Makaron Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82% Tak jak pisałem wcześniej mój baling oszukiwał o 0,5 BLG wiec bylo mniej niz 18 , co do pojemności to 19 litrów określiłem na podstawie naklejanej miary na fermentatorze. Wynik ten jest bardzo malo prawdopodobny, a wrecz technicznie niemozliwy (wydajnosc 110% )! Nawet 15°Blg bylby malo prawdopodobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG To oczywiście niemożliwe. Moja rada na przyszłość, piwo pijcie po warzeniu, a nie w trakcie Edytowane 22 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 uzyskaliśmy 19 litrów piwka przy aż 18 BLG To oczywiście niemożliwe. Moja rada na przyszłość, piwo pijcie po warzeniu, a nie w trakcie Rzeczywiście, wychodzi na to że pomiar błędny. Staraliśmy się robić każdy w temp. 20 stopni. Może skala na fementatorze źle przyklejona. Winę zrzucam na sprzęt. W weekend zacieramy IRA (13 blg) i Special Bitter ( 12 blg). Jeszcze raz sprawdzę baling i dokładność skali- postaram się także dokładnie zapisywać ilość wody użytej do wysładzania- relacja trafi na stronę Gryfus-a. Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady i komentarze. W czwartek napisze jak ma się sprawa z BLG w Pale Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolej1 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Witam z racji podobnej warki podepne sie zapytaniem. Pierwsza moja warka wiec jeszcze wszystkiego nie rozkminilem. Mam na burzliwej od 7dni Pale Ale BLG12. Chcialem przelac na cicha i sprawdzic BLG (poczatkowo mialem 12BLG) ale przeszkadza mi piana nie wiem cos mam z nia zrobic nie chce opasc. Mam jeszcze czekac? mam nie robic cichej? boje sie zakazic browki. bardzo prosze o rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Witam z racji podobnej warki podepne sie zapytaniem. Pierwsza moja warka wiec jeszcze wszystkiego nie rozkminilem. Mam na burzliwej od 7dni Pale Ale BLG12. Chcialem przelac na cicha i sprawdzic BLG (poczatkowo mialem 12BLG) ale przeszkadza mi piana nie wiem cos mam z nia zrobic nie chce opasc. Mam jeszcze czekac? mam nie robic cichej? boje sie zakazic browki. bardzo prosze o rade. Obecność piany nie jest wyznacznikiem stopnia odfermentowania. Może być po prostu utrwalona przez drożdże zgromadzone u góry. Zmierz gęstość, to jest kryterium, które należy brać pod uwagę. Jeśli już odpowiednio odfermentuje, to przebij się przez pianę wężykiem i lej na cichą. Edytowane 22 Października 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolej1 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 ok zwalilem ta piane i zmierzylem BLG=3 czyli co mozna przelewac? W drugim fermentatorze mialem roztwor pirosiarczanu i moczyl sie w nim wezyk igelitowy dziwnie z zzolk i kolanko mosiezna sciemnialo jak by wytrawilo. Mozliwe ze on tak dziala? Rozrobic nowy a ten wylac? Jak otworzylem wieko to az mnie przytkalo taki drazniacy zapach. to normalne?dziki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Zlewaj, z 12°Blg na 3 to już prawdopodobnie nic nie zejdzie, jeśli to US05 to one zalegają na górze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlashGo Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Z 4 kg słodu wyciągnęliście 19l 18 blg? No właśnie... tu musiał być jakiś błąd pomiaru, bo takie dane oznaczałyby 90% wydajność, podczas gdy maksymalna ekstraktywność słodu pilzneńskiego jest ok 80-82% Tak jak pisałem wcześniej mój baling oszukiwał o 0,5 BLG wiec bylo mniej niz 18 , co do pojemności to 19 litrów określiłem na podstawie naklejanej miary na fermentatorze. Wynik ten jest bardzo malo prawdopodobny, a wrecz technicznie niemozliwy (wydajnosc 110% )! Nawet 15°Blg bylby malo prawdopodobne Sprostowanie do wcześniejszych zapisów : BLG brzeczki nastawnej 14, te 18 było przed wysładzaniem. Sorry Panowie za wprowadzenie w błąd- pierwszy wpis i wtopa Mam nadzieje ze odpuścicie amatorowi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolej1 Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 oki zlalem. mam rozumiec ze tym pirosiarczanem mam sie nie przejmowac? zebralem drozdze z dna do wyparzonego sloika podobno moga sie przydac i zrobilem test smakowy zaskoczyl mnie wysmienity smak piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Sprostowanie do wcześniejszych zapisów : BLG brzeczki nastawnej 14, te 18 było przed wysładzaniem. Sorry Panowie za wprowadzenie w błąd- pierwszy wpis i wtopa Mam nadzieje ze odpuścicie amatorowi. To już bardziej prawdopodobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Sprostowanie do wcześniejszych zapisów : BLG brzeczki nastawnej 14, te 18 było przed wysładzaniem. Sorry Panowie za wprowadzenie w błąd- pierwszy wpis i wtopa Mam nadzieje ze odpuścicie amatorowi. To już bardziej prawdopodobne Już myślałam, że aż tak wydajne słody mamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się