Skocz do zawartości

Witam wszystkich


arek-lin

Rekomendowane odpowiedzi

Mimo, że zdarzało mi się czytać forum to dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować. Nie mam na swoim koncie wielu warek, a do tego wszytskie były wyrabiane z brewkitów firmy Coopers. Teraz postanowiłem uwarzyć warkę z podstawowych produktów i jestem na etapie oczekiwania na słód, chmiel i drożdże, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Pewnie wielu będzie śmieszyło to pytanie, ale czy do przygotowania brzeczki lub tuż przed fermentacją dodaje się cukier (tak jak w brewkitach)? Czy cukier jest wykorzystywany tylko do refermentacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier dodajesz tylko w przypadku brewkitów (no chyba żę chcesz "sztucznie" zwiększyć moc piwa kosztem smaku). Z tymi brewkitami to tak już jest że trochę ściemy tam jest, bo moim zdaniem nachmielony ekstrakt powinien starczać na zrobienie warki wg. specyfikacji na puszce bez dodawania cukru, ale cukier jest tańszy więc wg. producenta lepiej to zrobić w tą stronę.

 

Ale wracając do tematu podczas zacierania (oraz wysładzania) uzyskujesz od razu odpowiedni ekstrakt (z odpowiednią ilością cukrów) do którego nie potrzeba już cukru z paczki. Dajesz go tylko do refermentacji.

Edytowane przez VeryBerry
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.