Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Koelsch #27 zszedł przez 3 dni z 11 do 4°Blg w temp 13-15°C Z racji wyjazdu chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby zlać na cichą, przetrzymać w ok. 20°C i w niedzielę zabutelkować. Bo nie wiem kiedy teraz wrócę do domu... Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Warka #28 - Alt /powtórka zakażonej warki #21 - chcę w końcu zobaczyć jak smakuje to piwo :)/ Surowce: Monachijski - 4,5kg Pilzneński - 0,5kg Marynka granulat - 40g Safale S-33 Zacieranie: 63°C - 30' 71°C - 25' Gotowanie 60' w 0' - 25g Marynki w 50' - 15g Marynki Wyszło ok. 26l 11°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Koelsch #27 zszedł przez 3 dni z 11 do 4°Blg w temp 13-15°C Z racji wyjazdu chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby zlać na cichą, przetrzymać w ok. 20°C i w niedzielę zabutelkować. Bo nie wiem kiedy teraz wrócę do domu... Co o tym sądzicie? Ja na Twoim miejscu zlałabym na spokojnie na cichą i trzymała w dość niskiej temperaturze. Na cichej może postać i 3 tygodnie i nic się nie stanie. Podnoszenie fermentacji cichej to nie jest chyba najlepszy pomysł. W przypadku Koelscha cichą lepiej chyba przeprowadzać w temp poniżej 10°C. 13-15°C to też nie tragedia, ale 20°C to jednak chyba za wysoka temperatura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2009 Przekonałaś mnie. Właśnie tego potrzebowałem - głosu jakiegoś autorytetu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Warka #29 - Pils Surowce: Pilzneński - 5kg Carapils - 0,5kg Marynka szyszki - 30g Lublski szyszki - 25g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 30' 71°C - 20' ->75°C Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 50' - 25g Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Warka #30 - Witbier Surowce: Pilzneński - 2,1kg Pszeniczny - 1,2kg Płatki pszeniczne - 0,4kg Mąka pszenna - 0,2kg Płatki owsiane - 1,1kg Marynka szyszki - 30g Safbrew S-33 Curacao - 3g (resztki) Kolendra - 16g świeżo starta skórka pomarańczy (z 3 sztuk) - około 95g Zacieranie: Mąka skleikowana w kilka litrach wody, poprzez doprowadzenie do wrzenia. 63°C - 40' 68°C - 20 71°C - 5' ->75°C Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 50' - 8g Kolendry, 3g Curacao i około połowa skórki z pomarańczy w 55' - 8g kolendry i druga połowa skórki pomarańczy. To była filtracyjna katastrofa. Myślałem że stanęła na amen Jednak trochę pracy pompą paszczową i jakoś poszło, ze trzy godziny to trwało. Mam nadzieję, że po tych mękach i stresie piwo wyjdzie wyborne Dodatkowo znów pękła mi probówka od ballingomierza i miałem problemy z kontrolą blg. Celowałem w okolice 12Blg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 Warka #31 - Kłoczewskie Mocne Surowce: Pilzneński - 5kg Karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg Carapils - 0,2kg Marynka granulat - 30g Lubelski szyszki - 25g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 45' 72°C - 15' Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 44' - 25g Lubelskiego Wyszło ok. 27l 15°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Niezła wydajność! Jak zobaczyłem musiałem sprawdzić i wg Pro Mash masz 99%!!! Nie pomyliłeś się aby w zapiskach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 No fakt. Coś skopałem, ale teraz nie jestem w stanie dojść gdzie jest błąd. Jeśli już to w ilości - pewnie wyszło poniżej 25l. Ale nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 No fakt. Coś skopałem, ale teraz nie jestem w stanie dojść gdzie jest błąd. Jeśli już to w ilości - pewnie wyszło poniżej 25l. Ale nie jestem pewien. Policzyłem swoim sposobem i przy 26L byłaby dość duża ,ale przy 25L to już całkiem realna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Faktem jest że na tym akurat fermentorze nie mam skali i podałem "na oko". Może to być nawet 24l Edytowane 6 Stycznia 2010 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2010 (edytowane) Warka #32 - Stout Surowce: Pilzneński - 5kg Pale Ale - 5kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Jęczmień palony - 0,35kg Carafa I - 0,35kg Pszeniczny czekoladowy - 0,25kg Marynka szyszki - 80g Safale S-04 Zacieranie: 66°C - 60' słody ciemne dodane po próbie jodowej -> 75°C Gotowanie 80' w 0' - 50g Marynki w 30' - 30g Marynki Wyszło około 45l 15,5°Blg Edytowane 6 Lutego 2010 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 3 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 Mam zamiar uwarzyć parę piw na Munich Lager, ale temperatura w pomieszczeniu gdzie