Jump to content

Słomiany wdowiec


Krzyko

Recommended Posts

Potrzeba matką wynalazków. Oto jeden z nich:

Słomiany wdowiec

Składniki:

  • otręby owsiane
  • kiełbasa
  • boczek
  • cebula
  • natka pietruszki lub kopru
  • olej
  • śmietana 18%
  • czosnek
  • sól, chili, przyprawa

 

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować osoloną wodę i na wrzątek wsypać otręby. Wyłączyć palnik, poczekać aż otręby wchłoną wodę od czasu do czasu mieszając. Doprawić odrobiną chili i jakąś aromatyczną przyprawą – wg gustu.
  2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę: kiełbasę, boczek i cebulę. Ładnie zrumienić.
  3. Wymieszać otręby z zawartością patelni.
  4. Zrobić sosik. Do łyżki śmietany przecisnąć przez praskę mały ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać.
  5. Natkę pietruszki lub kopru posiekać.
  6. Sos i natkę dodać do garnka i dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę, by wszystko przeszło smakiem.
  7. Jeść prosto z garnka, najlepiej drewnianą łyżką.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.