kristof1984 Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Cukier wpływa negatywnie na piwo, ale obniża również koszty. Wiadomo, że w piwowarstwie domowym nie o to chodzi, ale chciałbym wiedzieć. Piwo z brew-kitów jest w prawie połowie z cukru, a da się je pić (stąd myśle ze 10-20% nie powinno być problemem). 1.Ile procent cukru można dodać, by nie wpłynąć negatynie na smak piwa?? Ja daje czasami 100-200g do 20ltr brzeczki (jak zacieranie wyjdzie mniej efektywnie). Wiem, że do mocnego piwa można więcej. 2. Czy można zacierać tylko w 70-72°C i do tego dać więcej cukru?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 (edytowane) Przecież przy zacieraniu z ziarna, koszt zastąpienia ekstraktu cukrem będzie śmieszny. Ile zaoszczędzisz na warkę 4-6zł? :rolleyes: To ma sens jedynie przy drogich ekstraktach/brewkitach. PS: Aha, 100-200g to większość z nas dodaje do refermentacji. Jest to więc na pewno ilość bezpieczna. Edytowane 18 Stycznia 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 18 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2009 Ale po co wogóle dodawać cukier...? Przecież dla daneg typu piwa i przy odpowiednim zasypie słodu,ilość cukrów powinna być co najmniej wystarczająca... Może się myle,ale... Poza tym tak jak napisał kopyr jak już czegokolwiek dodawać to ekstrakt,tylko i wyłącznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 cukru używa się rutynowo jeżeli chcemy otrzymać lepsze odfermentowanie, szczególnie przy zacieraniu z ekstraktów. Przyjmuje się , że 20% nie powinno zepsuć smaku piwa, ale nie należy nadużywać tego środka. Choćby dlatego, że nie każde piwo powinno być wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Z mojego doswiadczenia uzylbym raczej glukozy, zamiast cukru. Przy 10% dodatku piwo nie mialo dziwnych posmakow. Przy moim IPA z dodatkiem glukozy, zwiekszona wytrawnosc spowodowala bardzo mocno odczuwane smaki chmielowe i goryczke. Co wazne przy fermentacji z udzialem dodatku cukrow trzeba zadbac jeszcze bardziej o poprawna fermentacje. Trzymanie sie nizszych przedzialow temperatur i odpowiednia ilosc drozdzy na strat na pewno pozytywnie wplynie na smak piwa. PS Nie twierdze, ze 20% by zle wplynelo(pod warunkiem dobrze przeprowadzonej fermentacji), ja nigdy nie mialem potrzeby dodania takiej ilosci. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się