wyvern Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Właśnie sprawdzaliśmy naszą blondynę, oczywiście próbka została skonsumowana Tylko mocno zapodaje alkoholem. To pierwsze nasze mocne piwko (wg wzoru 7,5 ABV). Do tego ma jakiś taki chemiczno - słodkawy zapach. Coś źle, czy tak ma być? Przejdzie mu po cichej i odleżakowaniu? Drożdże zadane były 30.08 wieczorem, więc już jakiś czas temu... Czy Ardennes zjeżdżają do 2,5 Blg? Nigdy mi nic tak nisko nie zeszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Ciężko przez monitor wywąchać. Ale daj sie piwu porządnie wyleżakować wiele smaków z czasem się układa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 U mnie na ardenach fermentuje BPA i zapach po 2 tygodniach jest extra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 13 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Tylko to BPA jakie ma ABV? W sumie trochę smak/zapach kojarzy mi się z Primatorem double (24 blg, chyba 10-11 abv) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Wg mnie w pierwszej fazie, czyli do ułożenia smaków to zapach etanolu może Ci dominować - tak przynajmniej jest często przy mocniejszych winach. Potem to się ładnie układa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 13 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2012 Tylko to BPA jakie ma ABV? W sumie trochę smak/zapach kojarzy mi się z Primatorem double (24 blg, chyba 10-11 abv) primator na pewno nie ma chemicznego smaku/zapachu... słodki tak... daj mu się ułożyć - takie wysokie blg początkowe wymaga dłuższego leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 BPA miało 14 blg, dzisiaj przeleję na cichą to sprawdzę do ilu odfermentowało. Wydaje mi się jednak że nie są to drożdże z gatunku śmierdzących przy fermentacji. Przy piwach mocniejszych normalne jest, że na początku są alkoholowe. Z czasem to mija i wszystko się układa jak należy. Mój BGSA dopiero po pół roku przestał walić etanolem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Mój BGSA dopiero po pół roku przestał walić etanolem... I to jest rozwiązanie jedynie słuszne problemu, tych piw /mocnych belgijskich/ n ie należy ruszać wcześniej. Wiadomo niektóre mogą ułożyć się wcześniej, ba miałem kiedyś fajnego tripla który smakował już po 3 miesiącach , wydawało mi się że jest doskonały. Kiedy po pół roku spróbowałem jedną z ostatnich butelek żałowałem że jest tego tak mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 I to jest rozwiązanie jedynie słuszne problemu, tych piw /mocnych belgijskich/ n ie należy ruszać wcześniej Ech, a piwniczka pusta Ale dzieki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Teraz musisz uwarzyc coś do szybkiego spożycia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dlatego ja teraz robię maraton wczoraj FAH, dzisiaj pszenica, jutro będzie belg (ale nie tak mocny), a na koniec coś mieszanego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 W poniedziałek będzie warzony stout, a później... nie będzie wolnego wiadra! Crosis, dasz spróbować FAH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Dam Ja też zacierpiałem na brak wiader, ale poprawiłem stan i już jest lepiej... aczkolwiek stwierdzam, że muszę dojść do 10ciu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 14 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2012 Ja mam 2 tylko. I trzecie, bez atestu ale działa, mimo to się obawiam. Od biedy mam kilka baniaków do wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi