Jump to content

Chyba zatrzymana fermentacja


Afghan

Recommended Posts

Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. Zamieszać fermentatorem? Fermentacja w 21-22°C. Jeśli zamieszać, to jak mocno? Tak jak przy napowietrzaniu? Czy wystarczy zakręcić lekko fermentatorem?

A może przelać już na cichą i już może na cichej reszta dofermentuje? Miałem jutro przelewać na cichą i teraz nie wiem co mam robić. W razie czego to też mam saszetkę suchych drożdży S-04.

 

Słody:

3,75 kg - Pale Ale Strzegom (6,0 EBC)

500 g - Płatki jęczmięnne błyskawiczne

250 g - Słód Brown (180,0 EBC)

100 g - Carahell (25,0 EBC)

150 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC)

 

Dodatki:

5 g - gips

 

Drożdże:

Gęstwa SafAle S-04

 

Zacieranie:

68oC przez 60 min

po negatywnej próbie jodowej

76o przez 10 min i filtracja

Link to comment
Share on other sites

Zamieszaj lekko a jutro przelewaj na cichą - trochę jeszcze zejdzie. Z mojego doświadczenia wynika, że te drożdże już tak mają - zawieszą się a potem dofermentowują w butelce.

 

Pozdr,

 

Nie napisałeś ile trwała burzliwa ale zakładam, że co najmniej 4 dni.

Link to comment
Share on other sites

Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne :)

Link to comment
Share on other sites

Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne :)

Już raz stosowałem te drożdże i w trzy dni zeszły mi z 11°Blg do 3,5°Blg, fakt że fermentowały w temperaturze kilka stopni wyższej.

Link to comment
Share on other sites

Może jest nieodpowiednia faza księżyca :D

Zajrzałem dzisiaj do fermentora (trzeci dzień fermentacji), a tam zero piany i jakiś dziwny, lekko kwaśny zapach. Blg 7, w smaku ok - żadnych kwaśnych czy aptecznych smaków. Doszedłem do wniosku, że drożdże poszły spać. Zamieszałem fermentorem i poczekam, szkoda że nie mam już gęstwy żeby dodać do brzeczki...

Link to comment
Share on other sites

To pobierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarskich i zostaw w cieple. Będziesz mniej więcej wiedział ile ma zejść.

 

Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj rano mieszałem fermentatorem a do dzisiaj nic więcej nie zeszło. Przelewać na cichą? Może faktycznie trzeba test fermentacji zrobić i poczekać jeszcze ze dwa dni na wyniki testu?

Link to comment
Share on other sites

Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg.

To nie jest problem. Te drożdże zbyt głęboko nie odfermentują. Za to ładnie osiadają na dnie i dają piwo klarowne. Do 4 Blg mogą Ci zejść jeszcze na cichej, ale nie liczył bym na wiele.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Zacieranie:

68oC przez 60 min

 

W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie.

 

Jeśli nie zrobi FFT to nie będzie wiedział, tylko pamiętaj że na drożdżach piekarniczych jest margines błędu ze względu oczywiście na inne drożdże. Wynosi on +/- 0,5-1 Blg.

Link to comment
Share on other sites

Rano zrobiłem test na drożdżach piekarniczych, jutro wieczorem sprawdzę wynik i przelewam na cichą. W razie test sporo zejdzie, a piwo po cichej nadal nie odfermentuje jak test, zabutelkuję bez dodatku cukru lub z minimalnym dodatkiem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.