Lusterko87 Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Tak jak pisałem to ma być "fantazja" na temat wita. generalnie zasyp znalazłem w jednym przepisie i zamieniłem słód Pilzneński na Monachijsk. W razie czego mam jescze słód Pale Ale. Zastanawiałem sie nad pszenicą niesłodowaną - ale znajomy odwiódł mnie od tego pomysłu - powiedział ze płatki błyskawiczne są lepsze w użyciu i bez kleikowania. W sumie to jest belg i można różne rzeczy wypróbować. Dzięki chłopaki za uwagi. A i drożdże będą Mauribrew Weiss :] Edytowane 1 Października 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Ja płatki kleikuję z garścią słodu. Tego monachijskiego chyba za dużo, ja dałem na pierwszą próbę 200 g i 200 g wiedeńskiego. http://www.piwo.org/...ck/#entry165219 Edytowane 1 Października 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 I pozostaje pytanie, czy monachijski będzie miał na tyle wysoką siłę diastatyczną aby zatrzeć też płatki? teoria mówi, że na pewno nie zatrze - zasyp będzie miał się 20, teroria mówi o 40, najmniej jak ja zacierałem to było 30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A zamiast monacha dać Pale Ale ? pomoże czy efekt będzie taki jak przy monachu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 A zamiast monacha dać Pale Ale ? pomoże czy efekt będzie taki jak przy monachu ? Wskazana jest zamiana i poczytaj trochę n. t. słodów, nowego stylu nie stworzysz takimi działaniami, piwo lepsze też nie wyjdzie. Jak już musisz kombinować to z dodatkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Ok - dzieki chłopaki za poradę :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2012 wszystko się "gotuje" tylko zaszła mała zmiana ,zapewne niezbyt dobra ,poszło do gara 3kg Pilzneński 1kg Pszeniczny 1kg Biscuita pomyliły mi się torebki i wszystkie płatki ,filtrowanie to wyzwanie hasło na dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się