Skocz do zawartości

Richterstrasse Brauerei


Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj mały pomiar warki #15 - było 2,5 Blg, czyli już praktycznie posprzatane. Z uwagi na opinie o drożdżach ESB zrobiłem swój pierwszy w życiu test na diacetyl i niestety dla ogrzewanej próbki wyszedł pozytywnie. Piwo jednak spędzi z drożdżami jeszcze tydzień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, tj. 12.05.2013 - warka #15 poszła na cichą z 25g East Kent Goldings do chmielenia na zimno. Zeszło do 2,5 Blg. Test na diacetyl, na mój nos, wyszedł negatywny, więc potrzymanie piwa nad drożdżami tydzień dłużej się sprawdziło. Piwo rzeczywiście jest bardzo klarowne.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj, tj. 19.05.2013 - warka #15 (Blond Ale) poszła do butelek z 125g cukru w syropie 0.5l. Było tego 24 litry. Zeszło do 2 Blg. Zapowiada się bardzo fajnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #16 - Special Bitter (klon Fuller's London Pride) - 11,5 Blg (36 IBU) - 21.05.2013

 

Drugi z kolei klon piwa Fuller's. Tym razem klon butelkowej wersji London Pride. Receptura oparta o przepis z książki BYO British Real Ale (zmieniona na trochę mocnejszą wersję butelkową).

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 4,5 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,5 kg

Chmiele:

  • Target - 11,4% - 15g
  • Challenger - 8,4% - 10g
  • Northdown - 8,19% - 10g
  • East Kent Goldings - 5,6% - 45g (25g do chmielenia na zimno)

Drożdże

  • Wyeast 1968 - London ESB - 200 ml gęstwy

Zacieranie:

  • 65 - 67 oC - 90 min
  • 78 oC - 5 min

10g gipsu dodane do zacieru. Po 5 minutach kontrola pH - było ok 5,1 - 5,3.

 

Wysładzanie ciągłe do 32 litrów.

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie:

  • Target, Challenger, Northdown - 90 min
  • East Kent Goldings - 20g - 10 min

Mech irlandzki 8g na 15 min

 

Do fermentora trafiło 26 litrów brzeczki 11,5 Blg. Drożdże zadane w 22 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

02.06.2013 - Do fermentora z warką #16 trafiło 25g East Kent Goldings do chmielenia na zimno. Tym razem nie przelewałem na cichą (fermentacja od początku do końca w tym samym fermentorze).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Warka #17 - American Pale Ale - 11 Blg (33 IBU) - 5.07.2013

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 4,5 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett - 0,25 kg

Chmiele:

  • Centennial - 10% - 55g
  • Cascade - 7,4% - 30g

Drożdże

  • WLP036 (Dusseldorf Alt) - starter 1,5l wlany w całości do fermentora

Zacieranie:

  • 63 oC - 15 min
  • 72 oC - 60 min

10g gipsu dodane do zacieru.

 

Wysładzanie ciągłe do 31 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Centennial - 25g - 60 min
  • Centennial - 15g - 10 min
  • Cascade - 15g - 10 min
  • Centennial - 15g - 1 min
  • Cascade - 15g - 1 min

Mech irlandzki 9g na 15 min

 

Do fermentora trafiło ok. 27 litrów brzeczki 11 Blg.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #18 - American Amber Ale - 14 Blg (27 IBU) - 6.07.2013

 

Receptura w oparciu o Willamette Red: http://www.piwo.org/...ican-amber-ale/

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 5 kg
  • Cara-pils - 0,273 kg
  • Monachijski - Strzegom - 0,26 kg
  • Biscuit - 50 EBC - Castlemalting - 0,25 kg
  • Carahell - Weyermann - 0,25 kg
  • Chocolate 900 EBC - Castlemalting - 30g

Chmiel:

  • Willamette - 5,8% - 90g

Drożdże

  • Danstar Nottingham

Zacieranie:

  • 66 - 68 oC - 70 min

10g gipsu dodane do zacieru.

 

Wysładzanie ciągłe do 32 litrów.

 

Gotowanie 100 min

 

Chmielenie:

  • Willamette - 25 g - 90 min
  • Willamette - 35 g - 20 min
  • Willamette - 30 g - 5 min

Mech irlandzki 9g na 15 min

 

Do fermentora trafiło ok. 24 litrów brzeczki 14 Blg.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

16.07.2013 - Dwie poprzednie warki przelane na cichą:

 

#17 - American Pale Ale - zeszło do 2,5 Blg

#18 - American Amber Ale - zeszło do 2,5 Blg

 

Obie gęstwy zebrane.

