Skocz do zawartości

Zatrzymana fermentacja? Co robić?


xfranek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój Pilzner odfermentował tylko do 5Blg. 14dni fermentacji burzliwej i już 10 cichej i nie schodzi niżej. Zastanawiam się czy nie trzeba by było dodać nowych drożdży????

 

 

Skład zestawu Pilzner / Pils:

- słód pilzneñski Weyermann® 4,0 kg,

- słód karmelowy Carapils® 0,2 kg,

- chmiel aromatyczny Lubelski (PL) granulat 100 g,

- drożdże dolnej fermentacji Saflager W 34/70 11,5 g,

 

 

Zacieranie:

20 minut w temp. 50oC.

64oC i trzymać przez 30 min.

70oC i tak trzymać przez 30 minut lub do negatywnej próby jodowej.

77oC i filtrować.

 

Fermentacja 11-12C

Edytowane przez xfranek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po cichej chcesz dodawać znowu drożdży? Trzeba było pomyśleć przed zlaniem. Dla pewności nalej trochę do słoika, dodaj drożdży piekarskich i zobacz czy odfermentuje niżej

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niecała doba testu FFT i już Blg spadło do 3. Wiem że nie powinienem przelewać na cichą ale jest to dopiero moja 3 warka i .... stało się. Co byście proponowali w takiej sytuacji?? Nowe drożdże i jeszcze raz cicha??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz to już właściwie nie ma większego znaczenia, większość ekstraktu już zostało przerobione. Ważniejsze, żeby ci dofermentowało w fermentorze, a nie w butelkach. Najwyżej na konkurs nie wyślesz.

 

Przy okazji możesz się pozbyć części DMS ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No a dlaczego mają nie pracować? Aż do temperatury granicznej (42°C?) będą pracować, jak każde drożdże.

 

Drożdże dolnej fermentacji po prostu potrafią fermentować w niższych temperaturach niż górnej, ale stosuje się je aby uzyskać czysty smak, a nie prędkość górnych w niższych temperaturach - właśnie działają one w temperaturach niższych, ale znacznie wolniej.

 

Przefermentuj je do końca w tych 19-20°C, nie kombinuj już.

Edytowane przez Gabe
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydratacji drożdży. Po przeczytaniu serii postów że ludzie rozsypują je po powierzchni i jest wszystko ok też tak zrobiłem. Od dzisiaj rehydratacja wchodzi na stałę. 3 warka i ciągle wyłapuje jakieś błędy.

Edytowane przez xfranek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rehydratacja.

 

A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydryzacji drożdży

 

Może nie tyle co spowodowało, ale mogło spowodować.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.