Marusia Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zapraszamy na kolejne spotkanie w ZUPie 10 listopada, jak zwykle na godz. 15.00 Przepraszam za tak późną informację - osoby, które były na spotkaniu organizacyjnym Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej już o tym wiedzą, ale spotkanie jest otwarte dla wszystkich, zatem proszę o zapisy! http://www.cerevisia.pl/wp/?cat=6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Zapomniałam dodać, że preferowany na spotkanie w tej edycji będzie wszelakiej maści STOUT - jeśli jednak nie posiadasz obecnie żadnego w swojej piwowarskiej piwniczce - przynieś coś zbliżonego. No, w ostateczności coś zupełnie innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Rozumiem, że zapisy dotyczą wszystkich, również członków WIP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 ja się zapisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 11 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Spotkanie super, Undeath z Fergusonem prelekcję o stoutach porządną przygotowali (2 godziny ), potem degustacja stoutów, a potem pozostałych piwek. Stoutem wieczoru - pewnie nie tylko dla mnie - został Whisky Stout made by Mat. Dziękuję i czekam na foty Edytowane 11 Listopada 2013 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Stoutem wieczoru - pewnie nie tylko dla mnie - został Whisky Stout made by Mat. A ja się niestety nie załapałem na tego stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Ja też nie (chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 to przykre - dobry był chociaż spodziewałem się więcej torfu, ale może mi whiskey kubeczki smakowe spaczyła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mat wrzuć parę egzemplarzy do depozytu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Hehe udało mi się ubiec wszystkich i porwać na wymianę butelkę Mam zamiar ją trochę przetrzymać zobaczymy jak się piwko poukłada jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ferguson Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 (edytowane) Dzięki wszystkim za spotkanie no i mam nadzieję, że cała forma spotkania zaspokoiła w pewnym stopniu potrzeby WIPów. Napewno popracujemy by całość przebiegała bardziej sprawnie no i by każdy mógł wynieść dużo wiedzy Co do piw, to nie miałem okazji próbować wspomnianego Stout'a. Ale w pamięci zapadało mi Jałowocowe. Mam już kontakt z kolegą, który to uwarzył więc mam nadzieje zdobyć jedną butelkę. Z piw które dostałem, muszę pochwalić ESB Undeatha o to co udało mi się wyciągnąć z degustacji. Aromat: Dosyć intensywny, na pierwszym planie umiarkowany aromat chmieli angielskich, bardzo przyjemne lekkie nuty owocowo-kwieciste (niskie estry owocowe). Wyczuwalne nuty słodowe lecz nie dominują i tak naprawdę stanowią podbudowę dla całego aromatu. Brak diacetylu, karmelu itd. czyli blisko ideału. Wygląd: Piwo doskonale klarowne, niska biała piana. Mimo niskiego nagazowania (typowo wyspiarskiego) piana utrzymuje się do samego końca. Szkło z każdym kolejnym łykiem pięknie zdobią firanki. Smak: Pierwszy łyk, o tak wyczuwalna jest średnia gorycz, pełnia piwa podbudowana jest odczuwalną słodowością. Idealny balans brawo! Finisz jest zdecydowanie karmelowo-słodki, lekko palony z finiszem toffi (lekkie ciastko). Coś na wzór Hobgoblina z Wychwood, lecz zdecydowanie całość zbalansowana. Po za tym mamy tutaj wszystko co ESB powinno mieć, kompleksowy smak na który składa się żywiczność, ziemnistość oraz kwiecistość wynikająca z użycia angielskich chmieli. Średnio wytrawny finisz, brak diacetylu. Treściwość określiłbym na poziomie średnio-pełnego (stąd te firany). Średnie nasycenie, alkohol nie wyczuwalny. Świetne sesyjne piwo. Podsumowując bardzo dobre piwo. Ma wszystko czego można szukać w wyspiarskim piwie. Oddaje ideę ESB czyli bardziej napakowanego Bittera. Piwo bliskie ideału, jedyny minus to brak drugiej butelki Edytowane 12 Listopada 2013 przez Ferguson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Dzięki za opinię U mnie w piwnicy czeka twoja rusałka, ocenię na weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Zapraszamy ponownie na spotkanie - zapisy już od teraz na stronie Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej, co nie oznacza, że tylko WIPy mogą się zapisywać - to są i będą spotkania otwarte dla wszystkich piwowarów Zakład Usług Piwnych, ul. Ruska 34, Wrocław 8.12.2013, godz. 15.00 Identyfikacja gatunków w ciemno, wymiana doświadczeń, pogłębienie wiedzy o zaletach i wadach swojego piwa, a przede wszystkim znakomita okazja do zawarcia nowych znajomości oraz podtrzymania starych Warunki uczestnictwa: - przygotowanie na spotkanie 4 x 0,5 l piwa z wybranej przez Ciebie warki do degustacji przez zgromadzonych piwowarów domowych. Jeśli masz jakieś piwo zepsute, które chciałbyś skonsultować pod kątem „dlaczego tak się stało”, to weź też jedną butelczynę dodatkowo. Jednak bazą powinny być piwa pijalne UWAGA! Wspólnej ocenie przez wszystkich uczestników zostanie poddane 8 ze zgłoszonych piw (wyboru dokonamy wspólnie już po przybyciu na spotkanie), w podziale na 2 grupy degustacyjne – resztę spożyjemy w trakcie piwowarskich rozmów na tematy różne. Zapisz się na spotkanie za pomocą formularza zgłoszeniowego: http://piwowarzy.wroclaw.pl/otwarte-cykliczne-spotkanie-piwowarow-w-zup-8-12-2013/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Super, że wszystkim stoucik smakował. Na pewno przyniosę na 8.12 Wówczas pierwszeństwo w degustacji będą mieli ci, co jeszcze nie próbowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 To ja się piszę na niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Ja również Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 A ja niestety nie wyrobię się na spotkanie i jeśli dotrę, to dopiero w okolicach osiemnastej :C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Ja wpadnę jeżeli przeżyję wieczór kawalerski jakoś znośnie, bo jeżeli będę wegetował, to sobie odpuszczę - po co marnować tlen na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 11 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Kolejne spotkanie za nami. http://piwowarzy.wroclaw.pl/?p=188&preview=true Następne? Pewnie w lutym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) Następne? Pewnie w lutym. No - prawie, bo 2 marca Zapraszamy! http://piwowarzy.wro...-zup-2-03-2014/ Edytowane 14 Lutego 2014 przez Marusia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 No to się zapisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 (edytowane) A ja się nie zapisuję - sensoryk ze mnie jak z koziej dupy trąba, więc po co blokować miejsce (skoro i tak przyjdę tylko siądę z boczku i poczekam na zakończenie "części oficjalnej" ). Może przydałaby się jakaś statystyka ile nowych osób odbiło się od pomysłu odwiedzenia ZUPy tylko dlatego, że formularz odpowiedział listą rezerwową. Edytowane 14 Lutego 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 14 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Akurat na spotkanie w ZUPie rzadko się zdarzają takie przypadki, na Szkółkę jest wiecznie lista rezerwowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Niemniej jednak ostatnio jak wpadłem spóźniony, to wiele nowych twarzy było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pralat Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Ostatnie dwa spotkania musiałem z braku czasu odpuścić, ale wreszcie nadarza się pasujący mi termin. Toteż się zapisałem. I świetnie się składa, bo właśnie nagazowało się moje najlepsze dotychczas piwo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się