Jump to content

[piwolog] Łebskie Original prosto z lubuskiego.

Pierre Celis

Recommended Posts

dsc_9674.jpg?w=640&h=960

Podczas niedawnego forum piwnych blogerów Ziemowit Fałat wygłosił prelekcję odnośnie ostatnich 20 lat polskiego piwowarstwa. Przedstawił między innymi porównanie ilości browarów na początku lat 90-tych i w chwili obecnej. Z około 80 browarów na mapie Polski została tylko garstka. Dawniej niemal każda większa miejscowość miała swój browar, a duże miasta jak Łódź czy Wrocław, nawet kilka. Wiele z tych browarów sprzedawało swoje piwa “wokół komina” i wówczas można było mówić o piwach prawdziwie regionalnych, lokalnych. Dzisiaj, gdy graczy na rynku zostało niewielu tak zwane piwa regionalne są dostępne wszędzie. Czarnków możemy kupić w Bieszczadach, a Ciechana w Szczecinie. Zarysowuje się jednak nowa moda, do tworzenia piw na węższy rynek, imitujących produkty lokalne. I tak pojawiło się Wrocławskie z Lwówka Śląskiego, Krakowiak Nieklarowny z Browaru Południe, Darłowiak z Lwówka Śląskiego (choć docelowo ma być produkowane w nowym browarze w Darłowie), Kołobrzeskie z Koszalina i dzisiejsze piwo Łebskie wyprodukowane w Witnicy. Mocno zahacza o hipokryzję udawanie, że piwo jest lokalne, gdy w rzeczywistości sprowadzane jest często z odległych zakątków kraju. Ważniejsza dla mnie jest jednak jakoś tych piw. Sprawdźmy jak wypada Łebskie.

Łebskie Original – jasny lager

Ekstrakt nieznany, alkohol 5,6%

Wygląd: kolor jasnozłoty, klarowne, z nikłą “mydlaną” pianą koloru białego, która znika tak szybko jak się pojawia.
Aromat: niezbyt intensywny, słodowy i tylko słodowy. Ani śladu chmielu.
Wysycenie: umiarkowane, dość niskie jak na ten styl piwa, ale przyznam, że mi odpowiada.
Smak: słodowy z metaliczną i apteczną nutą. Goryczka dość wyraźna, ale niezbyt przyjemna, tępa, ściągająca.
Odczucie w ustach: treściwość średnia, nieco mdłe, z nieprzyjemną ściągającą goryczką.
Wrażenie ogólne: Szukając pozytywów tego piwa, mogę stwierdzić, że ma przyjemną słodowość i wyrazistą goryczkę. Nie mogę powiedzieć, że jest to trunek godny polecenia, ale na pewno stanowi jakąś alternatywę na polskiej nadmorskiej piwnej pustyni. W upalny letni dzień może być nienajgorszym wyborem, kiedy wyboru wielkiego nie ma.
Ocena: 4/10

1282 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł