leszcz007 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 hmmm.... ostatnio widziałem jogurt z zieloną herbatą ale nie wiem jak smakuje, bałem się kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 hmmm.... ostatnio widziałem jogurt z zieloną herbatą ale nie wiem jak smakuje, bałem się kupować Tak właśnie bym zareagował na cydr z chmielem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Zrobiłem wiele Cydrów , zawsze z całych jabłek, a nie z soków w kartonach.Jabłka zawsze myję , ze skórki nie obieram, usuwam tylko gniazdo nasienne. Sokowirówka jest dobra , ale najlepiej jabłka zmiażdżyć (mieszadło od wiertarki, maszynka do mięsa) i potem potraktować prasą. Próbowałem chmielić: BŁĄD - jest niesmaczny. Z dodatkiem mięty: taki sobie. Reasumując najlepsze Cydry wychodzą TYLKO z zimowych jabłek, gdzie sok ma cukier prosty i odpowiednią kwasowość. Dobrze się fermentuje, a słodzikiem regulujemy słodkość. O sokach w kartonikach się nie wypowiadam, ale wiem, że uzyskiwany jest z najgorszych jabłek, tzw spadów, albo inaczej mówiąc jabłek przemysłowych. Reynevan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gradagala Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 A może jak kolega chce chmielić to proponuję do soku jabłkowego dodać troche brzeczki, ewentualnie mięty pieprzowej. Ja zrobiłem coś podobnego (warka 14) zasugerowawszy się piwem wypuszczonym przez Browar na Jurze - piwo jabłkowo-miętowe. Dziś testowałem butelkę tego wynalazku i jestem bardzo zadowolony. Jabłka z orzeźwiającą miętą, goryczka prawie niewyczuwalna (ale jest!), cytrusów nie wyczuwałem. Polecam jak ktoś nie wie co ma zrobić z cienkuszem. Reynevan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Czy jabłka po zmiksowaniu gotujecie? ewentualnie dla surowych dodajecie "siary" tak jak to się robi w winach? a może zrobić kompot jabłkowy celem pozbycia się owoców? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 hmmm zatem nie będę chmielić Sam pomysł z miętą nie jest zły - dodam trochę Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Czy jabłka po zmiksowaniu gotujecie? Ja nie gotuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Czy jabłka po zmiksowaniu gotujecie? ewentualnie dla surowych dodajecie "siary" tak jak to się robi w winach? a może zrobić kompot jabłkowy celem pozbycia się owoców? Jabłek się nie gotuje, nie siarkuje, nie robi się kompotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Sam pomysł z miętą nie jest zły - dodam trochę Ale nie dodawaj liści, tylko zrób Nalew w 50%, aby puściła olejki i wówczas dodaj do cydru na koniec cichej, smak ma być lekko wyczuwalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Dzięki - to chyba będzie dla mnie rada na przyszłość w takim razie... Biotit Albowiem zaparzyłem kilka liści naprawdę pięknie pachnącej mięty, pogotowałem chwilkę i luuu do wiadra wszystko No to zobaczy się czy aby nie przegiąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Lepszy jest efekt oddania olejków aromatycznych przez macerowanie w 50-60% spirycie, niż gotowanie herbatki mietowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 ostatnio craigtube zachwycał się chmielonym cydrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Moj kartonikowy cydr chodzi od wczoraj. 4l soku ze stonki(riviva) i drożdze fermwin do win bialych, fermentor z 6l butli po wodzie. Chyba troche im za ciepło (22C) bo piana byla dośc duza ale już opadła. Ale do sedna, jak mi sie co nieco wyklaruje chce zlac do innego naczynia na cichą ew do butelek, jeszcze się zobaczy. Tylko tak mi chodzi po głowie, czemu by do drożdzy ktore zostaną w fermentorze nie dolać znów soku i niech chodzi kolejny. Co myślicie, uciągną kolejny baniak takie nieco zmęczone drożdze? Ew ile razy jest sens powtarzać taką operację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 Lejdys and dżentelmen, już minął prawie rok, mój cydr kartonikowy to przeszłość. Mam nauczkę: 1. Drożdże winne jakoś głębiej mi fermentują i na cichej nie wytwarzają już co2 przez co pierwsza partia poszła w kanał, wniosek: zamiast cichej niech cydr pochodzi dłużej w pierwszym naczyniu 2. Najsmaczniejsza pora na konsumpcję to lato 3. Nic nie wyszło z dodatków w postaci soku z gruszek, tzn nic nie czuć tych gruch i wydaje mi się że nie warto, może inne dodatki... tak Pora na edycję 2013, wczoraj dorwałem promocję soku tłoczonego. Sok tłoczony jabłkowy "słoneczna tłocznia" 5l - 14,95, planuję nastaw 20l, tym razem chciałbym podpytać innych użytkowników czy ktoś ma już doświadczenie w cydrach na różnych drożdżach i czy mógłby coś polecić? Poprzedni mój cydr kartonikowy nastawiony był na bayanusach, było ok, jednak nie upieram się tylko przy nich. Może ktoś ma wypróbowane i sprawdzone dodatki? Chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 czy ktoś ma już doświadczenie w cydrach na różnych drożdżach i czy mógłby coś polecić? Poprzedni mój cydr kartonikowy nastawiony był na bayanusach, było ok, jednak nie upieram się tylko przy nich.Może ktoś ma wypróbowane i sprawdzone dodatki? drożdze Tokay22 od Zamojskich trafiały w mój gust z dodatków to tylko miód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 drożdze Tokay22 od Zamojskich trafiały w mój gust z dodatków to tylko miód Fakt drożdże te polecano już w kilku wątkach, mocno odfermentowują? Mogę wiedzieć w jakich proporcjach miód i na jakim etapie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Znów jest promocja w Kauflandzie na sok Słoneczna Tłocznia 5l. (niecałe 15zł) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 i to taka akcja, że działa w każdym kauflandzie? po robocie podjadę rzucić okiem, w razie czego biorę 4-5 kartonów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 W sumie nie wiem czy w każdym, ja byłem w jednym W Strzelcach Opolskich. Ale warto zajrzeć, być może to ogólna akcja i będzie wszędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 tak czy inaczej dzięki za info, kaufland mam prawie po drodze z pracy, to zajadę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 przy okazji ostatniej akcji z tymi sokami, byłem we dwóch kauflanadach na terenie Wrocławia i w obu nic nie widzieli na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Przy legnickiej cala masa po 15,99 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 czyli w normalnej cenie - z tego co pamiętam, to tyle bez promocji kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Nie, od jakiegoś czasu 5l kosztuje tam 24,99 normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosek Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Od jutra, zgodnie z gazetka Kauflanda znów stoki toczone w cenie 15,99 (przynajmniej w Krakowie) Wysyłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się