Dzidu Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Witam wszystkich! Chociaż forum przeglądam już od jakiegoś czasu jest to mój pierwszy post. Piwem oraz piwowarstwem interesuje się już od dłuższego czasu jednek dopiero niedawno odważyłem się zrobić pierwszą warkę. Póki co próbuję jeszcze warzyć z ekstraktów słodowych. Mam do Was pytanie co myślicie o piwie: Bursztynowe Ale (zestaw na 20l z ekstraktów słodowych) + cynamon + skórki słodkiej pomarańczy? Chciałem uważyć coś na jesienno zimowe wieczory:) Jestem ciekaw czy to wyjdzie. Myślicie że to dobre połączenie? Coś byście dodali, zamienili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Z cynamonem musisz uważać - zbytnia ilość może spowodować iż piwo będzie gorzkie. Spróbuj dać kolendrę albo znalazłem taki przepis : KORZENNE ALE Gęstość początkowa - 13 Blg. Skład: - ekstrakt słodowy jasny 3,6 kg - chmiel goryczkowy Marynka 40 g - chmiel aromatyczny Lubelski 50 g (ilości podane dla szyszki) - suche drożdże Safale S-04/S-05 - miód wielokwiatowy 370g - goździki 3g - imbir 20g - cynamon 10g Przygotowanie brzeczki: Warzenie standardowe - 60 min. Chmiel goryczkowy i połowa aromatycznego - na początku gotowania. 30 min przed końcem dodany miód. Reszta przypraw i chmielu - 10 min przed końcem warzenia. Drożdże zrehydratowane w przegotowanej wodzie. Temperatura otoczenia przed dodaniem drożdży (i w czasie całej fermentacji) - ok. 20-22 Choć ja bym miodu nie dawał. A zamiast lubelskiego jakiś chmiel z dużą ilością owoców w aromacie :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2012 Coś byście dodali, zamienili? Wywaliłbym cynamon i skórki pomarańczy i będzie dobre A tak na poważnie, to chyba lepiej aż tak nie kombinować przy pierwszych warkach, jak już coś zmieniać to na sprawdzonych recepturach. Z przyprawami łatwo przesadzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidu Opublikowano 5 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 A tak na poważnie, to chyba lepiej aż tak nie kombinować przy pierwszych warkach, jak już coś zmieniać to na sprawdzonych recepturach. Właściwie o to mi chodziło. Nie chce jakś kombinować za bardzo ale też z drugiej strony chce tam coś dodać. Jak nie wyjdzie to trudno. Trochę szkoda czasu no ale cóż... człowiek się na błędach uczy Spróbuj dać kolendrę a tą kolendre to zamiast cynamony czy dodatkowo? I możecie mi podpowiedzieć jakich to właśnie ilościach dać i czy wrzucić też trochę na cichą czy tylko podczas gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2012 (edytowane) Kolendrę na gotowanie - kilka minut przed końcem, jeśli dobrej jakości kolendrę w granulkach (np. TRS) to max 10g, jeśli "zwykłą" to możesz dać około 15g. Na Twoim miejscu na pierwsze piwo nie dodałbym żadnej przyprawy. Przyprawy do zupy, chmiel do piwa Edytowane 5 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się