pero Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #12 Red Irish Ale Data: ----- 13.01.2013 Surowce: -------- * Słód Pale Ale Strzegom 3,5kg * Słód Słód karmelowy 30 EBC Strzegom 0,5kg * Słód czekoladowy ciemny (1100-1300 EBC) Strzegom 0,1kg * Chmiel Challenger 20g * Chmiel East Kent Goldings 20g * Drożdże Wyeast 1318 (London Ale III, starter 1,5l, jeszcze raz wielkie dzięki za gęstwę Fidel) Zacieranie: ------------ * 12l wody * 66°C - wsypanie słodów * 63°C 30 min * 72°C 35 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Challenger 20g - od początku warzenia * Chmiel East Kent Goldings 10g - na 15 min * Chmiel East Kent Goldings 10g - na 5 min Wyszło 24l, 12,5 Blg Uwagi: ------ * Pierwsze piwko ze słodów ze Strzegomia. Również to był test dla mojego śrutownika walcowego, który ostatnio udało mi się wykonać Bałem się, że za drobno słód się ześrutował ale filrtacja przebiegła ok, trochę dłużej niż zwykle ale bez tragedii. * Zestaw komponowałem sam opierając się o Brewtarget, wg programu piwo jest "w stylu", jednak na przyszłość dałbym mniej czekoladowego, barwa moim zdaniem wyszła trochę za ciemna. Edytowane 13 Stycznia 2013 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Warka #11 Pils 12º BLG przelana na cichą, zeszło do 3º BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 Warka #13 Porter Bałtycki (Pępkowy) Data: ----- 24.01.2013 Surowce: -------- * Słód Monachijski typ II 4kg * Słód Pilzneński 3kg * Słód karmelowy 30 1kg * Słód karmelowy 300 0,2kg * Słód czekoladowy ciemny (1100-1300 EBC) 0,2kg * Chmiel Marynka 35g * Chmiel Lubelski 30g * Drożdże Fermentis Saflager W-34/70 (gęstwa) Zacieranie: ------------ * 63°C 30 min * 72°C 40 min * Słód czekoladowy dodany 15min przed końcem przerwy 72°C * 78°C 5 min Gotowanie: ----------- * 120 minut * Chmiel Marynka 35g - przez pomyłkę poszedł od początku warzenia a miał być 60min * Lubelski 10g - na 15 min * Lubelski 10g - na 1 min Wyszło trochę ponad 22 litry 21°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Warka #11 Pils rozlany do butelek, zeszło do 3BLG. Refermentacja 155g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Warka #12 Red Irish Ale wczoraj przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Do Portera dodałem ok 750g cukru rozpuszczonego w wodzie aby uzupełnić gęstość do 23BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Wyszło trochę ponad 22 litry 21°BLG Do Portera dodałem ok 750g cukru rozpuszczonego w wodzie aby uzupełnić gęstość do 23BLG. Nie wiem w jakiej ilości wody rozpuściłeś ten cukier ale wydaje mi się że po dodaniu 750g cukru dostałeś coś bliżej 24°Blg brzeczki nastawnej a nie 23... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Rozpuściłem w ok 0,7l wody. Liczyłem korzystając z Toolkit'a - i pokazywał żeby dodać 770g, ale dałem trochę mniej. Chyba że źle korzystam z tego arkusza :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) Hmm... może arkusz ma gdzieś błąd... Bo blg to wagowy udział cukru w roztworze i te 0,75kg +0,7l dodane do 24kg (uwzględniając gęstość brzeczki: 22l *1,09 = ok 24kg), to łącznie będzie ok 25,5kg, a 0,75kg/25,5kg to ok 3% czyli 3°Blg. No chyba że to ja coś źle liczę... Tak czy inaczej, najwyżej będziesz miał trochę mocniejszego portera. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez Stasiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Tak czy inaczej, najwyżej będziesz miał trochę mocniejszego portera. Dokładnie Patrząc na Twoje obliczenia wygląda na to, że masz rację. Tak czy inaczej pozostaje tylko czekać do końca fermentacji i liczyć na to, że porter będzie dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 2 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Warka #14 Marcowe Data: ----- 02.02.2013 Surowce: -------- * Słód wiedeński 2kg * Słód monachijski II 2,5kg * Słód karmelowy 30 0,2kg * Chmiel Helletauer Taurus granulat 10g * Chmiel Hersbrucker granulat 30g * Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (starter ok 2l) Zacieranie: ------------ * 15l wody * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Helletauer Taurus 10g - na 60 min * Chmiel Hersbrucker 10g - na 10 min * Chmiel Hersbrucker 20g - na 1 min