Gawon Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 (edytowane) Witam,uwarzyłem kilka piw tak dla treningu i poćwiczenia ,teraz chciał bym zrobić coś co mieści się "w stylu" i padło na bittera czy takie skład będzie ok? pale ale 4kg cara-red 0,5kg monachijski 1kg WLP005 British Ale Yeast chmiel East Kent Goldings 100g szyszek pytanie jak zacierać ,jak chmielić ,podobno można i na goryczkę i na aromat tym chmielem? i czy jak nic się po drodze nie sp... to wyjdzie to tak jak literatura nakazała? pogmerałem po recepturach na wiki i widzę że często dodawany jest gips czy warząc na warszawskiej kranówie też należało by go dodać?jak tak to ile 5g? Edytowane 2 Października 2012 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Ten Monachijski mi nie pasuje. http://www.piwo.org/topic/604-08b-specialbestpremium-bitter/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Mnie pasuje. Będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 (edytowane) Receptura dobra zatrzyj: 67°C – 45 min 72°C – 30 min 76°C – wygrzew A chmielenie zrób: 70 min – 30g East Kent Goldings 30 min – 30g East Kent Goldings 15 min – 15g East Kent Goldings Powinno być dobrze ale fajnie jeszcze coś wrzucić na zimno Edytowane 3 Października 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach? Jakbyś chciał tradycyjnie, to tylko pale, kukurydza i syrop inwertowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach? Jakbyś chciał tradycyjnie, to tylko pale, kukurydza i syrop inwertowany. Hy? A skąd to przekonanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Że będzie dobre, to nie wątpię. Tylko czy monachijski był tradycyjnie stosowany w bitterach? Jakbyś chciał tradycyjnie, to tylko pale, kukurydza i syrop inwertowany. Hy? A skąd to przekonanie? Stąd -> https://zythophile.wordpress.com/ i stąd -> http://barclayperkins.blogspot.com/ (w szczególności z receptur -> http://barclayperkins.blogspot.com/search/label/Let%27s%20Brew). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Zgodnie z nastepujacymi wypisami z bazy surowcowej nastepujacych piw, nie zawsze i wszedzie uzywano dodatkow nieslodowanych. Wiec raczej bym nie sklanial sie do opini, ze jest to surowiec niezbedny by uwarzyc tradycyjnego bittera. Archers Ales, Swindon Village Bitter OG: 1035 Malt bill: 95% Halcyon pale malt, 5% Crystal malt Hops: Progress, Whitbread Goldings variety Late hops: Styrian Goldings Source: RP4/5 Best Bitter OG: 1040 Malt bill: 95% Pale malt, 5% Crystal malt Hops: Sunshine, Fuggles Late hops: Goldings Source: RP1/2/3 Best Bitter OG: 1040 Malt bill: 95% Pale malt, 5% Crystal malt Hops: Whitbread Goldings variety, Fuggles Late hops: Whitbread Goldings variety Source: RP4/5 Banks’s & Hanson’s, Wolverhampton 102. Hanson’s Bitter OG: 1035 Malt bill: Mainly Maris Otter pale malt with some Halcyon and Pipkin pale malt Hops: Fuggles, Goldings Dry hops: Yes IBU/(EBC): 27 (25) Source: RP3 Bass, Sheffield Special Bitter OG: 1034 Malt bill: 83% Pale malt, 1.3% Crystal malt, 6.1% Wheat malt Hops: Challenger, Goldings, Northdown, Progress Dry hops: Yes IBU/(EBC): 26 (21) Source: RP3/4/5 Stones Best Bitter OG: 1038 Malt bill: 80% Pipkin pale malt, 20% Glucose syrup, Crystal malt Hops: Goldings, Progress, Challenger, Northdown, Bramling Cross Dry hops: Yes Source: RP1 George Bateman & Son, Wainfleet 129. XB Bitter OG: 1036 Malt bill: 89% Pale malt, 7% Crystal malt, 4% Wheat, Invert sugar Hops: Challenger, Goldings Source: RP1 130. XB Bitter OG: 1036-7 Malt bill: 73.5% Pipkin pale malt, 6% Crystal malt, 2.5% Wheat, 18% Invert sugar Hops: Challenger, Goldings IBU/(EBC): (26) Source: RP2/3/4 131. XB Bitter OG: 1037 Malt bill: 75% Maris Otter pale malt, 8% Crystal malt, 3% Wheat, 14% Sugar Hops: Challenger, Goldings IBU/(EBC): 28 (27) Source: RP5 Beartown Brewery, Congleton 152. Bitter OG: 1040 Malt bill: 85% Maris Otter pale malt, 10% Wheat malt, 5% Crystal malt Hops: Challenger IBU/(EBC): 35 Source: RP4 Bishops Brewery, London 183. Thirsty Willies Bitter ABV: 3.7% Malt bill: 98% Pale malt, 2% Crystal malt Hops: Bramling Cross Late hops: Styrian Goldings Source: RP5 184. Cathedral Bitter ABV: 3.7% Malt bill: 94% Pale malt, 6% Crystal malt Hops: Bramling Cross Source: RP5 185. Mitre Best Bitter ABV: 4.2% Malt bill: 94% Pale malt, 6% Crystal malt Hops: Styrian Goldings Late Hops: Mount Hood Dry hops: Bramling Cross Source: RP5 Martin Brewery, Lincoln 1313. Stanley Bitter OG: 1037 Malt bill: Pale malt, Crystal malt Hops: Fuggles, Goldings Source: RP1 St. Austell Brewery Company, St. Austell 1760. Bosun’s Bitter OG: 1034 Malt bill: Pale malt, Crystal malt Hops: British Columbian Bramling Cross, Fuggles, Goldings Source: RP1/2 1761. Bosun’s Bitter OG: 1034 Malt bill: Pale malt, Crystal malt, Torrefied wheat Hops: Fuggles, Goldings IBU/(EBC): (25) Source: RP3/4/5 North Yorkshire Brewing Company, Middlesborough 1460. Best Bitter OG: 1036 Malt bill: 90% Maris Otter pale malt, 10% Crystal malt Hops: Northdown Source: RP2/3/4 1461. Best Bitter OG: 1036 Malt bill: 90% Maris Otter pale malt, 10% Crystal malt Hops: Northdown Late hops: Styrian Goldings Source: RP5 Tadzik i zgoda 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 No to żeście ( bez obrazy dla waszej ogromnej wiedzy) chłopakowi zamieszali... Tak jak pisał Undeath taki shemat będzie prosty i na pewno piwo wyjdzie dobre. