WojtekW Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Od wczoraj fermentacja rozpoczęta po porządnym napowietrzeniu ręcznym:) 3 pokolenie S-33 daje radę. Zastanawiam się, czy wykorzystywać dalej gęstwę, czy jak na suche drożdże to wystarczy? Piwo fajnie pachnie i chyba będzie ciut ciemniejsze od poprzednich, bo a'la Koelsch jest niemal przeźroczysty:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Warka nr 7 zabutelkowana ze 110 g glukozy. Do rozlewu poszło 19 l. Po raz pierwszy chmieliłem bezpośrednio do gara i efekt jest piorunujący - mocna gorycz w piwie. Butelki do jutra w temperaturze pokojowej, później piwnica, gdzie obecnie jst około 16 'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Wczoraj mój browar zyskał słody karmelowe, kilka butelek wyśmienitych piw, ale co najważniejsze, wileką wiedzę teoretyczną, dzięki wizycie na warzeniu u kolegi "dziedzicpruski". Dużo cennych i praktycznych porad, przy pokazie tworzenia piwa, zdaje się być bardziej efektywne od godzin spędzanych na czystej teorii. Kolejne piwo zrobię na gęstwie i według przepisu bardziej doświadczonego piwowara. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Warka nr 8 -Ale Sylwester Zasyp: 3 kg - Pale Ale 0,2 kg - karmelowy 0,05 - barwiący 0,75 - płatki pszenne Zacieranie: 12 l wody słody wsypane w 68°C 63°C - 60' mash out Chmielenie: od początku - 15 g Hallertauer Taurus 15' - 10g Marynka 45' - 25g Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 22 l piwka właśnie poszło do chłodzenia przy 12 Blg. Jutro zadam drożdże, a tymczasem życzę wszystkim udanego Nowego Roku. Kto może, niech się szampańsko bawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Właśnie zadałem gęstwę drożdży Ringwood Ale, otrzymaną od kolegi dziedzicpruski (wielkie dzięki!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 Fermentacja ruszyła w najlepsze, tworząc fajną białą pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Po 12 dniach fermentacji piwo spadło do 3 blg i dziś zabutelkowałem z 90 g cukru. Po południu szykuję kolejną warkę w stylu Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 (edytowane) Warka nr 9 -Ale urodziny Zasyp: 2 kg - Pale Ale 1 kg monachijski jasny 0,25 kg - karmelowy 0,75 - płatki pszenne Zacieranie: 12 l wody słody wsypane w 70°C 67°C - 65' mash out-72 Chmielenie: od początku - 25 g EKG 45' - 25g EKG Edytowane 13 Stycznia 2013 przez WojtekW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Po wystudzeniu 22l piwa do temp. 18 'C metodą "balkonową", zadałem dziś gęstwę z warki nr 8 Ringwood Ale (od dziedzicpruski). Gęstość wyniosła 12 BLG, co bardzo mnie cieszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Po 14 dniach fermentacji warka nr 9 rozlana do 42 butelek z 100 g cukru. Na sobotę planuję dziewiczą pszenicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Warka nr 10 -Hafe-Weizen- taki mały jubileusz. Zasyp: 2 kg - Pszeniczny 1,5 kg Pilzneński 0,2 kg - karmelowy 0,5 kg - płatki pszenne Zacieranie: 12 l wody 44'C - 20 min. 62°C - 30 min 72'C - 20 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 20 g Marynka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Filtracja przebiegła wyjątkowo sprawnie-pod tym względem nie taka pszenica straszna. Brzeczka przelana do zdezynfekowanego fermentora za pomocą wężyka i obecnie chłodzi się na balkonie. Wyszło 20 l 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Fermentacja tra już dwa dni i doczekałem się zapachów bananowo-owocowych. Goździków jak na razie nie czuć, ale jest sukces, bo z tego co czytałem, najczęściej pszenica nie wychodzi taka, jaką sobie wyobrażamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Dziś biorę się za pierwszego Wita, a wszystko z okazji zbliżających się urodzin żony. Warka nr 11 Zasyp: 2 kg -Pilzneński 1 kg -Pszeniczny 1 kg - płatki pszenne Zacieranie: 12 l wody 66°C - 40 min 72'C - 20 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 20 g Lubelski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Jakie drożdżyki? Sam niedługo będę atakował Witka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Mam T-58 i zobaczymy, co na nich wyjdzie. O efekcie napiszę. Zapomniałem dodać, że na ostatnie 10 minut wrzuciłem 15 g kolendry, 20 g skórki pomarańczy, 10 g skórki cytryny i 10 g skórki grejpfruta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Te drożdże to trochę był kiepski pomysł do wita... Jak bym wiedział to bym Cię poratował gęstwą Brefermów do wita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Takie słabe są? Mam jeszcze S-33, ale jakoś te T-58 mi leżą niewykorzystane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 T58 się lekko/zdecydowanie do Wita nie nadają... lepiej dałbyś te s33 bo to "belgijskie" ale ponoć do Wita najlepsze są te do piw pszenicznych. Szkoda żeś zaczął warzyć bo byśmy się jakoś dogadali WojtekW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Fermentacja trwa, na drożdżach S-33:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Pszeniczne 19 l wczoraj zabutelkowane ze 120 g cukru. Fermentacja trwała długo, a jeszcze wczoraj na powierzchni pozostały martwe drożdże,w jednym przypadku tworząc nawet delikatną bańkę, co zwiększyło u mnie obawy o infekcję tlenowcem. W smaku i zapachu wszystko dotychczas ok - czuć banana i goździki! Będę kontrolował sprawę, degustując buteleczki:) Warka 11 Witek zakończyła fermentację dosłownie po 2 dniach intensywnej piany. S-33 efektownie zaczyna pracę, ale szybko kończy. Dziś i jutro dokonam kolejno pomiaru blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Wczoraj Wit w ilości 21 l rozlany ze 120 g glukozy do butelek. Zapach piękny, przypomina Obolona Białego. W następnym tygodniu jeszcze jedna pszenica, bo gęstwa czeka, a później już różnorakie Ale na ciepłą wiosnę i upalne lato:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Warka nr 12 -Hafe-Weizen Zasyp: 2 kg - Pszeniczny 1,5 kg Pilzneński 0,2 kg - karmelowy 0,5 kg - płatki pszenne Zacieranie: 15 l wody 44'C - 30 min. 62°C - 40 min. mash out-78 Chmielenie: od początku - 25 g Marynka Filtracja sprawna, wyszło 24 l 11 BLG. Obecnie trwa chłodzenie balkonowe. po ostudzeniu zadam gęstwę WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Dziś również zrobiłem pierwszego cydra z 10 l soku jabłkowego z Tesco ( 50 % koncentrat). Zadałem gęstwę drożdży S-33. Ciekawi mnie, czy podobnie jak przy piwie trzeba uważać na infekcję? Wiadro zdezynfekowałem, planuję wlać w plastikowe butelki przepłukane piro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się