 

Warka #17 na WLP036 jest wyraźnie bardziej klarowna od #18 (Nottingham).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #19 - Altbier - 12 Blg (33 IBU) - 17.07.2013

 

Słody:

  • Monachijski - Strzegom - 5 kg
  • Zakwaszający - 75g

Chmiele:

  • H. Tradition - 5,5% - 60g
  • H. Mittelfruh - 4,5% - 20g

Drożdże

  • WLP036 (Dusseldorf Alt) - ok. 300 ml gęstwy

Zacieranie:

  • 53 oC - 10 min
  • 63 oC - 30 min
  • 72 oC - 40 min

 

Wysładzanie ciągłe do 27 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • H. Tradition - 60g - 60 min
  • H. Mittelfruh - 20g - 5 min

Mech irlandzki 9g na 15 min

 

Do fermentora trafiło ok. 24 litrów brzeczki 12 Blg.

 

Drożdże zadane w 25 oC. Fermentor trafił do lodówki ustawionej na 14,5 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #20 - American India Pale Ale 16 Blg, IBU: 66 - 22.07.2012

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 5 kg
  • Pale Ale - Weyermann - 1,7 kg
  • Caraamber - Weyermann - 160g
  • Carahell - Weyermann - 100g

Chmiele:

  • Apollo - 19,2% - 20g
  • Simcoe - 11,9% - 30g
  • Citra - 12,7% - 100g (w tym 40g na zimno)

Drożdże

  • Danstar Nottingham - gęstwa - ok. 300 ml

Zacieranie:

  • 68 oC - 90 min
  • 78 oC - 5 min

15g gipsu dodane do zacieru.

 

Wysładzanie ciągłe do ok. 28 litrów

 

Gotowanie 65 min

 

Chmielenie:

  • Apollo 20g - 60 min
  • Simcoe 40g - 20 min
  • Citra 30g - 10 min
  • Citra 30g - 1 min

9g mchu dodane na 15 min.

 

Do fermentora trafiło 24,5 litra brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg. Temperatura zadania drożdży 26 oC.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

31.07.2013:

 

Warka #17 - APA - poszła do butelek z 140g cukru w syropie na 26 litrów. Zeszło do 2,5 Blg.

Warka #19 - Altbier - przelana na cichą. Zeszło do 2,5 Blg.

 

5.08.2013:

Do Warki #20 poszła Citra w granulacie luzem do fermentora, na pozostały tydzień cichej.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #21 - Rye IPA 15 Blg, IBU: 57 - 07.08.2012

 

Receptura na podstawie: http://www.piwo.org/...he-sky-rye-ipa/

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 4 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcet Maltsters - 0,6 kg
  • Płatki Żytnie Błyskawiczne - 1,8 kg
  • Słód czekoladowy 900 EBC - 50g
  • Suchy ekstrakt słodowy - Muntons - 260 g

Chmiele:

  • Amarillo - 10,1% - 90g(w tym 30g na zimno)
  • Cascade - 7,4% - 95g (w tym 30g na zimno)

Drożdże

  • WLP036 - gęstwa - ok. 300 ml

Zacieranie:

  • Płatki wrzucone do 10l wrzącej wody na ok 30 min
  • 55 oC - 20 min
  • 66 - 68 oC - 100 min
  • 78 oC - 5 min

10g gipsu dodane do zacieru.

 

Po filtracji otrzymałem 26 litrów brzeczki. Wysładzania to chyba nie było ;)

 

Gotowanie 90 min

 

Chmielenie:

  • Amarillo 35g - 90 min
  • Cascade 25g - 20 min
  • Amarillo 25g - 15 min
  • Cascade 30g - 0 min

10g mchu dodane na 15 min.

 

Do fermentora trafiło 21 litra brzeczki o gęstości początkowej 15 Blg. Temperatura zadania drożdży 28 oC.

 

Filtracja to była totalna masakra. Co chwilę stawała i przerzucałem zacier z filtratora do gara, żeby go podgrzać. Niestety już za późno zauważyłem, ale można było filtrować ciągle, tylko z bardzo lekko otwartym kranikiem. Jeśli zrobiłbym tak na początku filtracja potrwała by stanowczo krócej (i tak dłużej niż w przypadku normalnych piw). Wydajność bardzo mocno na tym ucierpiała. Poratowałem się resztką suchego ekstraktu. Brzeczka jest bardzo gęsta i oleista.

Edytowane przez romanoff
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #22 - American Stout 16 Blg, IBU: 54 - 08.08.2012

 

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 5 kg
  • Karmelowy 150 EBC - Strzegom - 0,6 kg
  • Płatki Owsiane Błyskawiczne - 0,8 kg
  • Carapils - Weyermann - 0,25 kg
  • Słód czekoladowy 900 EBC - Castlemalting - 0,25 kg
  • Pale Chocolate 600 EBC - Fawcet Maltsters - 0,25 kg
  • Jęczmień Palony 1000 EBC - Strzegom - 60g
  • Słód Black 1500 EBC - Castlemalting - 50g

Chmiele:

  • Apollo - 19,2% - 20g
  • Simcoe - 11,9% - 60g

Drożdże

  • US-05 - uwodniona saszetka

Zacieranie:

  • Płatki wrzucone do 10l wrzącej wody na ok 30 min
  • 66-68 oC - 90 min
  • Wrzucone słody palone
  • 78 oC - 5 min

15g gipsu dodane do zacieru.

