real_romek Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Hej, Prośba o pomoc - co to za bąble? Piwo jest po cichej - zdjęcie z wczoraj, teraz już zabutelkowane. Czy mogą być to drożdże, które się namnożyły jeszcze - może za wcześnie zlałem na cichą? Z bliska kolor tego osadu biały, jaśniejszy niż zadanych drożdży. Aromat piwa ok, w smaku lekka kwasowość, ale tak delikatna, że nie wiem czy jest jakąś wadą, czy po prostu sobie wmawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Cześć. Zakażenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Hej, Prośba o pomoc - co to za bąble? Piwo jest po cichej - zdjęcie z wczoraj, teraz już zabutelkowane. Czy mogą być to drożdże, które się namnożyły jeszcze - może za wcześnie zlałem na cichą? Z bliska kolor tego osadu biały, jaśniejszy niż zadanych drożdży. Aromat piwa ok, w smaku lekka kwasowość, ale tak delikatna, że nie wiem czy jest jakąś wadą, czy po prostu sobie wmawiam Bardzo wyraźna infekcja. Bardzo mocno rozwinięta. Raczej z tego nic nie bedzie. Teraz musisz bardzo dobrze wyczyścić sprzęt (lepiej nawet wymień fermentory i rurki). Link to comment Share on other sites More sharing options...
rtyqwe Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Tu masz więcej na ten temat: www.wolczaska.pl/Infekcje.pdf Nawet zdjęcie podobne... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gąsior Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 Czy masz jakieś podejrzenia co do tego, przy jakiej okazji wdało się to brzydactwo ? Podobne rozważania masz w razie czego tutaj: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page__st__20?do=findComment&comment=167543 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted October 14, 2012 Share Posted October 14, 2012 ostatni miałem podobną gangrenę ,piwo od ponad miesiąca w butelkach i smaczy normalnie może 150g chmielu zabija wszystkie zapach i kwas Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts