gsb Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Witam - na początek, jakoże to moj pierwszy post, dzien dobry wszystkim Ponieważ warzę piwo po raz pierwszy, chciałbym zasięgnąć informacji... Kupiłem "zestaw startowy" i jeszcze kit coopersa - lager. Mam problem bo wczoraj rozpoczalem fermentacje a dzis (po 20 godzinach) nie ma jeszcze zadnego "bulgotniecia" w rurce... Dziwi mnie to troche. -Wszystkie naczynia/przyrzady byly wysteryliozwane pirosiarczanem -Temperatura 23 st. - w momencie dodawania drozdzy - 24 st. (dorzdze zostaly dodane do brzeczki ok 45 minut po jej przygotowaniu - musiala "dojsc do temp. pokojowej", w tym czasie byla zamknieta) Czy cos zrobilem zle? Czy brzeczka fermentuje? Czy mam juz spisac ja na straty i wylac? - Nie wiem co sie dzieje w srodku, bo mam plastikowy fermentator... Cisnienie JEST bo naciskajac na gorna pokrywe - nwet opierajac na niej palce - woda w rurce reaguje dosc mocno... Byłbym wdzieczny za jakakolwiek pomoc. Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Cierpliwości. Fermentory nie są szczególnie szczelne. CO2 może się ulatniać innymi niż rurka drogami. 20h na start fermentacji to też nie jest tragicznie. Generalnie nie musisz się zanadto bać otwarcia wieka. Jeśli nie będziesz do feremntujacej brzeczki pluł, grzebał tam niewysterylizowaną łychą czy coś w tym stylu nic złego się nie stanie. Nad piwem znajduje się warstwa CO2 (jest cięższe od powietrza), więc stanowi barierę ochronną. W powietrzu o tej porze roku, też nie ma jakiejś zatrważającej liczby mikrobów, wiec bez obaw. Jak już otworzysz wieko, to zobacz czy jest piana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad998 Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 20 godzin to jeszcze nie tak duzo wiec spokojnie. sypales drozdze na powierzchnie ? czy zrobiles rehydratacje ? to tez ma znaczenie. ja tez jestem po 1 warce z brew kitu i sypiac normalnie drozdze na powierzchnie fermenatcja zaczela sie wlasnie po kolo 20 godzinach. zobacz czy pojawia sie chociaz minimalna warstwa pianki na powierzchni. sterylizacja raczej nie ma w tym wypadku wiele do znaczenia bo raczej tak czy siak fermentacja by sie zaczela. temperatura tez nie jest za wysoka chociaz moglaby byc nizsza - tak przynajmniej o 2 stopnie. narazie pozostaje ci tylko czekac. jesli do jutra rana nic nie ruszy wtedy mozna sie bedzie zaczac martwic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Dzięki wielkie panowie - troche mi ulżyło - dam znać wieczorem czy cos sie zmieniło. Co do drożdzy to sypalem na powierzchnie i mieszalem chwile. Co to jest rehydracja wyczytałem dziś rano dopiero, ale nie robilem tego w ten sposob... Nigdzie nie moglem znalezc informacji po jakim czasie ma blugotać i to mnie martwiło jako niewprawionego amatora Bede czekał Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 W jakiej temp. masz fermentator ? Jeśli poniżej 10°C to nawet 36godzin może potrwać rozruch fermentacji, zwłaszcza jeśli nie robiłeś rehydratacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 W jakiej temp. masz fermentator ? Jeśli poniżej 10°C to nawet 36godzin może potrwać rozruch fermentacji, zwłaszcza jeśli nie robiłeś rehydratacji. Jeśli miałby go poniżej 10°C to pewnie by się nie doczekał startu fermentacji. Do brewkitów zwykle dodają drożdże do górnej fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 (edited) Utrzymuje mi sie temp 23 st. mniej wiecej, od startu do teraz - wahania byly takie 22-24st. Nigdy wyzej ani nigdy nizej. Starter to Lager Coopersa - podstawowy. Drozdze sa do gornej (napisane z tego co pamietam, ze pracuja 20-27st.) EDIT: Czy drozdze tez moga byc przeterminowane? Nie ma na nich dtaty waznosci, tylko z tylu jest wybite "20608"? Edited January 11, 2009 by gsb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 i jeszcze kit coopersa - lager. Taki numer robią . Nie wiedziałem, nazywać nie lagera lagerem. Całe szczęście że robiłem tylko dwie warki z brewkitów (browamator ciemne i IPA) obydwie górna, bo jakbym na początku przygody piwowarskiej trafił na nie lagerowego lagera to bym też zgłupiał . Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad998 Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 gsb - to w koncu patrzyles czy jest warstewka piany ? kopyr - a ty mowilesz ze rad998 to dziwny i trudno odmienialny nick Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Nie, nie patrzylem. Jak nic sie nie zmieni do wieczora to zobacze... W takim razie jak piana bedzie to mam sie nie przejmowac? A jak nie bedzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 A jak nie bedzie? Będzie. A jak by nie było, to możesz zmierzyć blg. Zdezynfekuj (np. spirytusem) balingometr i wrzuć go do wiadra. Jak blg coś spadło, to jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 (edited) @gsb: jak będziesz pewien, że fermentacja ruszyło to postaraj się obniżyć temperaturę do 20stopni. gotowe piwo będzie miało dzięki temu "czystszy" smak. Edited January 11, 2009 by yemu Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Dzięki. A tempereatura 20st. nie jest "graniczna" dla rozwoju gornych drozdzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rad998 Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 (edited) nie jest. zazwyczaj gorniaki drozdzaki fermentuja w granicach 16-24 C ale zaleca sie zazwyczaj przeprawdzac ferme kitow w temp 18-22, tak wiec 20 stopni to srednia i chyba najbardziej optymalna temp. swoja droga... nie rozumiem czemu nie chcesz zagladnac i miec spokoj ? pewnie caly dzien chodzisz poddenerwowany. to zadna praca troche uchylic wieko i zobaczyc czy jakas piana sie utworzyla, no ale jak tam wolisz. jesli jej nie bdzie to zrob tak jak kopyr napisal. Edited January 11, 2009 by rad998 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 (edited) spoko.... w instrukcji jest zalecana 21-27 st. zaraz uchyle to wieko Edited January 11, 2009 by gsb Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Podgladnalem - jest piana! czyli ze OK? W takim razie co moze byc przycyzna tego ze woda ANI RAZU nie zabulgotała? Nieszczelnos fermentora? (jest nowy i wydaje sie byc dobrze zamkniety - jak na niego naciskam to woda z rurki wylatuje czyli ok)? a moze fermentacja zachodzi wolno i nie wydziela sie tyle CO2 zeby bulgotało? Mam jeszcze jedno pytanie - Zasczepilem drozdze wczoraj (sobota) ok 13:00. Czy moge to trzymac do poniedziałku przyszłego? Czy moge w ten czwartek w nocy rozlac do butelek? - Sprawa jest tego typu, ze musze wyjechac na weekendowe zajecia poza swoje miasto na 3 dni. Lepiej rozlac wczesniej, czy troche pozniej? Jakie sa skutki jednego i drugiego...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Taka prośba, a zarazem dobra rada - poczytaj. Możesz w czwartek zlać na cichą, a w poniedziałek butelkować. Jak potrzymasz do poniedziałku na burzliwej to też tragedii nie będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 Na razie nie mam do czego zlać na cichą... ale np. czy dobrym rozmiwazaniem byloby w czwartek przeniesienie fermentora w chlodniejsze miejsce (18-19st?) czy zostawic go tak jak teraz (22-23?) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Na razie nie mam do czego zlać na cichą... ale np. czy dobrym rozmiwazaniem byloby w czwartek przeniesienie fermentora w chlodniejsze miejsce (18-19st?) czy zostawic go tak jak teraz (22-23?) Dobrym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yemu Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Na razie nie mam do czego zlać na cichą... ale np. czy dobrym rozmiwazaniem byloby w czwartek przeniesienie fermentora w chlodniejsze miejsce (18-19st?) czy zostawic go tak jak teraz (22-23?) jeśli masz możliwość przenieść do chłodniejszego miejsca, to na Twoim miejscu zrobiłbym to już teraz. w 19 czy 18tu stopniach też będzie fermentować, tylko troszkę wolniej. a przy fermentacji w niższej temp. smak będzie bardziej pasujący do "lagera". Link to comment Share on other sites More sharing options...
gsb Posted January 11, 2009 Author Share Posted January 11, 2009 (edited) Serdecznie dziękuje panowie za pomoc - lece przestawic fermentor... no i zabieram sie do porzadneo czytania forum! PS: Zaczelo intensywnie bulgotac, wiec chyba jest wszystko OK, nareszczie! Edited January 11, 2009 by gsb Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 no i zabieram sie do porzadneo czytania forum! To poczytaj: http://www.piwo.org/forum/t452-10-Wskazowek-udanej-fermenacji.html'>http://www.piwo.org/forum/t452-10-Wskazowek-udanej-fermenacji.html http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13 http://www.browamator.pl/index.php?&sbl=164122 http://www.browar.biz/browarnictwo.php http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html'>http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html I na koniec oczywiście całość http://www.piwo.org orazhttp://www.piwo.org/forum/index.php W razie problemów pytaj w miarę możliwości pomożemy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 no i zabieram sie do porzadneo czytania forum! To poczytaj: http://www.piwo.org/forum/t452-10-Wskazowek-udanej-fermenacji.html'>http://www.piwo.org/forum/t452-10-Wskazowek-udanej-fermenacji.html http://www.browamator.pl/lista.php?grupa_p=13 http://www.browamator.pl/index.php?&sbl=164122 http://www.browar.biz/browarnictwo.php http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html'>http://www.piwo.org/forum/t601-Moje-przemyslenia-.html I na koniec oczywiście całość http://www.piwo.org orazhttp://www.piwo.org/forum/index.php W razie problemów pytaj w miarę możliwości pomożemy. Swoja droga trzeba bedzie przygotowac jakas serie artykulow dla poczatkujacych gdzie mozna poczytac o najwazniejszych tematach. Od brewkitow po zacieranie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 Swoja droga trzeba bedzie przygotowac jakas serie artykulow dla poczatkujacych gdzie mozna poczytac o najwazniejszych tematach. Od brewkitow po zacieranie. Elroy przygotował kiedyś taki artykuł http://www.piwo.org/artykuly/sposoby-warzenia-piwa/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted January 11, 2009 Share Posted January 11, 2009 No myslalem o czyms troche szczegolowym, by w razie czego moznabyloby odsylac nowych uzytkownikow w dane miejsce by szczegolowo doczytac o jakim temacie. Cos w stylu 10 wskazowek poprawnej fermentacji, tylko dotyczace roznych aspektow piwowarzenia. PS Po BJCP szukam sobie zajecia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now