody: Monachijski - Strzegom - 5 kg Zakwaszający - 75g Chmiele: H. Tradition - 5,5% - 60g H. Mittelfruh - 4,5% - 20g Drożdże WLP036 (Dusseldorf Alt) - ok. 300 ml gęstwy Zacieranie: 53 oC - 10 min 63 oC - 30 min 72 oC - 40 min Wysładzanie ciągłe do 27 litrów. Gotowanie 70 min Chmielenie: H. Tradition - 60g - 60 min H. Mittelfruh - 20g - 5 min Mech irlandzki 9g na 15 min Do fermentora trafiło ok. 24 litrów brzeczki 12 Blg. Drożdże zadane w 25 oC. Fermentor trafił do lodówki ustawionej na 14,5 oC. Edytowane 17 Lipca 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2013 (edytowane) Warka #20 - American India Pale Ale 16 Blg, IBU: 66 - 22.07.2012 Słody: Pale Ale - Strzegom - 5 kg Pale Ale - Weyermann - 1,7 kg Caraamber - Weyermann - 160g Carahell - Weyermann - 100g Chmiele: Apollo - 19,2% - 20g Simcoe - 11,9% - 30g Citra - 12,7% - 100g (w tym 40g na zimno) Drożdże Danstar Nottingham - gęstwa - ok. 300 ml Zacieranie: 68 oC - 90 min 78 oC - 5 min 15g gipsu dodane do zacieru. Wysładzanie ciągłe do ok. 28 litrów Gotowanie 65 min Chmielenie: Apollo 20g - 60 min Simcoe 40g - 20 min Citra 30g - 10 min Citra 30g - 1 min 9g mchu dodane na 15 min. Do fermentora trafiło 24,5 litra brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg. Temperatura zadania drożdży 26 oC. Edytowane 22 Lipca 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Dzisiaj tj. 30.07.2013 - Warka #18 poszła do butelek z 130g cukru na 22 litry. Zeszło do 2,5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) 31.07.2013: Warka #17 - APA - poszła do butelek z 140g cukru w syropie na 26 litrów. Zeszło do 2,5 Blg. Warka #19 - Altbier - przelana na cichą. Zeszło do 2,5 Blg. 5.08.2013: Do Warki #20 poszła Citra w granulacie luzem do fermentora, na pozostały tydzień cichej. Edytowane 7 Sierpnia 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 (edytowane) Warka #21 - Rye IPA 15 Blg, IBU: 57 - 07.08.2012 Receptura na podstawie: http://www.piwo.org/...he-sky-rye-ipa/ Słody: Pale Ale - Strzegom - 4 kg Crystal 160 EBC - Fawcet Maltsters - 0,6 kg Płatki Żytnie Błyskawiczne - 1,8 kg Słód czekoladowy 900 EBC - 50g Suchy ekstrakt słodowy - Muntons - 260 g Chmiele: Amarillo - 10,1% - 90g(w tym 30g na zimno) Cascade - 7,4% - 95g (w tym 30g na zimno) Drożdże WLP036 - gęstwa - ok. 300 ml Zacieranie: Płatki wrzucone do 10l wrzącej wody na ok 30 min 55 oC - 20 min 66 - 68 oC - 100 min 78 oC - 5 min 10g gipsu dodane do zacieru. Po filtracji otrzymałem 26 litrów brzeczki. Wysładzania to chyba nie było Gotowanie 90 min Chmielenie: Amarillo 35g - 90 min Cascade 25g - 20 min Amarillo 25g - 15 min Cascade 30g - 0 min 10g mchu dodane na 15 min. Do fermentora trafiło 21 litra brzeczki o gęstości początkowej 15 Blg. Temperatura zadania drożdży 28 oC. Filtracja to była totalna masakra. Co chwilę stawała i przerzucałem zacier z filtratora do gara, żeby go podgrzać. Niestety już za późno zauważyłem, ale można było filtrować ciągle, tylko z bardzo lekko otwartym kranikiem. Jeśli zrobiłbym tak na początku filtracja potrwała by stanowczo krócej (i tak dłużej niż w przypadku normalnych piw). Wydajność bardzo mocno na tym ucierpiała. Poratowałem się resztką suchego ekstraktu. Brzeczka jest bardzo gęsta i oleista. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Warka #22 - American Stout 16 Blg, IBU: 54 - 08.08.2012 Słody: Pale Ale - Strzegom - 5 kg Karmelowy 150 EBC - Strzegom - 0,6 kg Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,8 kg Carapils - Weyermann - 0,25 kg Słód czekoladowy 900 EBC - Castlemalting - 0,25 kg Pale Chocolate 600 EBC - Fawcet Maltsters - 0,25 kg Jęczmień Palony 1000 EBC - Strzegom - 60g Słód Black 1500 EBC - Castlemalting - 50g Chmiele: Apollo - 19,2% - 20g Simcoe - 11,9% - 60g Drożdże US-05 - uwodniona saszetka Zacieranie: Płatki wrzucone do 10l wrzącej wody na ok 30 min 66-68 oC - 90 min Wrzucone słody