H.M. Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 W opisach (na wiki i wszędzie indziej) jest podane, że pszenicznego ciemnego może być w zasypie do 50% - czemu tylko tyle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 zazwyczaj w pszeniczniakach druga połowa zasypu to słód jęczmienny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 28 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 No dobra, ale to nie jest reguła. W sumie przy pszenicznym jasnym ograniczenie w zasypie jest do 80% i to zdaje się tylko ze względu na filtrację. Pszeniczny ciemny filtruje się podobnie, więc chyba nie o to chodzi. Więc co z tym ciemnym? btw: i tak zrobie na ciemnym weizenbocka i dam go 75-80% - bo myślę, że z tym 50% to bzdura kalkowana przez wszystkie opisy w sklepach pewnie z tutejszej wiki... Ale ciekawość mnie zżera, bo może jednak o coś autorowi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 możliwe, że ciemna pszenica ma mniejszą siłę diastatyczną i dla tego nie powinno się jej dawać więcej niż 50%, oczywiście jest to tylko moje przypuszczenie. Jeżeli będziesz robił na większej ilości, to podziel się wynikami/spostrzeżeniami - może w Wiki też się to zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 W dosyć starej już książce wydanej przez BA "Znakomite piwa. Sprawdzone receptury." jest przepis Dariusza Krasnodębskiego na piwo nazwane "Czarna Pszenica". Zasyp: pilzneński - 1,5 kg pszeniczny ciemny -3 kg słód barwiący - 0,05kg Podam jeszcze komentarz od autora: "Teoria mówi, żeby nie używać ciemnego pszenicznego słodu w ilości większej niż 50% zasypu. Ja postanowiłem zrobić eksperyment i nie żałuję. Uzyskałem piwo, o którym do dzisiaj żartuję, że był to 'Pszeniczny Milk Stout'. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się