pio911 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Witam Wszystkich Piwowarów Jestem po 1 Warce z puszki i niestety mam problem W trakcie rozlewania do butelek zastosowałem do refermentacji dropsy Mistr Sladek ( prawie wszystkie butelki ) pozostałe butelki (do testu ) zastosowałem cukier i syrop malinowy . Niestety wszystkie piwka z dropsami są ciemniejsze i sie nie pienią ,smak tez jest kiepski . Czas leżakowania w butelkach 4 tyg. Czy padłem ofiarom infekcji piwa przez owe dropsy ?? (termin przydatności 06.2014) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Raczej nie. Fakt, że mi na dropsach piwo też wyszło inne (nie wiem jakie piwo robiłeś, ale jeśli bardzo jasne to cukierek może je przyciemnić). Nagazowywały mi się też dużo dłużej... Nie wiem w jakiej temperaturze leżą, może daj je do pokojowej na kilka dni. I poczekaj. Infekcja w butelkach, kiedy piwo ma już te pare procent alko to raczej niemożliwa historia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio911 Opublikowano 26 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Piwo to Coopers Lager temperatura przechowywania ta sama 22 C . Smak piwa z dropsami nie zmienia sie jest od 2 tygodni taki sam . Piwa z cukrem i sokiem malinowy sa o niebo lepsze jest piana która sie utrzymuje i tak jak pisałem wczesniej kolor jest jasniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Teraz już wiesz, dropsy to kupuje się dzieciom na osłodę a w piwowarstwie domowym nie ma co za bardzo kombinować. Ja nigdy nie używałem niczego innego niż zwykły polski biały cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Jakie duże są te butelki i ile dropsów wrzuciłeś na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Ja refermentowałem cukierkami Mister Sladek swoją pierwszą warkę Ceśky Lezak z konserwy i nie było problemu z nagazowaniem ( wręcz miałem wrażenie że nagazowanie wyszło za mocne). Natomiast kolega którego zaraziłem warzeniem sygnalizował mi ostatnio że piwo które refermentował cukierkami (jasne ale Wes z puchy) nienagazowało się prawie wcale i smakuje paskudnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Ja mam jeszcze kilka tych dropsów. Zobaczę po pierwsze: jaki jest termin ważności, a jeśli są ok, to dam jutro do monachijskiego. Eksperyment to najlepsza metoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pio911 Opublikowano 27 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Dawkowanie zgodnie z instrukcją - buteki 0,5L 1 cukierek Piwo jest gazowane - ale brak jest piany i w smaku jest kiepskie (piana znika zaraz po nalaniu ) Dołączam zdjecie na który piwo z lewej jest słodzone cukierkiem a z prawej cukrem (piwa nalewane w tym samym czasie ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Hmm... coś było ewidentnie nie tak z tymi cukierkami w takim razie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GBLS Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Hmmm... to po lewej przypomina mi ewidentnie pierwsze piwko z brewkita, gdzie do 1,7 ekstraktu nachmielonego WES dodalem 1 kg cukru ;/ Też zero piany po nalaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 nie używałem nigdy takich dropsów tylko zwykły biały cukier... jeśli wszystkie butelki były refermentowane w tożsamych warunkach to może być również wina kufelka do którego nalałeś .jeśli przypadkowo nie odtłuściłeś naczynia to pozostałości tłuszczu skutecznie pozbędą się i nie pozwolą utrzymać się pianie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Dzisiaj spróbowałem mojego pierwszego lagera dwa tygodnie po butelkowaniu, ale gazu nie ma w ogóle. Piwo stoi w 13°C. To normalne, że jeszcze nie ma gazu, czy trzeba już myśleć o dodaniu drożdży do butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Ja bym poczekał jeszcze 2 tyg i wtedy zadecydował. Moje po 2 tyg miało baaardzo mało gazu, po kolejnych 2 tyg już lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Dzisiaj spróbowałem mojego pierwszego lagera dwa tygodnie po butelkowaniu, ale gazu nie ma w ogóle. Piwo stoi w 13°C. To normalne, że jeszcze nie ma gazu, czy trzeba już myśleć o dodaniu drożdży do butelek? Jakimi drożdżami fermentowałeś tego lagera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 (edytowane) Ja bym poczekał jeszcze 2 tyg i wtedy zadecydował. Moje po 2 tyg miało baaardzo mało gazu, po kolejnych 2 tyg już lepiej. Tak też myślałem zrobić. Drożdże to W-34/70 Edytowane 22 Lutego 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Nagazuje się, coś taki niecierpliwy? Lager i tak musi dojrzeć więc daj mu miesiąc, dwa czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 To mój pierwszy lager, a doświadczenia z górniakami trochę czegoś innego mnie nauczyły. Przy następnym lagerze już będę miał odniesienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się