pablokrak Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Pięć dni temu uwarzyłem kolejną pszeniczkę Hafe Weizen na drożdżach WB-06 . Od tamtej pory Blg z 12 spadło do 4 lecz fermentacja burzliwa nadal trwa w najlepsze . Dzisiaj korzystając z chwili wolnego czasu chciałbym uwarzyć Dunkel Weizen na gęstwie z fermentującego weizena i tutaj moje pytanie jak to zrobić? Miałem pomysł taki , żeby fermentującego weizena przelać na cichą z połową gęstwy i zostawić jeszcze z tydzień , a resztę gęstwy wykorzystać do nowej warki . Mogę coś w ten sposób zepsuć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 jak będziesz uważny i nic nie zabrudzisz, to się nie popsuje. Spokojnie możesz zlać, albo zebrać drożdże z piany, skoro fermentacja burzliwa nadal trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Myślę że dam rady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 pszeniczki na cichą nie musisz zostawiać, będziesz pewny, że fermentacja się skończyła to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Ja wiem że pszenicznych nie trzeba zostawiać na cichą ale potrzebuję gęstwę i dlatego kombinuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się