Lusterko87 Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Tak jak pisałem to ma być "fantazja" na temat wita. generalnie zasyp znalazłem w jednym przepisie i zamieniłem słód Pilzneński na Monachijsk. W razie czego mam jescze słód Pale Ale. Zastanawiałem sie nad pszenicą niesłodowaną - ale znajomy odwiódł mnie od tego pomysłu - powiedział ze płatki błyskawiczne są lepsze w użyciu i bez kleikowania. W sumie to jest belg i można różne rzeczy wypróbować. Dzięki chłopaki za uwagi. A i drożdże będą Mauribrew Weiss :] Edytowane 1 Października 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Ja płatki kleikuję z garścią słodu. Tego monachijskiego chyba za dużo, ja dałem na pierwszą próbę 200 g i 200 g wiedeńskiego. http://www.piwo.org/...ck/#entry165219 Edytowane 1 Października 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 I pozostaje pytanie, czy monachijski będzie miał na tyle wysoką siłę diastatyczną aby zatrzeć też płatki? teoria mówi, że na pewno nie zatrze - zasyp będzie miał się 20, teroria mówi o 40, najmniej jak ja zacierałem to było 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A zamiast monacha dać Pale Ale ? pomoże czy efekt będzie taki jak przy monachu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A zamiast monacha dać Pale Ale ? pomoże czy efekt będzie taki jak przy monachu ? Wskazana jest zamiana i poczytaj trochę n. t. słodów, nowego stylu nie stworzysz takimi działaniami, piwo lepsze też nie wyjdzie. Jak już musisz kombinować to z dodatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Ok - dzieki chłopaki za poradę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 wszystko się "gotuje" tylko zaszła mała zmiana ,zapewne niezbyt dobra ,poszło do gara 3kg Pilzneński 1kg Pszeniczny 1kg Biscuita pomyliły mi się torebki i wszystkie płatki ,filtrowanie to wyzwanie hasło na dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi