kfas666 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Witam Wszystkich ! Od jakiegoś czasu mieszkam w bloku, w którym niestety nie ma instalacji gazowej. Moje dotychczasowe warki były robione tylko na bazie brew kitów Coopersa. Kolejne piwo chciałbym zrobić już z zacieraniem i tu pojawia się problem z odpowiednim naczyniem. Zacierałem niedawno słód na whisky z braku dużego gara zmuszony byłem do użycia trzech małych i muszę powiedzieć, że to była masakra . Nie wyobrażam sobie żebym w taki sposób miał przeprowadzać jeszcze chmielenie. Teraz najważniejsze, czy taki garnek nada się na indukcję: http://allegro.pl/garnek-do-piwa-emaliowany-30l-36cm-olkusz-dukat-i2582155873.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil80 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Tak. Mam taki sam, na indukcji grzeje bez problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kfas666 Posted September 20, 2012 Author Share Posted September 20, 2012 Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiek103 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 mam ten sam problem, obecnie mam starą kuchenkę elektryczną i planuję kupić nową. Dotychczas robię tylko brewkity i by zacząć zacierać moja kuchenka musi to dogotować. Co radzicie kupić. Małżonka pragnie indukcję. Czy się dla mnie nada ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil80 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ? Na jedynej (jak dotąd) warce z tym garnkiem zacząłem grzać po odfiltrowaniu pierwszych 10l i kontynuowałem wysładzanie. Wg moich notatek od tego momentu do wrzenia całości (24l) zajęło ok 40 minut. Pamiętam, że pierwsza część brzeczki już jakiś czas wrzała, zanim dodałem resztę. Największy "palnik" ma 3kW i jest to jedyny, który uruchamiam. Poza tym, z obawy o płytę stosuję taki stelaż, który może w niewielkim stopniu przyczyniać się do niższej efektywności grzania (dno garnka nie przylega ściśle do płyty): https://lh5.googleus...00/DSC_0148.jpg Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiek103 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 kamil Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie kosztuje ok. 35 funt emaliowany to ok 50 funt jaka to kuchenka -podaj typ Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil80 Posted September 20, 2012 Share Posted September 20, 2012 Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie kosztuje ok. 35 funt emaliowany to ok 50 funt jaka to kuchenka -podaj typ Kuchenka indukcyjna. Mój garnek kosztował 97zł i była to najtańsza opcja, a jednocześnie miałem gwarancję, że zadziała na kuchence indykcyjnej. Nie wiem jak jest z garnkiem ze stali nierdzewnej. Poza tym, zawsze możesz wspomóc się grzałką, nawet na płycie ceramicznej (nieindukcyjnej): http://www.piwo.org/...ne/#entry160433 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 kamil Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie kosztuje ok. 35 funt emaliowany to ok 50 funt jaka to kuchenka -podaj typ Sprawdź magnesem ,czy łapie do garnka-jeśli nie-nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej Link to comment Share on other sites More sharing options...
szop007 Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Zacieram od kilku lat na indukcji, mój gar 40 l emaliowany grzeję 2 palnikami jednocześnie. Spokojnienie ma problemu z ciężarem, (płyta nie pęknie), a czasami zacieru jest aż po brzegi Kuchenka indukcyjna to genialny wynalazek- szybka i oszczędna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 Indukcja sprawdza się bardzo dobrze. Zobacz ten temat: http://www.piwo.org/topic/3749-brak-gazu-w-mieszkaniu-dylemat-jaki-sprzet-wybrac/page__st__20?do=findComment&comment=157246 Link to comment Share on other sites More sharing options...
piastun Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Jedna mała uwaga- czy masz płytę indukcyjną do zabudowy?- chodzi mi tu o wytrzymałość płytki szklanej na obciążenie 20kilku kilogramów? Miałem podobny problem (też indukcja) zanim nie wziąłem się za kociołek z Lidla. Tak do przemyślenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kilis Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Czy masz płytę indukcyjną do zabudowy? Tak do zabudowy. Teka IR642. Kiedyś dzwoniłem do producenta ale nie potrafił podać wytrzymałości takiej płyty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cjhouse Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 Próbowałem na indukcji,fajnie dosc szybko sie rozgrzewa i w ogóle,ale i tak jestem na taborecie gazowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now