kilis Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Macie rację, nie ma co mieszać początkującym. Wyjdzie coś co bardzo odbiega od piwa. Można i od tego zaczynać. Im szybciej się z tym skończy tym lepiej. Dla siebie i obdarowanych takimi specjałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Wiecie co ,jak czytam te wasze odpowiedzi,to moze już teraz powinnam to piwo wylać ...?[bo jak ma wyjść COŚ !! co bardzo odbiega od piwa i dalej -będzie wielki smród i jeszcze dalej- te nuty rozpuszczalnikowo- apteczne ] i to TYLKO- chyba ,że AŻ dlatego ,ze dobrze uwodnione drożdze [temp.-ok.30stopni] wlałam do brzeczki o temp. ok. 30 stopni [za godz.w/g mnie brzeczka wychłodziła się do tego standartowego przedziału-21-27stopni,zanim drożdze zaczęły fermentację]Chyba ,ze te wlane drożdże odrazu podniosły temp. tej brzeczki ??i spowodują te wszystkie opisywane przez Was końcowe niepijalne efekty?? Edytowane 17 Stycznia 2014 przez betiglo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Sam w sobie brewkit nie jest czymś smacznym. Jeśli dołożysz do tego niezaspecjalne drożdże, które popracują w wysokej temperaturze to tylko pogorszysz smak. Wylać zawsze zdąrzysz. Przekonasz się czy to co robisz ma sens. W tym czasie poczytaj trochę forum i próbuj dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 betiglo nie nerwowo w piwowarstwie spokój i cierpliwość to bardzo pożądane cechy. Piwo wylać zawsze zdążysz, daj mu szansę. Drożdże ruszyły więc temperatura ich nie zabiła. Ruszyły z opóźnieniem więc brzeczka zdążyła się trochę jeszcze ochłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Napisałam tylko,że po Waszych wypowiedziach powinnam to piwa wylać-oczywiście,że nie wyleję,mało tego- śmiem twierdzić ,ze wyjdzie lepsze od sklepowego. Oczywiście cały czas czytam forum i pogłębiam wiedzę .[drożdze wlałam z pełną świadomością do brzeczki, bo dłużej nie mogłam czekać licząc na to ,ze zanim drożdże podejmią pracę brzeczka się schłodzi] Trzymajcie kciuki!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Brzeczka w pokoju o temperaturze 21°C z 30°C to niewiele się schłodziła zanim drożdże podjęły pracę. Nigdy tak nie rób. Zadawaj drożdże w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Wiem,wiem,dlatego pierwsze pytanie jakie zadałam to -jak duże konsekwencje poniosę z tego tytułu?.I rozszalała się burza potencjalnych zagrożeń.-dobre ostrzeżenie na przyszłość! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) Tak naprawdę ciężko stwierdzić na 100% jaki będzie efekt finalny. Choć przy zadawaniu drożdży w temp. 30°C istnieję przesłanki, że piwo będzie miało aromaty rozpuszczalnika czy gumy balonowej. Przeczytaj na spokojnie. http://www.wiki.piwo...y_i_fermentacji Edytowane 18 Stycznia 2014 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 18 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Na stronie Browamator Andrzej Sadownik odpowiada W jakiej temperaturze giną drożdże piwne? Zgapiłem się i nie wystudziłem dostatecznie brzeczki i jej temperatura mogła mieć ok. 30-32°C. Spokojnie, 32°C to jeszcze nie jest temperatura, która mogłaby zaszkodzić drożdżom. Za taką uznaje się temperturę wyższą niż 37°C. ,także nie stresuję się tak bardzo, Wiki oczywiscie przeczytałam i na przyszłość muszę sobie zarezerwować więcej czasu na kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Chodzi o temperaturę fermentacji. Nie uwadniania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 W wiki piszą - Przed użyciem zaleca się rehydratację drożdży - rozpuszczenie ich w przegotowanej i wystudzonej poniżej 30°C wodzie, Generalnie kończąc temat,myślę ,że nie będzie tak źle ,dziś [znana ze swojej niecierpliwości ] pobrałam próbkę przez otwór w pokrywie i zmierzyłam BLG -wskazało 5 .Drożdze wlałam w południe w czwartek -myslę ,ze to dobry wynik ,bo juz w desperacji pomyślałam o drożdzach babuni ,żeby dosypać,bo żadnego bulgotania w tych rurkach nie widziałam ,ale wiadra tak jak pisałam 22l ,a piwa po 10,5l.Potrzymam jeszcze z 5dni i sprawdze jeszcze raz to BLg ,zeby chociaz zeszło do 3 to chyba będzie dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się