coder Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Browar to nie fabryka śrubek, kiedy piwowarzy przystępowali do dzieła, modlili się! - groźnie zaznacza senior piwowarstwa. A tak przy okazji - czy znacie jakąś modlitwę dedykowaną dla piwowarów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Modlitwy nie znamy, ale widzieliśmy w każdym browarze w Niemczech krzyż. Jeżeli warzelnia była na sali to krzyz był przy warzelni. I dlatego u mnie w kuchni tyż wisi krzyż, zresztą wisiał od zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Piwowarzy zza Odry mawiają "Hopfen und Malz - Gott erhalt's" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 W czeskich browarach, choć to mocno zlaicyzowany kraj, też często można spotkać napisy "Dej Bůh štěstí". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Piwowarzy zza Odry mawiają "Hopfen und Malz - Gott erhalt's" Bardzo dobre,zacznę stosować przed zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Rozszerzalnośc cieplna wody wynosi 4%, po ochłodzeniu brzeczki mozna sie spodziewać ubytku najwyżej 1 litra czy te 4% jest dla różnicy temperatur 100 st do 0 st? jaką przyjąć kurczliwość dla przedziału 100st (gotowanie) po którym następuje schłodzenie do 20st (czyli mniej więcej tyle ile ma brzeczka którą przelewam do fermentora) - czy tu można przyjąć te 4%? - to by oznaczało że z 45 litrów gotowanych w kegu (nie liczę parowania...) uzyskuję 43,2 litry brzeczki schłodzonej, z której z kolei 1,3 litra mam strat na chmielinach (to akurat sprawdziłem miarką) więc powinienem uzyskać 41,9 litra brzeczki w fermentorach. niestety podczas ostatniego warzenia nie zrobiłem dokładnych pomiarów, ale mam wrażenie że kurczliwość brzeczki była znacznie większa niż 1,8 litra czyli 4% - pewnie jednak inna jest kurczliwość samej wody a inna brzeczki.... może ktoś wie jaką zakładać kurczliwość brzeczki chłodzonej od 100st do 20 st? przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Nie mierzyłem dokładnie, ale w przypadku kega to chyba niecałe 3litry. Niema to dla mnie znaczenia, bo pod koniec warzenia (po włożeniu chłodnicy) dolewam wrzątku żeby po schłodzeniu mieć 46l. brzeczki o zakładanej w programie gęstości. Przy kegu z wyciętym deklem trzeba było się troszkę gimnastykować żeby nie kipiało i uzyskać te 46-47l , ale teraz mam z dospawanym kręgiem z innego kega i jest pełen luzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 teraz mam z dospawanym kręgiem z innego kega i jest pełen luzik to jest myśl! beersmith pokazuje mi jakieś kosmiczne ilości "boil brzeczki" żeby uzyskać te 40 litrów finalnej cieczy (54 litry przed gotowaniem o ile wszystko kumam w tym programie) więc się przeraziłem że cały mój makiaweliczny plan obskoczenia w 50-litrowym kegu podwójnej warki wziął w łeb... biorąc pod uwagę kożuch z chmielin jestem w stanie gotować w kegu coś około 45 litrów brzeczki - jak będzie więcej to wikipi - co po odjęciu "efektu skurczenia", resztek chmielin i odparowania, nie zostaje nawet 40 litrów (czyli dubeltowa warka) ale dolewanie wody żeby uzyskać konstans cieczy tudzież dospawanie kołnierza do kega to są rozwiązania! proste i skuteczne, takie lubię najbardziej zadowolę się 40 litrami schłodzonej brzeczki czyli po bożemu po 20 litrów na fermentor, choć pewnie Twoje 46 litrów daje 40 litrów w butelkach i to jest ideał do którego dążę ale chyba najpierw muszę dojść do ładu z moją wydajnością ach, ileż to człowiek nowych rzeczy musi się nauczyć na stare lata żeby finalnie napić się czegoś smacznego przem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Ustaw sobie w beersmith adekwatne do własnych realiów wartości odparowywania na godzinę oraz poziom pozostałości po zlewaniu brzeczki do fermentora i nie będziesz mieć najmniejszych problemów z określeniem ilości brzeczki przed gotowaniem. Skoro piszesz, ze w chmielinach pozostaje ci zaledwie 1,3l (wg mnie baaardzo dobry wynik), to niemożliwe jest abyś w czasie