Pafio Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Mam zamiar uwarzyć pierwszą zacieraną warkę, będzie to Irish Red Ale zestaw z BA. Mam pytanie odnośnie temperatury. Drożdże Safale-S-04 mają rekomendowana temperaturę fermentacji 15-24oC. W domu mam 21-25o , a w piwnicy stała 17o . Gdzie lepiej przeprowadzić burzliwą i cichą fermentacje? I drugie pytanie. Czy lepiej zacząć zacieranie od razu od temperatury 67o (73o wrzucić słód, spada do ok. 67o), czy jak to robią niektórzy zacząć od 35o i stopniowo dojść do 67o? Jaki ma to wpływ na piwo? pozdrawiam Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Fermentacja w 17°C, możesz schłodzić do 20°C i zadać. Zacieranie możesz zacząć od 54°C wsypać słód i podgrzewać, albo podgrzać wodę do 69-70°C i wsypać słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Drożdże Safale-S-04 mają rekomendowana temperaturę fermentacji 15-24oC. W domu mam 21-25o , a w piwnicy stała 17o . Gdzie lepiej przeprowadzić burzliwą i cichą fermentacje? To zależy, od tego, jakie piwo chcesz uzyskać Fermentując w górnej granicy zakresu temperatur drożdże wytworzą więcej estrów i innych "dodatkowych" związków towarzyszących procesom fermentacji niż podczas fermentacji w zakresie dolnym. Otrzymasz wtedy więcej posmaków kwiatowo-owocowych. Jeżeli zależy Ci, żeby piwo było smakowo jak najbliżej stylu, faktycznie niższa temperatura byłaby wskazana. Ale co kto lubi Edytowane 12 Października 2012 przez kosimazaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 (edytowane) I drugie pytanie. Czy lepiej zacząć zacieranie od razu od temperatury 67o (73o wrzucić słód, spada do ok. 67o), czy jak to robią niektórzy zacząć od 35o i stopniowo dojść do 67o? Jaki ma to wpływ na piwo? Step mash ma tę zaletę, że tworzysz takie piwo jakie lubisz. Więcej alkoholu albo mniej, więcej piany albo mniej, tworzenie aromatów itd.itp. W zacieraniu infuzyjnym nie masz na to wpływu, co nie oznacza, że jest to metoda gorsza. Edytowane 13 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frc Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Możesz krótko napisać lub podać link gdzie jest rozpisana zależność temperatur do smaku/mocy/piany? Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Step mash ma tę zaletę, że tworzysz takie piwo jakie lubisz. Więcej alkoholu albo mniej, więcej piany albo mniej, tworzenie aromatów itd.itp. W zacieraniu infuzyjnym nie masz na to wpływu, co nie oznacza, że jest to metoda gorsza. Tu bym się nie zgodził. Jednotemperaturowo też możesz zatrzeć wytrawniej lub bardziej na słodko. Zaczynając od 65°C kończąc na 70°C. Jak ja chcę wytrawnie, to zaczynam w 67°C a przez godzinę spada mi do 66°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Zaczynając od 65°C kończąc na 70°C Kontrowersyjna ta "jednotemperaturowość" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Zaczynając od 65°C kończąc na 70°C Kontrowersyjna ta "jednotemperaturowość" Proszę Cię, nie wyrywaj jednego zdania z kontekstu albo czytaj ze zrozumieniem. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia to po prostu nie mów. Wiadomość w sposób prosty: zaczynając od jednotemperaturowego zacierania w 65°C, lub 66°C lub 67°C lub 68°C ewentualnie 69°C. Teraz już jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 13 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Teraz ok, źle wcześniej zrozumiałem i przyznaję rację Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Dzięki wszytkim za szybką odpowiedź, wybiore chyba piwnice, wole mniej owocowy posmak. Warka już poczyniona (wcześnie wstałem . Zacieranie: Zacząłem od 73ospadło do 67o i te temperature utrzymywałemprzez 60min kilka razy podgrzewając i często mieszając,na koniec 10 min w 72o. Ale zauważyłem spore wahania temperatury w zależności od umiejscowienia termometru. Np. 3cm nad dnem prawie 70o, w środku 67o a na powierzchni 62o, mimo częstego mieszania nie byłem w stanie nad tym na dlużej zapanowac. Czy taka sytuacja jest normalna? Czy wystarczy trzymac termometr w środkowej części, często mieszać i się nie przejmować? Dodam że kocioł zacierny to garnek 22l, stosunek słód /woda 1:3,5 ( 14l wody). Filtracja: Do filtratora z BA (pomimo fatalnych opinii kupiłem i sprawdził się dobrze, klarowność lepsza niż się spodziewałem, ale nie mam porównania z rurką) zalałem 4l ciepłej wody jako podbicie. Zastosowałem wysładzanie na raty (batch sparge) i uzyskałem: -brzeczka przednia:10,5l - 15BLG -drugie przelanie: 9.5l - 11BLG -razem: 20l - 12.5BLG W drugim przelaniu pomyłka zamiast zalać wodą 72o dałem 82o , myślicie że wypłukały się jakieś świństwa( taniny, skrobia)? Poza tym zastanawia mnie BLG tylko 15, Pejot na Swoim blogu opisał że uzyskał 10l brzeczki przedniej o BLG 20, tyle że u niego było 12l wody w zacieraniu a nie 14 no i używał rurki filtracyjnej, tam chyba nie daje się podbicia? Oprócz tego Pejot zaczynał od temp. 35 i podgrzewał do 67 do pierwszej i jedynej przerwy, czy to miało wpływ na BLG? Czy takie BLG brzeczki przedniej jak u mnie jest normalne? Chmielenie: Chmieliłem więc 20l brzeczki w 22l garnku i wbrew pozorom nie było to problemem całość przebiegła sprawnie, Aby uzupełnić to co sie wygotuje wykorzystałem resztę brzeczki spod filtratora, zlałem do oddzielnego garnka przez filtr z siateczki muślinowej. Potem zdekantowałem 2 razy i uzyskałem nie gorszą klarowność niż podstawowa brzeczka.Sprawdziłem też BLG, było 10 więc zakwalifikowałem do dalszych działań. Następnie wygotowałem dokładnie i dodałem do nachmielonej brzeczki uzyskując dokładnie 20l o BLG 12, czyli dokładnie tak jak w przepisie. No i tyle, chłodzenie wanna, drożdze w 21 , nastepnie piwnica 17, powinno zaraz ruszyć Aha jeszcze jedno, czy temperatura fermentacji ma wpływ na jej długość? Przy jakim BLG przejść na cichą a przy jakim butelkować? Bardzo prosze o odpowiedzi, opinie i uwagi, zniose każdą krytykę pozdrawiam Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się