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Wlasciwie bitter to dwa, gora trzy slody. Slod Pale, Slod crystal do 10% (karmel w o kolorze 130 – 160 EBC 50 – 60Lovibond) i ewentualnie nie obowiazkowo odrobina slodu czekoladowego (Mozna dodac 10% pszenicznego dla poprawy piany) Chmiele brytyjskie plus styrian golding w kazdej chyba znanej konfiguracji, tutaj mozna eksperynemtowac do woli. Podstawa bittera to drozdze (do wybory chyba z 30 roznych szczepow, ktore sa mniej lub bardziej dedykowane bitterowi) a kropka nad i, to odpowiedni profil wody. Ja bym sie za daleko z eksperymentami od tych podstaw nie oddalal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 no właśnie woda,czy tak jak pisałem kranówka się nadaję ta co jest w warszawie ,czy dodać gipsu,jak tak to ile? czy np. będzie lepsza jakaś taka z biedry w bańkach 5L? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 no właśnie woda,czy tak jak pisałem kranówka się nadaję ta co jest w warszawie ,czy dodać gipsu,jak tak to ile? czy np. będzie lepsza jakaś taka z biedry w bańkach 5L? To jest ostatnia rzecz o jaką powinieneś się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 To o co ma się martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 a kropka nad i, to odpowiedni profil wody. sam napisałeś więc dlatego pytam a te drożdże będą ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 1. Wyrzuć monachijski, nie pasuje do stylu. 2. Zacieraj jednostopniowo, 67°C / 60 min. 3. Nie przejmuj się narazie gipsem. Gips jest żeby z miękkiej wody zrobić twardszą, ale z tego co pamiętam w Warszawie woda jest twarda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 wkradło się błąd,chyba niestety wyszło zamawianie o 2-giej w nocy i mam chmiel Hallertau Hersbrucker ,a miał być EKG na goryczkę i na aromat mam tylko 20g granulatu EKG da radę jakoś to ogarnąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) Chmiel "na goryczkę" (60 min) daje bardzo mało smaków w piwie (daje za to goryczkę), dlatego możesz użyć np. Haulertau, albo każdy inny, np. tanią Marynkę. Upewnij się tylko, że będziesz miał właściwe IBU piwa. 20g EKG na smak/aromat wystarczy dla bittera, to nie są piwa bardzo chmielone. Edytowane 4 Października 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 dobra będę miał jeszcze 100g szyszek Challenger,jak tym chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 (edytowane) Dodaj tyle Chalengera na 60 min, żeby uzyskać odpowiednie IBU do stylu (wpisz to w program piwowarski albo w kalkulator IBU). Zobacz na forum w "Style BJCP" jakie IBU powinno być w stylach: "Ordinary Bitter" i "Extra Special Bitter". Edytowane 4 Października 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 zmuszasz mnie do korzystania z programów w których nic nie kumam próbuję ogarnąć jakoś brewtarget ale nie jest to łatwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Napisz jakie dokładnie masz surowce to ci dobiore recepture. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 pale ale 4kg cara-red 1kg monachijski 1kg WLP005 British Ale Yeast Hallertau Hersbrucker 100g szyszki Challenger 100g szyszki EKG 20g granulat ale wolał bym go nieruszać,chcę na samych szyszkach zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Ok nie wiem jaka masz wydajnosc, ale bym wzial 3,5 kg pale, 100g cara-red. Zacieranie 1h przy 67°C. Chmielenie 20-30g Challenger na 60 minut. (zalezy od %AK) 40g na ostatnie 10 minut gotowania. Drożdże starter 1,5L Podaj szczegóły jak ci wychodzi wyajność jak filtrujesz i jakie AK mają chmiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 a jak wygląda kwestia słodów, pytam odnośnie opinii którą usłyszałem: "słody brytyjskie są dużo lepsze, dają lepszy aromat słodowy a osoby które znam a zaczęły na nich warzyć to potwierdzają i nie chcą już warzyć na niczym innym" nie chodzi mi wcale o opinie typu "jak chcesz zrobić prawdziwego bittera to musisz użyć brytyjskiego słodu" tylko o subiektywne odczucie czy faktycznie wg Was słody brytyjskie są lepsze? warto wydać 2 x tyle w stosunku do Strzegomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się