palone 78 oC - 5 min 15g gipsu dodane do zacieru. Wysładzanie ciągłe do 27 litrów. Gotowanie 60 min Chmielenie: Apollo - 60 min Simcoe 20g - 20 min Simcoe 20g - 10 min Simcoe 20g - 5 min 6g mchu dodane na 15 min. Do fermentora trafiło 25 litrów brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg. Temperatura zadania drożdży 28 oC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 13.08.2013 - Warka #20 poszła do butelek z 140g cukru w syropie na 22 litry. Zeszło do 3 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 19.08.2013 - Warka #19 Altbier poszła do butelek z 100g cukru w syropie na 21 litrów. Zeszło do 2,5 Blg. Niestety na cichej pojawiła się infekcja. W smaku ani zapachu nie dało się nic wyczuć, więc może będzie się dało wypić za parę tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Niestety na cichej pojawiła się infekcja. W smaku ani zapachu nie dało się nic wyczuć, więc może będzie się dało wypić za parę tygodni. Jak coś Ci się zalęgło to monitorowałbym piwo na bieżąco i w razie pogorszenia szybko spił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Taki jest plan. Dzięki za poradę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 (edytowane) - Edytowane 16 Grudnia 2015 przez romanoff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 28.08.2013 - Warka #21 - Rye IPA - do fermentora trafiło po 30g chmielu Amarillo i Cascade w granulacie luzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 9 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 6.09.2013 - Warka #21 - Rye IPA - poszła do butelek ze 100g cukru w syropie na 19 litrów. Zeszło do 2,5 Blg. 7.09.2013 - Warka #22 - American Stout - poszła do butelek ze 120g cukru w syropie na 24 litry. Zeszło do 5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Warka #23 - Special Bitter - 11,5 Blg (34 IBU) - 3.11.2013 Powtórka warki #16 ze zmianami. Nie ma to już być żaden klon, ale po prostu dobre piwo. Założenia są takie: Odrobinę większa treściwość - 0,5 kg płatków zamiast słodu pale Lepsza piana (a w zasadzie jakakolwiek piana utrzymująca się dłużej niż minutę) - również płatki Trochę jaśniejsza barwa - zamiana 20% karmelowego na jaśniejszy Odrobinę mniejsza goryczka Bez chmielenia na zimno - aromat był przyjemny, ale chcę zobaczyć jak wyjdzie bez tego Trochę większa modyfikacja wody Docelowy profil wody (wartośći w mg/l): Ca - 190 Mg - 15 Na - 30 CO3 - 15 SO4 - 330 Cl - 165 Sole dodane do zacieru: Gips - 14g Chlorek Wapnia - 5g Siarczan magnezu - 3,5g Chlorek sodu - 1,5g Słody: Pale Ale - Strzegom - 4,1 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,4 kg Karmelowy 30 EBC - Strzegom - 100g Chmiele: Target - 11,4% - 15g Challenger - 8,4% - 15g Northdown - 8,19% - 15g East Kent Goldings - 6,4% - 15g Drożdże Wyeast 1968 - London ESB - ok. 125 ml gęstwy namnożonej ze skosu (próbówka -> 250 ml -> 2l -> 2l - wszystko na mieszadle) Zacieranie: 66 - 67 oC - 70 min 78 oC - 5 min Wysładzanie ciągłe do 28 litrów. Gotowanie 70 min Chmielenie: Target, Northdown - 60 min Challenger, East Kent Goldings - 10 min Mech irlandzki 3g na 15 min (resztka) Do fermentora trafiło 25 litrów brzeczki 11,5 Blg. Drożdże zadane w 22 oC. W kotle zostało ok 2l w chmielinach. Wygląda na to, że wydajność się nie zmieniła po zmianie filtratora. Fałszywe dno (nawet prowizoryczne zrobione z fermentora) jest dużo lepsze od oplotu. FIltracja szła szybciej i nic się nie przytykało. Ważne tylko (to była porada od Jejskiego), żeby dno miało szczeliny, a nie nawiercone dziurki. Zmieniłem też środek do dezynfekcji z ClO2 na nadwęglan. Jeśli ma taką samą skuteczność, to jest o niebo lepszy bo nie śmierdzi i nie podrażnia oczu i śluzówek. Kolejna zmiana, to napowietrzanie brzeczki. Teraz zamiast potrząsania fermentorem zastosowałem mieszadło do zaprawy na wiertarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się