Skocz do zawartości

Browar Pero


pero

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #63 Marcowe

 

 

Data: 

-----

27.02.2015

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 4,5kg

* Słód wiedeński 5kg

* Special B 0,5kg

* Karmelowy 300 0,5kg

* Marynka 35g

* Iunga 40g

* Drożdże W-34/70 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody   

* 53°C 10 min

* 62°C 30 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Marynka 35g - na 60min

* Iunga 40g - na 20min 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Warka #64 Pils

 

 

Data: 

-----

3.04.2015

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9,4kg

* Marynka 60g

* Iunga 60g

* Drożdże W-34/70 - gęstwa

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody   

* 62°C 25 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Marynka 60g - na 60min

* Iunga 30g - na 15min

* Iunga 30g - na 3min 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Warka #65 IPA

 

 

Data: 

-----

14.05.2015

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9 kg

* Marynka 55g

* Iunga 17g

* Citra 170g

* Drożdże S-04

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody 

* 52°C - wsypanie słodów

* 62°C 25 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 60 minut

* Marynka 55g - na 60min

* Iunga 17g - na 60min

* Citra 40g - na 15min

* Citra 50g - na 5min

* Citra 80g - planowane na zimno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Warka #66 APA

 

 

Data: 

-----

5.06.2015

 

 

Surowce:

--------

* Słód pilzneński 9,5 kg

* Galaxy 100g

* Citra 85g

* Drożdże S-04

 

 

Zacieranie:

------------

* 30l wody 

* 52°C - wsypanie słodów

* 62°C 20 min

* 72°C 20 min

* 78°C 1 min

 

 

Chmielenie:

-----------

* 45 minut

* Citra 30g - na 45min

* Galaxy 20g - na 45min

* Citra 25g - na 15min

* Citra 30g - na 5min

* Galaxy 80g - planowane na zimno
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Po prawie 4 latach:

 

Warka #67 IPA

Data: 
-----
26.01.2019

Surowce:
--------
* Słód Pale Ale 5,0-7,5 EBC 9,5kg
* Caraaroma 0,5kg
* Admiral UK 60g
* Cascade 50g
* Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series 10 g
* Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min
* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Admiral UK 40g - na 60min
* Admiral UK 20g - na 45min
* Cascade 30g - na 15min
* Cascade 20g - na 5min 

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #68 AIPA

Data: 
-----
10.02.2019

Surowce:
--------
* Słód Pale Ale 5,0-7,5 EBC 8,5kg
* Caraaroma 0,3kg

* Płatki owsiane 1kg

* Cukier 0,4kg
* Admiral UK 33g
* Cascade 50g

* Chinook 50g
* Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 25 min
* 72°C 35 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Chinook 50g - na 60min
* Admiral UK 33g - na 45min
* Cascade 30g - na 15min
* Cascade 20g - na 5min 

 

Planowane 100g citry na zimno

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Data: 
-----
15.02.2019

Surowce:
--------
* Słód Pale Ale 5,0-7,5 EBC 8,2kg

* Płatki pszenne 0,5kg

* Citra 45g
* Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast  - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 50°C - wsypanie słodów
* 62°C 35 min
* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Warka #69 Ale

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Citra 45g - na 60min 

 

Planowane 20g-30g citry na zimno do kega

 

Warka #70 Malinowa siekiera

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Citra 45g - na 60min 

* Sok Herbapol malinowy 420ml - 3 butelki

Wyszła trochę za mocna bo 16,2 BLG.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Warka #71 Bitter

 

Data: 
-----
26.11.2019

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 8kg

* Słód Karmelowy 400 EBC Viking Malt 0,3kg 
* Chinook 40g
* Citra 25g
* Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series 10 g
* Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast 

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min
* 72°C 25 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Chinook 40g - na 60min
* Citra 25g - na 10min 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #72. IPA Single Hop Citra

 

Data: 
-----
15.12.2019

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 5kg

* Słód Mep©Vienna 5kg
* Citra 100g
* Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series - gęstwa
* Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast  - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min
* 72°C 25 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Citra 50g - na 60min
* Citra 30g - na 15min
* Citra 20g - na 5min 

 

 

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #73. Wiedeńska APA

 

Data: 
-----
20.12.2019

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 5kg

* Słód Mep©Vienna 4,5kg
* Admiral 40g
* Cascade 50g 
* Drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast  - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min
* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Admiral 40g - na 60min
* Cascade 30g - na 15min
* Cascade 20g - na 5min 

Edytowane przez pero
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #74. American Amber Ale

 

Data: 
-----
23.01.2020

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 6kg

* Słód Mep©Vienna 2kg

Słód Karmelowy 400 EBC Viking Malt 0,7kg 
* Cascade 30g

* Chinook 35g
* Drożdże New World Strong Ale M42 Mangrove Jack's Craft Series - gęstwa 

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 69-65°C 50 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Chinook 35g - na 60min
* Cascade 20g - na 10min
* Cascade 10g- na 5min 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Warka #75. American Amber Ale

 

Data: 
-----
21.10.2020

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 5kg

* Słód Mep©Vienna 5kg
* Citra 45g

* Chinook 50g
SafAle S-04 

* Danstar Nottingham - Ale Yeast

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min

* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Chinook 50g - na 60min
* Citra 25g - na 15min

* Citra 20g - na 5min 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #76.IPA Single Hop Citra

 

Data: 
-----
18.11.2020

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 4,8kg

* Słód Mep©Vienna 4,8kg
* Citra 100g

* Danstar Nottingham - Ale Yeast - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 25 min

* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Citra 50g - na 60min
* Citra 30g - na 15min

* Citra 20g - na 5min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #77. Strong Bitter

 

Data: 
-----
24.11.2020

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 4kg

* Słód Mep©Vienna 5kg
* Amarillo 50g

* Cascade 50g

* S-04 - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min

* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Amarillo 50g - na 60min
* Cascade 30g - na 15min

* Cascade 20g - na 5min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #78. Dry Stout 

 

Data: 
-----
22.12.2020

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 1,5kg

* Słód Mep©Vienna 2kg

* Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,35kg

* Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,35kg

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg

* Citra 25g

Danstar Nottingham - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min

* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 45 minut
* Citra 25g - na 45min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #79. Milk Stout

 

Data: 
-----
22.12.2020

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 1,5kg

* Słód Mep©Vienna 2kg

* Słód Chocolate 900-1100 EBC 0,35kg

* Słód Carafa Special (R) typ II 1100-1200 EBC Weyermann 0,35kg

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg

* Citra 25g

Laktoza spożywcza 500 g

Danstar Nottingham - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min

* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 45 minut
* Citra 25g - na 45min

Laktoza spożywcza 500g - na 10min

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #80. Ale

 

Data: 
-----
05.01.2021

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 4kg

* Słód Mep©Vienna 4kg 

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg

* Citra 30g

* Casdace 30g

* Amarillo Gold 40g  

Danstar Nottingham - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62°C 30 min

* 72°C 30 min
* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Amarillo Gold 40g - na 50min
* Citra 15g - na 15min
* Casdace 15g - na 15min 
* Citra 15g - na 5min
* Casdace 15g - na 5min  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #81. American Wheat

 

Data: 
-----
28.01.2021

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 4kg

* Słód Pszeniczny 4kg 

* Citra 35g

* Amarillo Gold 40g  

Danstar Nottingham - gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 25l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 67-65°C 70 min

* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Amarillo Gold 40g - na 60min
* Citra 20g - na 15min
* Citra 15g - na 5min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 8 latach od uwarzenia jedna z ostatnich butelek :D

Myślałem, że ostatnia ale okazało się, że jeszcze 2 posiadam.

Żałuję, że większość butelek poszło w 2 pierwszych latach kiedy piwo nie było tak dobre jak jest teraz.

 

 

142143677_4199030203459717_7898860302115861217_o.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Warka #82. Pszenica

 

Data: 
-----
7.06.2021

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 4kg

* Słód Pszeniczny 4kg 

* Amarillo Gold 22g  

Safbrew WB-06 na jeden fermentor

* Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's Craft Series 10 na drugi fermentor

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 56°C - wsypanie słodów
* 62 40 min

* 72°C 30 min

* 78°C 1 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Amarillo Gold 22g - na 60min


Pierwsza warka w połowie na nowym kociołku Klarstein 65l z powodów problemów z zacieraniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #83. APA

 

Data: 
-----
13.06.2021

 

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 4kg

* Słód Mep©Vienna 4kg

* Amarillo Gold 42g  

* Citra 59g

* Cascade 33g

Drożdże S-04 na jeden fermentor

* Drożdże US-05 na drugi fermentor

 

Zacieranie:
------------
* 35l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 72°C 35 min

* 78°C 2 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Amarillo 42g 60 min

* Citra 33g 20 min
* Cascade 16g 20 min
* Citra 26g 5 min
* Cascade 17g 5 min


Uwagi po drugim zacieraniu Klarsteinem 65l.

