xfranek Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Witam. Mój Pilzner odfermentował tylko do 5Blg. 14dni fermentacji burzliwej i już 10 cichej i nie schodzi niżej. Zastanawiam się czy nie trzeba by było dodać nowych drożdży???? Skład zestawu Pilzner / Pils: - słód pilzneñski Weyermann® 4,0 kg, - słód karmelowy Carapils® 0,2 kg, - chmiel aromatyczny Lubelski (PL) granulat 100 g, - drożdże dolnej fermentacji Saflager W 34/70 11,5 g, Zacieranie: 20 minut w temp. 50oC. 64oC i trzymać przez 30 min. 70oC i tak trzymać przez 30 minut lub do negatywnej próby jodowej. 77oC i filtrować. Fermentacja 11-12C Edytowane 10 Września 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 (edytowane) Po cichej chcesz dodawać znowu drożdży? Trzeba było pomyśleć przed zlaniem. Dla pewności nalej trochę do słoika, dodaj drożdży piekarskich i zobacz czy odfermentuje niżej Edytowane 10 Września 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 11-12st - jest w lodówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 W jakiej temperaturze ta fermentacja/cicha? Robiłeś test FFT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 11-12st - jest w lodówce U mnie zimą one pracują w niższych temp. Zrób test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 10 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2012 Dobra więc zrobię test i zobaczymy. Dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Niecała doba testu FFT i już Blg spadło do 3. Wiem że nie powinienem przelewać na cichą ale jest to dopiero moja 3 warka i .... stało się. Co byście proponowali w takiej sytuacji?? Nowe drożdże i jeszcze raz cicha?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Napowietrz/pokołysz i podnieś temperaturę do pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 11 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 dzięki spróbuję. Na długo podnieść temp do powiedzmy 20st? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 11 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2012 Teraz to już właściwie nie ma większego znaczenia, większość ekstraktu już zostało przerobione. Ważniejsze, żeby ci dofermentowało w fermentorze, a nie w butelkach. Najwyżej na konkurs nie wyślesz. Przy okazji możesz się pozbyć części DMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 12 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 (edytowane) Zaczęło bulkać - dawać z powrotem na 12st ??? Test FFT już niżej nie zszedł cały czas 3Blg Edytowane 12 Września 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Zostaw jak jest - jak znowu fermentacja się zatrzyma, to możesz mieć problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 (edytowane) Blg zeszło do 4,5 i bulkanie ustało. Pokołysałem trochę jeszcze fermentor. Edytowane 13 Września 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Wczoraj zmniejszyłem temp. i chyba dlatego bulkanie ustało - ponownie dałem na 19st i bulka juz od wczoraj. Zastanawiam się jak drożdże dolnej fermentacji pracują w takiej temp. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 (edytowane) No a dlaczego mają nie pracować? Aż do temperatury granicznej (42°C?) będą pracować, jak każde drożdże. Drożdże dolnej fermentacji po prostu potrafią fermentować w niższych temperaturach niż górnej, ale stosuje się je aby uzyskać czysty smak, a nie prędkość górnych w niższych temperaturach - właśnie działają one w temperaturach niższych, ale znacznie wolniej. Przefermentuj je do końca w tych 19-20°C, nie kombinuj już. Edytowane 14 Września 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Tak zrobię. A refermentacje w jakiej temp. przeprowadzić w takim przypadku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 (edytowane) A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydratacji drożdży. Po przeczytaniu serii postów że ludzie rozsypują je po powierzchni i jest wszystko ok też tak zrobiłem. Od dzisiaj rehydratacja wchodzi na stałę. 3 warka i ciągle wyłapuje jakieś błędy. Edytowane 14 Września 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 (edytowane) Rehydratacja. A tak przy okazji to słabe odfermentowanie w niskiej temp. było spowodowane nie zrobieniem rehydryzacji drożdży Może nie tyle co spowodowało, ale mogło spowodować. Edytowane 14 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Zaszło do 3,5Blg i chyba koniec bulkania. Planuje poczekać teraz jeszcze 4 dni (do piątku) i lać do butelek z 4g glukozy na butelkę. Będzie ok??? Test FFT zszedł po paru dniach do 2,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Jak nie schodzi niżej, to będzie ok. Wypij szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się