Pieron Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Wielkie gratulacje dla laureatów. Mnie bardzo ciekawi jakie to były te piwa zielone, które były dostarczone do konkursu, co wygrało i co przegrało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Z tego co mówili sędziowie, to inwencja w piwach zielonych była spora: było piwo miętowe, chyba dwa w klimacie kiwi, piwa cytrusowe, z trawą żubrową. Całkiem ciekawie, choć wykonanie nie zawsze doskonałe. Kilka piw zielonymi było niestety tylko z wyglądu. Pomysły na pewno lepsze i ciekawsze niż w zeszłym roku. Rozwija się zatem tendencja do eksperymentowania. To cieszy, bo to przecież jest w piwowarstwie najpiękniejsze, kiedy można wykreować coś nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 (edytowane) Pełna lista z podziałem na zajęte miejsca. Piwo Zielone: 1. Agnieszka Łopata 2. Andrzej Miler 3. Adam Wróbel 4. Jan Krysiak 5. Jerzy Miler 6. Jacek Stachowski oraz ex aequo Demon Brew 7. Krzysztof Czekan 8. Bartosz Nowak 9. Grzegorz Pudło 10. Waldemar Pitala 11. Andreas Schwickert Belgijski Tripel: 1. Wojciech Bublej 2. Agnieszka Łopata (Marcin Stefaniak) 3. Piotr Kowalski 4. Robert Orszulak 5. Artur Kamiński 6. Tomasz Czaja 7. Waldemar Pitala 8. Stanisław Szeliga oraz ex aequo Jan Krysiak 9. Andrzej Miler 10. Jacek Głuchowski 11. Jerzy Miler 12. Slawomir Bilski 13. Adam Czogalla Edytowane 10 Marca 2013 przez bimbelt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Czwarte w zielonym, najgorsze miejsce dla sportowca. No ale za takimi mistrzami to nie wstyd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Wielkie gratulacje dla laureatów. Mnie bardzo ciekawi jakie to były te piwa zielone, które były dostarczone do konkursu, co wygrało i co przegrało. Moje zielone to było American Wheat chmielone na jabłkowo-miętowo-cytrusowo - Citra, Calypso plus Mosaic i Calypso na zimno. Do tego na cichą skórka z limonki wrzucona do spirytusu (gdzieś wyczytałam, że olejki rozpuszczają się lepiej w alkoholu) a potem ten spirytus wlałam do fermentora. Ciekawy efekt - cała zieleń ze skórki przeszła do spirytusu i zrobił się zielony. Dla koloru w planach miałam dodanie likieru blue curaco, ale okazało się, że starczylo mi tylko na jedną butelkę. Z otchłani szafki wygrzebałam likier w kolorze zielonym o smaku melona i tak zabarwiłam piwo. W efekcie wyszedł świeży melon plus cytrusy, jabłka i mięta. Hasintus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Przyznam, że bardzo się napracowałaś i zasłużyłaś na wygraną. Ja zrobiłem jasnego pilsa, do niego wsypałem zielonego proszku. Po paru dniach przyszedł aromat i do kega wsypałem kolejny proszek. I tak powstało zielone piwo z kiwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Gratulacje dla laureatów! Agnieszka faktycznie zapracowałaś na 1 miejsce. Moje zielone było "tylko" chmielone zielonym (bez suszenia) chmielem. I gdyby to nie był zielony lubelski, tylko np citra albo cascade to pewnie byłby wyżej. Ale cóż zrobić - mam tylko lubelski. No ale wróżyłem mu jedynie jakąś 8 (+-2) lokatę. Ciekawe, czy trafiłem? Trafiłeś: 8-2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Przyłączam się i ja do gratulacji dla najlepszych! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Gratki dla laureatów Brawo Agnieszka ciekawa kombinacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Wielkie gratulacje dla laureatów. Mnie bardzo ciekawi jakie to były te piwa zielone, które były dostarczone do konkursu, co wygrało i co przegrało. Moje zielone to było American Wheat chmielone na jabłkowo-miętowo-cytrusowo - Citra, Calypso plus Mosaic i Calypso na zimno. Do tego na cichą skórka z limonki wrzucona do spirytusu (gdzieś wyczytałam, że olejki rozpuszczają się lepiej w alkoholu) a potem ten spirytus wlałam do fermentora. Ciekawy efekt - cała zieleń ze skórki przeszła do spirytusu i zrobił się zielony. Dla koloru w planach miałam dodanie likieru blue curaco, ale okazało się, że starczylo mi tylko na jedną butelkę. Z otchłani szafki wygrzebałam likier w kolorze zielonym o smaku melona i tak zabarwiłam piwo. W efekcie wyszedł świeży melon plus cytrusy, jabłka i mięta. Zaczynam żałować, że nie sędziowałem w "zielonych" Przy okazji gratulacje dla wszystkich. Brunnenbraeu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Gratulacje dla wszystkich startujących a szczególnie serdeczne oczywiście dla Laureatów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Wielkie dzięki za otrzymany dyplom (dyplom też zielony). Wnet zawiśnie na ścianie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi