arusb Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Zakupiłem w/w zestaw na pierwszą moją warkę z zacieraniem.Czy to nie za trudne piwo jak na pierwszy raz.Może jednak spróbować coś łatwiejszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Pierwszy raz zawsze jest trudny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Tak czy siak będzie trudno ale dasz radę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolej1 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Witam nie bede zakladal nowego temtu chodzi o taka sama warka co kolegi Premium "Sasison 15BLG" w instrukcji jest napisane FERMENTACJA Fermentacja burzliwa przeprowadzić w temp 20-23stopni. Zalecana cicha fermentacja- 1 tydzien. I teraz nie wiem ile powinna trwac fermentacja burzliwa a ile cicha. Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy. Pewnie powinienem zrobic pomiar blg i od wartosci 15BLG czekac tydzien na cichej? http://www.homebrewing.pl/belgian-pale-ale-13stblg-premium-zestaw-surowcow-p-677.html?osCsid=3ba4a08e37154d5604e393edb6afaa1b Edytowane 25 Listopada 2012 przez bolej1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Fermentacja burzliwa trwa tak długo aż blg nie przestanie spadać, następnie zlanie na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 albo trzymasz burzliwą przez 2 tygodnie i bez babrania się . To jest Twój cyrk i Twoje małpy co zrobisz będzie OK. Co do zacierania to nie taki diabeł straszny a nawet jak coś spieprzysz to co - albo będzie miało więcej alkoholu albo więcej smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Warka na poczatku mocno pracowala 3-4 dni domyslem sie ze racji glukozy. Kolego, a mógłbys sprecyzować skąd ta glukoza? Bo glukozę to się czasem dodaje, ale to do refermentacji / nagazowania przy rozlewaniu do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Kolego, a mógłbys sprecyzować skąd ta glukoza? Jest w zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Glukoza jest w recepturze po to, aby zwiększyć stopień odfermentowania, bo Saison powinien być wytrawny. Co do instrukcji, niestety nie jesteśmy w stanie "na sztywno" zalecić aby fermentować 7,10 czy 14 dni, bo na długość fermentacji wpływa wiele czynników. Zakładamy, że każdy kto kupuje zestaw ma elementarną wiedzę, a jeśli nie to zwróci się z prośbą o poradę, której oczywiście udzielimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 O, zawsze się człowiek czegoś nowego nauczy - nie wiedziałem, że glukozy używa się w takim celu. No cóż, początkujący jestem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się