rpaloha Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Witam i znów poprosze o poradę. Zrobiłem 12 nastawów z gęstwy us-05 suche,zbierałem po cichej.Zauważyłem coraz mniej piany przy fermentacji(1sza-3cm ostatnia 0.5cm)czy moge dalej zbierać z kolejnych warek czy też zalożyc nowy starter? Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 12 pasaży to ze trzy razy za dużo. A zbierając po cichej robiłeś selekcję najsłabiej flokulujących drożdzy - powinieneś zaobserwować rosnące trudności z klarowaniem się piwa. Tak, że warto odnowić szczep, ale wysokość piany nie ma w tym dużego znaczenia - m.in. zależy ona od lepkości (pienistości) piwa które robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się