 

Wysładzanie ciągłe do 27 litrów.

 

Gotowanie 60 min

 

Chmielenie:

  • Apollo - 60 min
  • Simcoe 20g - 20 min
  • Simcoe 20g - 10 min
  • Simcoe 20g - 5 min

6g mchu dodane na 15 min.

 

Do fermentora trafiło 25 litrów brzeczki o gęstości początkowej 16 Blg. Temperatura zadania drożdży 28 oC.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19.08.2013 - Warka #19 Altbier poszła do butelek z 100g cukru w syropie na 21 litrów. Zeszło do 2,5 Blg. Niestety na cichej pojawiła się infekcja. W smaku ani zapachu nie dało się nic wyczuć, więc może będzie się dało wypić za parę tygodni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety na cichej pojawiła się infekcja. W smaku ani zapachu nie dało się nic wyczuć, więc może będzie się dało wypić za parę tygodni.

Jak coś Ci się zalęgło to monitorowałbym piwo na bieżąco i w razie pogorszenia szybko spił :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

6.09.2013 - Warka #21 - Rye IPA - poszła do butelek ze 100g cukru w syropie na 19 litrów. Zeszło do 2,5 Blg.

7.09.2013 - Warka #22 - American Stout - poszła do butelek ze 120g cukru w syropie na 24 litry. Zeszło do 5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #23 - Special Bitter - 11,5 Blg (34 IBU) - 3.11.2013

 

Powtórka warki #16 ze zmianami. Nie ma to już być żaden klon, ale po prostu dobre piwo.

 

Założenia są takie:

  • Odrobinę większa treściwość - 0,5 kg płatków zamiast słodu pale
  • Lepsza piana (a w zasadzie jakakolwiek piana utrzymująca się dłużej niż minutę) - również płatki
  • Trochę jaśniejsza barwa - zamiana 20% karmelowego na jaśniejszy
  • Odrobinę mniejsza goryczka
  • Bez chmielenia na zimno - aromat był przyjemny, ale chcę zobaczyć jak wyjdzie bez tego
  • Trochę większa modyfikacja wody

Docelowy profil wody (wartośći w mg/l):

  • Ca - 190
  • Mg - 15
  • Na - 30
  • CO3 - 15
  • SO4 - 330
  • Cl - 165

Sole dodane do zacieru:

  • Gips - 14g
  • Chlorek Wapnia - 5g
  • Siarczan magnezu - 3,5g
  • Chlorek sodu - 1,5g

Słody:

  • Pale Ale - Strzegom - 4,1 kg
  • Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5 kg
  • Crystal 160 EBC - Fawcett Maltsters - 0,4 kg
  • Karmelowy 30 EBC - Strzegom - 100g

Chmiele:

  • Target - 11,4% - 15g
  • Challenger - 8,4% - 15g
  • Northdown - 8,19% - 15g
  • East Kent Goldings - 6,4% - 15g

Drożdże

  • Wyeast 1968 - London ESB - ok. 125 ml gęstwy namnożonej ze skosu (próbówka -> 250 ml -> 2l -> 2l - wszystko na mieszadle)

Zacieranie:

  • 66 - 67 oC - 70 min
  • 78 oC - 5 min

Wysładzanie ciągłe do 28 litrów.

 

Gotowanie 70 min

 

Chmielenie:

  • Target, Northdown - 60 min
  • Challenger, East Kent Goldings - 10 min

Mech irlandzki 3g na 15 min (resztka)

 

Do fermentora trafiło 25 litrów brzeczki 11,5 Blg. Drożdże zadane w 22 oC.

 

W kotle zostało ok 2l w chmielinach.

 

Wygląda na to, że wydajność się nie zmieniła po zmianie filtratora. Fałszywe dno (nawet prowizoryczne zrobione z fermentora) jest dużo lepsze od oplotu. FIltracja szła szybciej i nic się nie przytykało. Ważne tylko (to była porada od Jejskiego), żeby dno miało szczeliny, a nie nawiercone dziurki.

 

Zmieniłem też środek do dezynfekcji z ClO2 na nadwęglan. Jeśli ma taką samą skuteczność, to jest o niebo lepszy bo nie śmierdzi i nie podrażnia oczu i śluzówek.

 

Kolejna zmiana, to napowietrzanie brzeczki. Teraz zamiast potrząsania fermentorem zastosowałem mieszadło do zaprawy na wiertarce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.