Krzyko Posted October 13, 2012 Share Posted October 13, 2012 Potrzeba matką wynalazków. Oto jeden z nich: Słomiany wdowiec Składniki: otręby owsiane kiełbasa boczek cebula natka pietruszki lub kopru olej śmietana 18% czosnek sól, chili, przyprawa Przygotowanie: W garnku zagotować osoloną wodę i na wrzątek wsypać otręby. Wyłączyć palnik, poczekać aż otręby wchłoną wodę od czasu do czasu mieszając. Doprawić odrobiną chili i jakąś aromatyczną przyprawą – wg gustu. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone w kostkę: kiełbasę, boczek i cebulę. Ładnie zrumienić. Wymieszać otręby z zawartością patelni. Zrobić sosik. Do łyżki śmietany przecisnąć przez praskę mały ząbek czosnku. Dokładnie wymieszać. Natkę pietruszki lub kopru posiekać. Sos i natkę dodać do garnka i dokładnie wymieszać. Zostawić na chwilę, by wszystko przeszło smakiem. Jeść prosto z garnka, najlepiej drewnianą łyżką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted October 13, 2012 Share Posted October 13, 2012 Robię czasem coś podobnego, tylko zamiast otrąb używam kaszy gryczanej lub jaglanej - smaczne to to i szybko się robi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tysiak Posted November 14, 2012 Share Posted November 14, 2012 Nie maiałem ani otręb ani kaszy więc dodałem ryż też samkuje dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now