Wyszło prawie 23l, 13BLG, z czego 2l poszło do słoików na startery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Warka #12 IRA przelana do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 No i niestety pierwszy raz muszę wylać piwo do kanału. Już podczas butelkowania czułem kwas ale miałem nadzieję, że nie będzie aż tak źle. Butelka IRA otwarta testowo po ponad tygodniu w ogóle nie jest nagazowana i ma smak octu. Niestety nie wiem w którym momencie złapałem infekcję bo podczas burzliwej ani cichej nic na to nie wskazywało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Warka #14 przelana na cichą, zeszło trochę słabo bo trochę poniżej 5BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Warka #15 Pils Data: ----- 16.02.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 3,5kg * Słód monachijski II 0,5kg * Chmiel Helletauer Taurus 10g * Chmiel Lubelski 10g * Chmiel Challenger 20g * Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (gęstwa po Marcowym) Zacieranie: ------------ * 14l wody * 63°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 70 minut * Chmiel Challenger 20g - na 60 min * Chmiel Lubelski i Helletauer Taurus - na 1 min Wyszło 21l o gęstości 12,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Warka #13 Porter Bałtycki (Pępkowy) zabutelkowany. Zeszło do 7,5Blg. Refermentacja 133g cukru i 2g uwodnionych drożdży S-33. Wyszło 43 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Warka #16 Hefeweizen Data: ----- 23.02.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 1,5kg * Słód pszeniczny 2,5kg * Słod karmelowy jasny 30 - 0,2kg * Chmiel Helletauer Tradition 15g * Drożdże Wyeast Labs 3068 - zadane z saszetki Zacieranie: ------------ * 16l wody * 45°C 15 min * 63°C 10 min * 73°C 40 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Helletauer Tradition 15g - na 60 min Wyszło 23l o gęstości 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Warka #14 Marcowe rozlana do butelek. Zeszło do 3,5 BLG. Wyszły 44 butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Warka #15 Pils przelana na cichą. Zeszło do 2,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Warka #17 Polskie Ale Data: ----- 01.03.2013 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,7kg * Chmiel Marynka 20g * Chmiel Lubelski 30g * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - starter 1l Zacieranie: ------------ * 14l wody * 63°C 30 min * 73°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Marynka 20g - na 60 min * Chmiel Lubelski 15g - 5 min * Chmiel Lubelski 15g - 1 min Wyszło 24l o gęstości 13 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Warka #16 Hefeweizen poszła w butelki, wyszło 43 butelki. Zeszło trochę słabo bo tylko do 5BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #18 Dunkelweizen Data: ----- 07.03.2013 Surowce: -------- * Słód monachijski II 0,8kg * Słód wiedeński 0,8kg * Słód pszeniczny 2,5kg * Słod karmelowy jasny 300 - 0,2kg * Słod czekoladowy ciemny 1200 - 0,1kg - dodany na ostatnie 5min zacierania * Chmiel Lubelski 20g * Drożdże Wyeast Labs 3068 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 14l wody * 45°C 15 min * 63°C 10 min * 73°C 40 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel lubelski 20g - na 60 min Wyszło 26l o gęstości 11,5 BLG ale to przed chmieleniem. Chmielenie przeniesione na jutro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Warka #15 Pils zabutelkowana, wyszły 44 butelki. Dunkelweizen po chmieleniu: 24 litry 12,5BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Warka #17 Polskie Ale przelana na cichą. Zeszło do 3,5 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 (edytowane) Warka #19 American Pale Ale Data: ----- 16.03.2013 Surowce: -------- * Słód Pale Ale 4,5kg * Słod karmelowy jasny 300 - 0,1kg * Chmiel Willamette 20g * Chmiel Galaxy 25g * Drożdże Wyeast 1084 Irish Ale - gęstwa Zacieranie: ------------ * 15l wody * 69-64°C 60 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chmiel Willamette 20g - na 60 min * Chmiel Galaxy 10g - na 10 min * Chmiel Galaxy 15g - na 2 min Wyszło 24l o gęstości 13 BLG. Edytowane 17 Marca 2013 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się