arek-lin Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Mimo, że zdarzało mi się czytać forum to dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Nie mam na swoim koncie wielu warek, a do tego wszytskie były wyrabiane z brewkitów firmy Coopers. Teraz postanowiłem uwarzyć warkę z podstawowych produktów i jestem na etapie oczekiwania na słód, chmiel i drożdże, zobaczymy co z tego wyjdzie Pewnie wielu będzie śmieszyło to pytanie, ale czy do przygotowania brzeczki lub tuż przed fermentacją dodaje się cukier (tak jak w brewkitach)? Czy cukier jest wykorzystywany tylko do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 A po co miałbyś dodawać cukier i jakie ilości masz na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Dotychczas jak robiłem z brewkita to trzeba było dodać kilogram cukru, stąd moje pytanie. Nie robiłem jeszcze z procesem zacierania i wszystko co zrobię będzie na podstawie informacji jakie znajdę tu na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Cukier dodajesz tylko w przypadku brewkitów (no chyba żę chcesz "sztucznie" zwiększyć moc piwa kosztem smaku). Z tymi brewkitami to tak już jest że trochę ściemy tam jest, bo moim zdaniem nachmielony ekstrakt powinien starczać na zrobienie warki wg. specyfikacji na puszce bez dodawania cukru, ale cukier jest tańszy więc wg. producenta lepiej to zrobić w tą stronę. Ale wracając do tematu podczas zacierania (oraz wysładzania) uzyskujesz od razu odpowiedni ekstrakt (z odpowiednią ilością cukrów) do którego nie potrzeba już cukru z paczki. Dajesz go tylko do refermentacji. Edytowane 17 Września 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Bardzo dziękuję za rzeczową odpowiedź. W takim razie już coś wiem, ale wiele jeszcze nie wiem. Chyba jak już będę na etapie warzenia to na bieżąco będę zadawał pytania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pogonowiak Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Witaj arek-lin!!! Powodzenia w warzeniu !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 Przyda się bo mam pewne obawy czy uda mi sie stworzyć coś, co będzie nadawało się do picia Dotychczas robiłem kwasy chlebowe, ale z reguły wychodziły albo granaty albo takie, że czyściły organizm od środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się