crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Ok, zrobiłem zdjęcia a'propos tej piany oraz analizę piwa. Piwo: warka #28 - Back in Black Widzicie 4 zdjęcia. Pierwsze po minucie, kielich po lewej lany z 4cm znad kielicha, po prawej lany z wysokości ścianki. Potem to samo po dwóch minutach, dodatkowo następne zdjęcie piany z kielicha po lewej, potem po 5 ciu minutach. Teraz, jak to piszę (12 minut od nalania), piana zredukowała się do dwumilimetrowej, gęstej i drobniutkiej warstwy i ani myśli zniknąć. Oblepia szkło. Samo piwo: Nie opalizuje. W zapachu dominuje gorzka czekolada, jest lekko kwaskowaty (rodzynki?). Chmielu nie stwierdzono (i nic dziwnego). Nie czuć też paloności. Smak: na początek lekka paloność, którą alkohol podnosi do podniebienia. Potem zdecydowanie czekolada, gorzka, momentami z nutami palonymi przypomina kawę. //EDIT: lepszej połowie przypomina kawowe cukierki z alkoholem (takie z bombonierki) Ogólnie muszę powiedzieć, ze jednak ani piana nie dostała od tego kakao po tyłku, a smak zdecydowanie zyskał. Jednak polecam Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ściana Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ogólnie muszę powiedzieć, ze jednak ani piana nie dostała od tego kakao po tyłku, a smak zdecydowanie zyskał. Jednak polecam piana w kielichu z prawej strony bardzo ładna, drobniziarnista, satysfakcjonująca. Stosunek cena, efekt wizualny i smakowy z tego co piszesz jest na plus więc...przekonałeś mnie. Lidl...mądry wybór! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Aż musiałem sobie to piwo otworzyć i potwierdzam to co pisze Crosis, piana się utrzymuje w zwykłym pokalu jakieś 10 min. Co do smaku, to bardzo fajny efekt dało to kakao - jak dla mnie trochę przypomina cukierki "kukułki", jeszcze mocno czuć alkohol. Trzeba będzie spróbować przy jakimś stoucie, bo porteru to już nie zdążę w tym roku uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 (edytowane) Teraz napiłem się tego piwa nieco ocieplonego - na pewno je jeszcze zrobię - kakao i tak stoi w szafce (postanowiłem teraz zawsze mieć jedno na stanie ) Może się mylę, ale wydaje mi się, że w przypadku dawania kakao lepiej jednak robić na jak najczystszych drożdżach. Ale miło, że sobie o tym piwie przypomniałeś Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Ale miło, że sobie o tym piwie przypomniałeś po prostu chciałem sprawdzić, czy (jak zwykle) nie konfabulujesz p.s. gdzie mój włącznik!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Za te teksty podłączę Ci go tak, że Ci się odechce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Za te teksty podłączę Ci go tak, że Ci się odechce Pamiętaj, że groźby są karalne. Czyli jutro go podłączysz, spoko mi pasuje. EOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 4 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2013 ale smaka narobili... ja zrobię tak pale ale 5kg karmelowe 30/150/300 każdy 0.5kg czekoladowy jasny 0,25 palona pszenica 0,25 kakało s04 i na pewno trochę cieńsze, 15-16 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 13 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2016 A co sądzicie o mielonym ziarnie kakaowca? parzyć i dodawać w ostatnich 15 min.? Czy może jakoś inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Piłem na Borholmie piwo czekoladowe, z prawdziwej czekolady, mały browar rzemieślniczy. Z chęcią bym spróbował go zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obecnie Opublikowano 22 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Dnia 9.08.2012 o 00:06, scooby_brew napisał: Z magazynu Brew Your Own "250 Classic Clone Recipes": Youngs Double Chocolate Stout Clone Na podstawie tego "tłumaczenia", zrobiłem coś takiego (liczone w Brewtarget): 10L 13° Blg ok. 33 IBU Zacieranie w 69°C Zasyp: 1,6 kg Pilzneński 0,2 kg laktoza 0,18 kg karmelowy jasny 0,16 kg czekoladowy 400 0,12 kg cukier inwertowany 0,07 kg cukier trzcinowy Chmielenie: 20 g Fuggles - 1 h 10 g Kent Golding - 30 min Dodatki: Pożywka dla drożdży Mech irlandzki 100 g Kakao - 15 min 100 g gorzka czekolada 15 min (uprzednio rozpuszczona w gorącej brzeczce) Drożdże: S-04 lub Danstar Nottingham Jeżeli macie jakieś pomysły, komentarze lub uwagi, będę bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi (szczególnie dotyczące czekolady, bo nigdy nie stosowałem, a większość informacji wziąłem z tego wątku). Nie wiem, czy nie powinno być mocniejsze i zacierane na jeszcze bardziej słodko. Dobrym pomysłem mogłaby być jeszcze wanilia i/lub płatki kokosowe, ale to już będzie sporo tłuszczów. W odwodzie mam jeszcze średnio i mocno opiekane płatki dębowe, które od kilku miesięcy moczą się w szkockiej. Edytowane 22 Grudnia 2017 przez obecnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się