będę fermentował waha się w okolicach 5-8°C. A dodatkowo idą mrozy i może być chłodniej.. Czy w takiej temperaturze drożdże będą pracować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2010 Warka #33 - Marcowe Surowce: Pilzneński - 2,9kg Monachijski - 1,5kg Carapils - 0,30kg Caramunich I - 0,25kg Marynka szyszki - 30g Lubelski szyszki - 30g Saflager W34/70 Zacieranie: 63°C - 35' 72°C - 25' -> 75°C Gotowanie 80' w 0' - 30g Marynki w 50' - 30g Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 Warka #34 - Koźlak Wg receptury Dagome Surowce: monachijski I - 2,00 kg monachijski II - 5,00 kg caramunich III - 1,00 kg Marynka szyszki - 30g Lubelski szyszki - 30g Wyeast Munich Lager Zacieranie: - słód do 20 l wody, temp. 55°C - 54°C - 15 min. - 62-63°C - 25 min. dekokt (1/3): - 72°C - 15 min. - 100°C - 20 min. powrót dekoktu - 71°C -30 min. Gotowanie 60' w 0' - 30g Marynki w 45' - 30g Lubelskiego Wyszło 17,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Warka #35 Monachijskie Jasne Surowce: Pilzneński - 5kg Monachijski I - 0,6kg Perle szyszki - 35g Wyeast Munich Lager Zacieranie: 63°C - 20' dekokt (1/3): - 72°C - 15 min. - 100°C - 15 min. powrót dekoktu 71°C -10 min. Gotowanie 60' w 0' - 20g Perle w 45' - 15g Perle Wyszło 12°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2010 Warka #36A #36B - Monachijskie Ciemne Surowce: Pilzneński - 9kg Karmelowy jasny Karapils - 0,5kg Karmelowy ciemny Strzegom - 0,4kg Caramunich III - 0,2kg Marynka szyszki - 40g Lubelski szyszki - 50g A - Saflager W34/70 B - Munich Lager Zacieranie: 63°C - 30' 71°C - 20' Gotowanie 60' w 0' - 40g Marynki w 45' - 50g Lubelskiego A - 12,5°Blg B - 14,5°Blg Po filtracji a przed gotowaniem miałem pełniutki KEG 50l, po brzegi wypełniony brzeczką 14°Blg. Do garnka 5l upuściłem ok. 1,5l tej brzeczki i garnek dopełniłem cienkuszem. Po gotowaniu brzeczkę rozlałem do dwóch fermentorów. W jednym zostawiłem te 14,5°Blg, do drugiego dolałem odebraną wcześniej (przegotowaną kilka minut) brzeczkę uzyskując 12,5°Blg. Ot, taka mała wariacja z racji posiadanego systemu kegowego dwufermentorowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Po bardzo długiej przerwie znów uwarzyłem piwo Warka #37 - Pszeniczne Surowce: Pszeniczny - 3,2kg Pilzneński - 2,1kg Lubelski szyszki - 40g Safbrew WB-06 Zacieranie: 45°C - 15' 63°C - 30' 71°C - 15' (jodowa negatywna) Gotowanie 60' w 0' - 40g Lubelskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Cześć Witamy wśród żywych ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 31 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Już zapomniałem jaką frajdę daje warzenie Przy okazji inwentaryzacji okazało się, że mam ześrutowane dwie porcje słodów ( po około 250g) które nie są podpisane.. to są jakieś słody karmelowe, mniej lub bardziej ciemne.. heh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2010 Warka #38 - Pszeniczne II Surowce: Pszeniczny - 3,8kg Pilzneński - 1,9kg Lubelski szyszki (własny zbiór) - 30g Wyeast 3068 Zacieranie: 63°C - 35' 71°C - 15' (jodowa negatywna) Gotowanie 60' w 0' - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 11 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Warka #39 - Pszeniczne III Surowce: Pszeniczny - 3,0kg Pilzneński - 2,1kg Perle szyszki - 30g WB-06 Zacieranie: 45°C - 15' 63°C - 30' 71°C - 15' (jodowa negatywna) Gotowanie 60' w 0' - 30g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Warka #40 - Weizenbock Surowce: Pszeniczny - 3,9kg Pilzneński - 2,1kg Monachijski II - 0,5kg Carawheat - 0,22kg Lubelski szyszki - 30g WB-06 Zacieranie: 45°C - 20' 63°C - 30' 71°C - 35' (jodowa negatywna) Gotowanie 60' w 0' - 30g Ekstrakt: 16°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 21 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2010 Z czterech ostatnich pszenicznych tylko jedno fermentowałeś na drożdżach płynnych, czemu kolejnych nie zadałeś gęstwą 3068? Jesteś zadowolony z WB-06? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2010 Całą tą serię robiłem lejąc brzeczkę bezpośrednio do fermentora z gęstwą po poprzedniej. Ta warka miała być na 3068, ale nie podobał mi się ich zapach podczas fermentacji. Piwo wyszło niby ok, ale mało pszeniczne.. nie wiem, może zmieni się to w butelkach jak trochę poleży. Miałem wątpliwości co do tych drożdży, dlatego ta warka poszła na WB-06. Do tej pory wszystkie pszeniczne na nich robiłem i oprócz wysokiego odfermentowania nie mogę im nic zarzucić. Na pewno jeszcze kiedyś spróbuję 3068. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się