gotowania "utracił" 12,7l poprzez odparowanie, no chyba, że gotujesz nie po poznańsku i para idzie jak z lokomotywy w Wolsztynie. Gdybyś potrzebował info nt ustawień BS to pisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Gdybyś potrzebował info nt ustawień BS to pisz. przy BS programy do konstruowania mostów wydają mi się przedszkolnymi wprawkami, co drugiej rubryki nie kumam choć wydawało mi się dotąd że angielski jako-tako znam gdyby ktoś zechciał mi podesłać plik " equipmenta" skonfigurowany na keg 50 litrów grzany na taborecie gazowym to chętnie bym się odwdzięczył piwem (z dwuacetylem.... po prostu jak ja mojemu BS wpisuję batch size 40L i dla ułatwienia zaznaczam "calc Boil Vol" to mi oblicza Est Pre boil Vol na 54,37L; a że nie bardzo kumam jeszcze te wszystkie współzależności to staram się nie wpisywać swoich wartości żeby nie rozregulować sobie programu i nie dostać jakiś jeszcze bardziej kosmicznych pomyłek korzystam po prostu z defaultowych ustawień dla Stainless keg 10 gal wierząc że mądrzejsi ode mnie powpisywali takie wartości jak Boil off, cooling shrinkage czy evaporation rate pewnie można to sobie samemu pomierzyć ale taki plik skonfigurowany przez kogoś działającego na 50litrowym kegu i taborecie byłby wielce pomocny 1.3 litra chmielin... - rzeczywiście taki uzyskałem i jest to dla mnie wielki honor że jest to dobry wynik! a uzyskuję go tak że po spuszczeniu brzeczki do wysokości zaworu przechylam keg tak że opierając się o wytłoczenia ramy taboretu stoi sobie przechylony, czekam ponownie aż chmieliny ponownie osiądą i zlewam wówczas 5 litrów ( zmierzone) dość czystych - w kegu zostaje dokładnie 1,3 litra chmielin - zmierzyłem muszę jeszcze jakoś dopracować filtrację z pończochy żeby filtrować skutecznie tę pozyskaną brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Właśnie zerknąłem jak są ustawione paramentry dla "stainless kegs 10gal/37,8l" To co powinieneś zweryfikować u siebie to: "boil off" ilość wody która odparowuje Tobie w czasie gotowania. W szablonie przyjęte jest 7,57l i dodatkowo zaznaczona opcja, że jest to ilość odparowana w ciągu godziny. Nie wiem, bo na razie działam w mniejszej skali, ale wydaje mi się, że to dość wysoka wartość parowania na godzinę. "loss to trub and chiller" - tu powinieneś wpisać swoją wartość strat po chmieleniu, w szablonie masz z góry założone prawie 3,8l a ty piszesz, że masz jedynie 1,3l, czyli już 2,5l różnicy w obliczeniach "fermenter loss" - to straty w procesie fermentacji, w szablonie założone na poziomie 2,84l, tutaj też musiasz sam ocenić ile mniej udaje ci się uzyskać piwa do butelkowania w stosunku do objętości fermentacji burzliwej (wg mnie przyjęto tu duże straty, ale jeszcze raz podkreślam, że to nie moja skala działania ) Po wpisaniu poziomu Twoich strat po chmieleniu, objętość brzeczki przed gotowaniem już wynosi "tylko" ok. 50l. Popracuj jeszcze nad odparowaniem i stratami w fermentacji i powoli uzyskasz naprawdę w miarę poprawne wartości. Ja też po skonfigurowaniu BS pod swój gar 30l nie wierzyłem, w to co mi sugerował i wychodziło jednak, że wysładzałem zbyt dużo. Teraz staram się trzymać zaleceń BS i wychodzą litry +/- takie jak wylicza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 ...zadowolę się 40 litrami schłodzonej brzeczki czyli po bożemu po 20 litrów na fermentor, choć pewnie Twoje 46 litrów daje 40 litrów w butelkach i to jest ideał do którego dążę ale chyba najpierw muszę dojść do ładu z moją wydajnością przem Nie tak. W nie przerobionym kegu robiłem warki 46l. czyli dwa fermentory po 23l. i czasami jeszcze litr rezerwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 @polter: THX! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 28 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2011 Ja na łyżce drewnianej dużej mam wyżłobione 3 skale 20,25,30l,przy fitracji wkładam łyżkę i już wiem co ile mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się