Skocz do zawartości

Słomiany wdowiec


Krzyko

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzeba matką wynalazków. Oto jeden z nich:

Słomiany wdowiec

Składniki:

  • otręby owsiane
  • kiełbasa
  • boczek
  • cebula
  • natka pietruszki lub kopru
  • olej
  • śmietana 18%
  • czosnek
  • sól, chili, przyprawa

 

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować osoloną wodę i na wrzątek wsypać otręby. Wyłączyć palnik, poczekać aż otręby wchłoną wodę od czasu do czasu mieszając. Doprawić odrobiną chili i jakąś aromatyczną przyprawą – wg gustu.
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę: kiełbasę, boczek i cebulę. Ładnie zrumienić.
  3. Wymieszać otręby z zawartością patelni.
  4. Zrobić sosik. Do łyżki śmietany przecisnąć przez praskę mały ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać.
  5. Natkę pietruszki lub kopru posiekać.
  6. Sos i natkę dodać do garnka i dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę, by wszystko przeszło smakiem.
  7. Jeść prosto z garnka, najlepiej drewnianą łyżką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.