kfas666 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Witam Wszystkich ! Od jakiegoś czasu mieszkam w bloku, w którym niestety nie ma instalacji gazowej. Moje dotychczasowe warki były robione tylko na bazie brew kitów Coopersa. Kolejne piwo chciałbym zrobić już z zacieraniem i tu pojawia się problem z odpowiednim naczyniem. Zacierałem niedawno słód na whisky z braku dużego gara zmuszony byłem do użycia trzech małych i muszę powiedzieć, że to była masakra . Nie wyobrażam sobie żebym w taki sposób miał przeprowadzać jeszcze chmielenie. Teraz najważniejsze, czy taki garnek nada się na indukcję: http://allegro.pl/garnek-do-piwa-emaliowany-30l-36cm-olkusz-dukat-i2582155873.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Tak. Mam taki sam, na indukcji grzeje bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfas666 Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 mam ten sam problem, obecnie mam starą kuchenkę elektryczną i planuję kupić nową. Dotychczas robię tylko brewkity i by zacząć zacierać moja kuchenka musi to dogotować. Co radzicie kupić. Małżonka pragnie indukcję. Czy się dla mnie nada ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Kamilu a ile czasu potrzeba Ci mniej więcej żeby zagotować taki garnek do chmielenia ? Na jedynej (jak dotąd) warce z tym garnkiem zacząłem grzać po odfiltrowaniu pierwszych 10l i kontynuowałem wysładzanie. Wg moich notatek od tego momentu do wrzenia całości (24l) zajęło ok 40 minut. Pamiętam, że pierwsza część brzeczki już jakiś czas wrzała, zanim dodałem resztę. Największy "palnik" ma 3kW i jest to jedyny, który uruchamiam. Poza tym, z obawy o płytę stosuję taki stelaż, który może w niewielkim stopniu przyczyniać się do niższej efektywności grzania (dno garnka nie przylega ściśle do płyty): https://lh5.googleus...00/DSC_0148.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 kamil Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie kosztuje ok. 35 funt emaliowany to ok 50 funt jaka to kuchenka -podaj typ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil80 Opublikowano 20 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie kosztuje ok. 35 funt emaliowany to ok 50 funt jaka to kuchenka -podaj typ Kuchenka indukcyjna. Mój garnek kosztował 97zł i była to najtańsza opcja, a jednocześnie miałem gwarancję, że zadziała na kuchence indykcyjnej. Nie wiem jak jest z garnkiem ze stali nierdzewnej. Poza tym, zawsze możesz wspomóc się grzałką, nawet na płycie ceramicznej (nieindukcyjnej): http://www.piwo.org/...ne/#entry160433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 kamil Chcę kupić taki ze stali nierdzewnej - bo to najtańszy u mnie kosztuje ok. 35 funt emaliowany to ok 50 funt jaka to kuchenka -podaj typ Sprawdź magnesem ,czy łapie do garnka-jeśli nie-nie nadaje się do kuchenki indukcyjnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Zacieram od kilku lat na indukcji, mój gar 40 l emaliowany grzeję 2 palnikami jednocześnie. Spokojnienie ma problemu z ciężarem, (płyta nie pęknie), a czasami zacieru jest aż po brzegi Kuchenka indukcyjna to genialny wynalazek- szybka i oszczędna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 21 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2012 Indukcja sprawdza się bardzo dobrze. Zobacz ten temat: http://www.piwo.org/topic/3749-brak-gazu-w-mieszkaniu-dylemat-jaki-sprzet-wybrac/page__st__20?do=findComment&comment=157246 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piastun Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Jedna mała uwaga- czy masz płytę indukcyjną do zabudowy?- chodzi mi tu o wytrzymałość płytki szklanej na obciążenie 20kilku kilogramów? Miałem podobny problem (też indukcja) zanim nie wziąłem się za kociołek z Lidla. Tak do przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Czy masz płytę indukcyjną do zabudowy? Tak do zabudowy. Teka IR642. Kiedyś dzwoniłem do producenta ale nie potrafił podać wytrzymałości takiej płyty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cjhouse Opublikowano 24 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Próbowałem na indukcji,fajnie dosc szybko sie rozgrzewa i w ogóle,ale i tak jestem na taborecie gazowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się