pero Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Warka #63 Marcowe Data: ----- 27.02.2015 Surowce: -------- * Słód pilzneński 4,5kg * Słód wiedeński 5kg * Special B 0,5kg * Karmelowy 300 0,5kg * Marynka 35g * Iunga 40g * Drożdże W-34/70 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 53°C 10 min * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Marynka 35g - na 60min * Iunga 40g - na 20min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Warka #64 Pils Data: ----- 3.04.2015 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9,4kg * Marynka 60g * Iunga 60g * Drożdże W-34/70 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 62°C 25 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Marynka 60g - na 60min * Iunga 30g - na 15min * Iunga 30g - na 3min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Warka #65 IPA Data: ----- 14.05.2015 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9 kg * Marynka 55g * Iunga 17g * Citra 170g * Drożdże S-04 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 52°C - wsypanie słodów * 62°C 25 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Marynka 55g - na 60min * Iunga 17g - na 60min * Citra 40g - na 15min * Citra 50g - na 5min * Citra 80g - planowane na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Warka #66 APA Data: ----- 5.06.2015 Surowce: -------- * Słód pilzneński 9,5 kg * Galaxy 100g * Citra 85g * Drożdże S-04 Zacieranie: ------------ * 30l wody * 52°C - wsypanie słodów * 62°C 20 min * 72°C 20 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 45 minut * Citra 30g - na 45min * Galaxy 20g - na 45min * Citra 25g - na 15min * Citra 30g - na 5min * Galaxy 80g - planowane na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 26 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2019 (edytowane) Po prawie 4 latach: Warka #67 IPA Data: ----- 26.01.2019 Surowce: -------- * Słód Pale Ale 5,0-7,5 EBC 9,5kg * Caraaroma 0,5kg * Admiral UK 60g * Cascade 50g * Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series 10 g * Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast Zacieranie: ------------ * 30l wody * 55°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Admiral UK 40g - na 60min * Admiral UK 20g - na 45min * Cascade 30g - na 15min * Cascade 20g - na 5min Edytowane 26 Stycznia 2019 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2019 Warka #68 AIPA Data: ----- 10.02.2019 Surowce: -------- * Słód Pale Ale 5,0-7,5 EBC 8,5kg * Caraaroma 0,3kg * Płatki owsiane 1kg * Cukier 0,4kg * Admiral UK 33g * Cascade 50g * Chinook 50g * Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 25 min * 72°C 35 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chinook 50g - na 60min * Admiral UK 33g - na 45min * Cascade 30g - na 15min * Cascade 20g - na 5min Planowane 100g citry na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2019 Data: ----- 15.02.2019 Surowce: -------- * Słód Pale Ale 5,0-7,5 EBC 8,2kg * Płatki pszenne 0,5kg * Citra 45g * Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 50°C - wsypanie słodów * 62°C 35 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Warka #69 Ale Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 45g - na 60min Planowane 20g-30g citry na zimno do kega Warka #70 Malinowa siekiera Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 45g - na 60min * Sok Herbapol malinowy 420ml - 3 butelki Wyszła trochę za mocna bo 16,2 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 27 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2019 Warka #71 Bitter Data: ----- 26.11.2019 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 8kg * Słód Karmelowy 400 EBC Viking Malt 0,3kg * Chinook 40g * Citra 25g * Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series 10 g * Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast Zacieranie: ------------ * 30l wody * 55°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 25 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chinook 40g - na 60min * Citra 25g - na 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 15 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2019 (edytowane) Warka #72. IPA Single Hop Citra Data: ----- 15.12.2019 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 5kg * Słód Mep©Vienna 5kg * Citra 100g * Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series - gęstwa * Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 55°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 25 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 50g - na 60min * Citra 30g - na 15min * Citra 20g - na 5min Edytowane 21 Grudnia 2019 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2019 (edytowane) Warka #73. Wiedeńska APA Data: ----- 20.12.2019 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 5kg * Słód Mep©Vienna 4,5kg * Admiral 40g * Cascade 50g * Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 55°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Admiral 40g - na 60min * Cascade 30g - na 15min * Cascade 20g - na 5min Edytowane 21 Grudnia 2019 przez pero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 24 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Warka #74. American Amber Ale Data: ----- 23.01.2020 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 6kg * Słód Mep©Vienna 2kg * Słód Karmelowy 400 EBC Viking Malt 0,7kg * Cascade 30g * Chinook 35g * Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 55°C - wsypanie słodów * 69-65°C 50 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chinook 35g - na 60min * Cascade 20g - na 10min * Cascade 10g- na 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Warka #75. American Amber Ale Data: ----- 21.10.2020 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 5kg * Słód Mep©Vienna 5kg * Citra 45g * Chinook 50g * SafAle S-04 * Danstar Nottingham - Ale Yeast Zacieranie: ------------ * 30l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Chinook 50g - na 60min * Citra 25g - na 15min * Citra 20g - na 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 19 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Warka #76.IPA Single Hop Citra Data: ----- 18.11.2020 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 4,8kg * Słód Mep©Vienna 4,8kg * Citra 100g * Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 25 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Citra 50g - na 60min * Citra 30g - na 15min * Citra 20g - na 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2020 Warka #77. Strong Bitter Data: ----- 24.11.2020 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 4kg * Słód Mep©Vienna 5kg * Amarillo 50g * Cascade 50g * S-04 - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Amarillo 50g - na 60min * Cascade 30g - na 15min * Cascade 20g - na 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Warka #78. Dry Stout Data: ----- 22.12.2020 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 1,5kg * Słód Mep©Vienna 2kg * Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,35kg * Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,35kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg * Citra 25g * Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 45 minut * Citra 25g - na 45min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 23 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Warka #79. Milk Stout Data: ----- 22.12.2020 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 1,5kg * Słód Mep©Vienna 2kg * Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,35kg * Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,35kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg * Citra 25g * Laktoza spożywcza 500 g * Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 45 minut * Citra 25g - na 45min * Laktoza spożywcza 500g - na 10min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 8 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2021 Warka #80. Ale Data: ----- 05.01.2021 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 4kg * Słód Mep©Vienna 4kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg * Citra 30g * Casdace 30g * Amarillo Gold 40g * Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62°C 30 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Amarillo Gold 40g - na 50min * Citra 15g - na 15min * Casdace 15g - na 15min * Citra 15g - na 5min * Casdace 15g - na 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 28 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Warka #81. American Wheat Data: ----- 28.01.2021 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 4kg * Słód Pszeniczny 4kg * Citra 35g * Amarillo Gold 40g * Danstar Nottingham - gęstwa Zacieranie: ------------ * 25l wody * 56°C - wsypanie słodów * 67-65°C 70 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Amarillo Gold 40g - na 60min * Citra 20g - na 15min * Citra 15g - na 5min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 29 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Po 8 latach od uwarzenia jedna z ostatnich butelek Myślałem, że ostatnia ale okazało się, że jeszcze 2 posiadam. Żałuję, że większość butelek poszło w 2 pierwszych latach kiedy piwo nie było tak dobre jak jest teraz. bielok i markus383 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 7 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2021 Warka #82. Pszenica Data: ----- 7.06.2021 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 4kg * Słód Pszeniczny 4kg * Amarillo Gold 22g * Safbrew WB-06 na jeden fermentor * Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's Craft Series 10 na drugi fermentor Zacieranie: ------------ * 30l wody * 56°C - wsypanie słodów * 62 40 min * 72°C 30 min * 78°C 1 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Amarillo Gold 22g - na 60min Pierwsza warka w połowie na nowym kociołku Klarstein 65l z powodów problemów z zacieraniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 14 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Warka #83. APA Data: ----- 13.06.2021 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 4kg * Słód Mep©Vienna 4kg * Amarillo Gold 42g * Citra 59g * Cascade 33g * Drożdże S-04 na jeden fermentor * Drożdże US-05 na drugi fermentor Zacieranie: ------------ * 35l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 72°C 35 min * 78°C 2 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Amarillo 42g 60 min * Citra 33g 20 min * Cascade 16g 20 min * Citra 26g 5 min * Cascade 17g 5 min Uwagi po drugim zacieraniu Klarsteinem 65l. * Przeczytany cały wątek dotyczący kociołków i problemów z nimi - jednak to jest podstawa, wcześniej się nie chciało i wyszły problemy. * Praca od początku do końca bez problemów, choć przepływ dość mały ustawiłem bo niestety bez rurki dość wolno przepływa brzeczka przez młóto. * Czas pracy 4h 15min (bez mycia i chłodzenia) co uważam za bardzo dobry czas. * Wyszło 50litrów 11Blg więc wydajność OK. * Moce grzałki: podgrzewanie do 63°C 1600W, podgrzewanie do 72°C 1800W, podgrzewanie do 78°C 2200W, podgrzewanie do gotowania 3000W i później samo gotowanie 2200W (po zakończonej pracy okazało się, że na dnie trochę jest przypalone więc gdzieś jednak za duża moc grzania - na tę chwilę nie wiem, w którym momencie, jednak nie wpłynęło to na samą pracę). * Z minusów - brak przezroczystej pokrywy (wiem, że w mniejszych pojemnościach jest przezroczysta, ale w moim niestety nie). Generalnie nuda podczas całego procesu (z wyłączeniem wysładzania) - ale o to chodziło, żeby było mniej pracy. Podnoszenie kosza na wysładzanie - przy tej pojemności jest to problem, trzeba pomyśleć nad jakaś wyciągarką. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 5 Lipca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2021 Warka #84. APA Data: ----- 5.07.2021 Surowce: -------- * Słód pszeniczny 2kg * Słód Mep©Vienna 6,5kg * Sarbo 50g * Cascade 65g * Drożdże S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 35l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 35 min * 72°C 30 min * 78°C 2 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Cascade 30g 60 min * Sarbo 25g 60 min * Cascade 35g 20 min * Sarbo 25g 20 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2021 Warka #85. IPA Data: ----- 6.08.2021 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 9kg * Słód Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann - 0,5kg * Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg * Simcoe 30g * Amarillo Gold 40g * Citra 20g * Drożdże S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 40l wody * 55°C - wsypanie słodów * 64 40 min * 72°C 40 min * 78°C 5 min Chmielenie: ----------- * 60 minut * Simcoe 30g 60 min * Amarillo Gold 25g 60 min * Amarillo Gold 15g 15 min * Citra 20g 10 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 4 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 Data: ----- 4.09.2021 Surowce: -------- * Słód Mep©Ale 7,5kg * Citra 50g * Drożdże S-04 gęstwa Zacieranie: ------------ * 30l wody * 50°C - wsypanie słodów * 62°C 35 min * 72°C 40 min * 78°C 1 min Warka #86 APA Chmielenie: ----------- * 50 minut * Citra 50g - na 50min Planowane 20g-30g citry na zimno do kega Warka #87 Malinowe Chmielenie: ----------- * 50 minut * Citra 50g - na 50min * Sok Herbapol malinowy 420ml - 2 butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 13 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2021 Miód pitny czwórniak Data: ----- 13.10.2021 Surowce: -------- * Miód rzepakowy 1.2 kg 1sz * Miód lipowy 1,2 kg 2 szt * Miód lipowy 2,2 kg 1 kg * Woda 3 obojętności miodu * ZAMOJSCY DROŻDŻE na miód pitny + pożywka Drożdże przygotowane zgodnie z instrukcją 3 dni wcześniej. Miód rozpuszczony w wodzie i podgrzany do wrzenia. Po ostudzeniu zadane drożdże i pożywka. Gęstość 28 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się