* Przeczytany cały wątek dotyczący kociołków i problemów z nimi - jednak to jest podstawa, wcześniej się nie chciało i wyszły problemy.

* Praca od początku do końca bez problemów, choć przepływ dość mały ustawiłem bo niestety bez rurki dość wolno przepływa brzeczka przez młóto. 

* Czas pracy 4h 15min (bez mycia i chłodzenia) co uważam za bardzo dobry czas.

* Wyszło 50litrów 11Blg więc wydajność OK.

* Moce grzałki: podgrzewanie do 63°C 1600W, podgrzewanie do 72°C 1800W, podgrzewanie do 78°C 2200W, podgrzewanie do gotowania 3000W i później samo gotowanie 2200W (po zakończonej pracy okazało się, że na dnie trochę jest przypalone więc gdzieś jednak za duża moc grzania - na tę chwilę nie wiem, w którym momencie, jednak nie wpłynęło to na samą pracę).

* Z minusów - brak przezroczystej pokrywy (wiem, że w mniejszych pojemnościach jest przezroczysta, ale w moim niestety nie). Generalnie nuda podczas całego procesu (z wyłączeniem wysładzania) - ale o to chodziło, żeby było mniej pracy. Podnoszenie kosza na wysładzanie - przy tej pojemności jest to problem, trzeba pomyśleć nad jakaś wyciągarką. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #84. APA

 

Data: 
-----
5.07.2021

 

Surowce:
--------
* Słód pszeniczny 2kg

* Słód Mep©Vienna 6,5kg

* Sarbo 50g  

* Cascade 65g

Drożdże S-04 gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 35l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 35 min

* 72°C 30 min

* 78°C 2 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Cascade 30g 60 min

* Sarbo 25g 60 min
* Cascade 35g 20 min
* Sarbo 25g 20 min
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #85. IPA

 

Data: 
-----
6.08.2021

 

Surowce:
-------- 

* Słód Mep©Ale 9kg

* Słód Melanoidynowy 60-80 EBC Weyermann - 0,5kg

* Słód Karmelowy 200 EBC Viking Malt - 0,25kg

* Simcoe 30g  

* Amarillo Gold 40g

* Citra 20g

Drożdże S-04 gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 40l wody 
* 55°C - wsypanie słodów
* 64 40 min

* 72°C 40 min

* 78°C 5 min

 

Chmielenie:
-----------
* 60 minut
* Simcoe 30g 60 min

* Amarillo Gold 25g 60 min
* Amarillo Gold 15g 15 min
* Citra 20g 10 min
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Data: 
-----
4.09.2021

Surowce:
--------
* Słód Mep©Ale 7,5kg

* Citra 50g
* Drożdże S-04 gęstwa

 

Zacieranie:
------------
* 30l wody 
* 50°C - wsypanie słodów
* 62°C 35 min
* 72°C 40 min
* 78°C 1 min

 

Warka #86 APA

Chmielenie:
-----------
* 50 minut
* Citra 50g - na 50min 

 

Planowane 20g-30g citry na zimno do kega

 

Warka #87 Malinowe

Chmielenie:
-----------
* 50 minut
* Citra 50g - na 50min 

* Sok Herbapol malinowy 420ml - 2 butelki

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Miód pitny czwórniak

 

Data: 
-----
13.10.2021

Surowce:
--------
* Miód rzepakowy 1.2 kg 1sz

* Miód lipowy 1,2 kg 2 szt

* Miód lipowy 2,2  kg 1 kg 

* Woda 3 obojętności miodu

* ZAMOJSCY DROŻDŻE na miód pitny + pożywka

 

Drożdże przygotowane zgodnie z instrukcją 3 dni wcześniej.

Miód rozpuszczony w wodzie i podgrzany do wrzenia.

Po ostudzeniu zadane drożdże i pożywka.

Gęstość 28 BLG.

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.