Afghan Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. Zamieszać fermentatorem? Fermentacja w 21-22°C. Jeśli zamieszać, to jak mocno? Tak jak przy napowietrzaniu? Czy wystarczy zakręcić lekko fermentatorem? A może przelać już na cichą i już może na cichej reszta dofermentuje? Miałem jutro przelewać na cichą i teraz nie wiem co mam robić. W razie czego to też mam saszetkę suchych drożdży S-04. Słody: 3,75 kg - Pale Ale Strzegom (6,0 EBC) 500 g - Płatki jęczmięnne błyskawiczne 250 g - Słód Brown (180,0 EBC) 100 g - Carahell (25,0 EBC) 150 g - Karmelowy 30 (39,0 EBC) Dodatki: 5 g - gips Drożdże: Gęstwa SafAle S-04 Zacieranie: 68oC przez 60 min po negatywnej próbie jodowej 76o przez 10 min i filtracja Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zwiazkowiec Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Zamieszaj lekko a jutro przelewaj na cichą - trochę jeszcze zejdzie. Z mojego doświadczenia wynika, że te drożdże już tak mają - zawieszą się a potem dofermentowują w butelce. Pozdr, Nie napisałeś ile trwała burzliwa ale zakładam, że co najmniej 4 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted August 18, 2012 Author Share Posted August 18, 2012 Burzliwa trwa już 6 dni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregroc Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted August 18, 2012 Author Share Posted August 18, 2012 Te drożdżaki szybko fermentują, szybko opadają na dno, a potem powoli dojadają resztę. Możesz zamieszać fermentorem, żeby je trochę podnieść i następnego dnia przelać na cichą. Po dwóch tygodniach piwo powinno być dofermentowane i pięknie klarowne Już raz stosowałem te drożdże i w trzy dni zeszły mi z 11°Blg do 3,5°Blg, fakt że fermentowały w temperaturze kilka stopni wyższej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregroc Posted August 18, 2012 Share Posted August 18, 2012 Może jest nieodpowiednia faza księżyca Zajrzałem dzisiaj do fermentora (trzeci dzień fermentacji), a tam zero piany i jakiś dziwny, lekko kwaśny zapach. Blg 7, w smaku ok - żadnych kwaśnych czy aptecznych smaków. Doszedłem do wniosku, że drożdże poszły spać. Zamieszałem fermentorem i poczekam, szkoda że nie mam już gęstwy żeby dodać do brzeczki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
rosek Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 To pobierz trochę brzeczki dodaj drożdży piekarskich i zostaw w cieple. Będziesz mniej więcej wiedział ile ma zejść. Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted August 19, 2012 Author Share Posted August 19, 2012 Wczoraj rano mieszałem fermentatorem a do dzisiaj nic więcej nie zeszło. Przelewać na cichą? Może faktycznie trzeba test fermentacji zrobić i poczekać jeszcze ze dwa dni na wyniki testu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronin Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Zrób test, będziesz miał pewność. Dwa dni burzliwej nie zrobi różnicy, a przynajmniej wizja ewentualnych granatów będzie mniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 (edited) Witam mam chyba problem z warką 13, Bitterem. Na drożdżach S-04 z 11°Blg zeszło tylko do 5°Blg. To nie jest problem. Te drożdże zbyt głęboko nie odfermentują. Za to ładnie osiadają na dnie i dają piwo klarowne. Do 4 Blg mogą Ci zejść jeszcze na cichej, ale nie liczył bym na wiele. Edited August 19, 2012 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Z_bychu Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Zacieranie: 68oC przez 60 min W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafek00 Posted August 19, 2012 Share Posted August 19, 2012 Zacieranie: 68oC przez 60 min W/g mnie nie liczył bym na głębokie odfermentowanie. Jeśli nie zrobi FFT to nie będzie wiedział, tylko pamiętaj że na drożdżach piekarniczych jest margines błędu ze względu oczywiście na inne drożdże. Wynosi on +/- 0,5-1 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted August 19, 2012 Author Share Posted August 19, 2012 Rano zrobiłem test na drożdżach piekarniczych, jutro wieczorem sprawdzę wynik i przelewam na cichą. W razie test sporo zejdzie, a piwo po cichej nadal nie odfermentuje jak test, zabutelkuję bez dodatku cukru lub z minimalnym dodatkiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted August 20, 2012 Author Share Posted August 20, 2012 Test dzisiaj wieczorem nadal pokazuje 5°Blg. Nie zeszło nic więcej. Także po cichej za butelkuję z normalną dawką cukru do refermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts