Skocz do zawartości

Browar Maniutek


Rekomendowane odpowiedzi

Koelsch #27 zszedł przez 3 dni z 11 do 4°Blg w temp 13-15°C Z racji wyjazdu chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby zlać na cichą, przetrzymać w ok. 20°C i w niedzielę zabutelkować. Bo nie wiem kiedy teraz wrócę do domu... Co o tym sądzicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warka #28 - Alt /powtórka zakażonej warki #21 - chcę w

 

końcu zobaczyć jak smakuje to piwo :)/

 

Surowce:

Monachijski - 4,5kg

Pilzneński - 0,5kg

 

Marynka granulat - 40g

Safale S-33

 

 

Zacieranie:

63°C - 30'

71°C - 25'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 25g Marynki

w 50' - 15g Marynki

 

Wyszło ok. 26l 11°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koelsch #27 zszedł przez 3 dni z 11 do 4°Blg w temp 13-15°C Z racji wyjazdu chodzi mi po głowie taki pomysł, żeby zlać na cichą, przetrzymać w ok. 20°C i w niedzielę zabutelkować. Bo nie wiem kiedy teraz wrócę do domu... Co o tym sądzicie?

Ja na Twoim miejscu zlałabym na spokojnie na cichą i trzymała w dość niskiej temperaturze. Na cichej może postać i 3 tygodnie i nic się nie stanie. Podnoszenie fermentacji cichej to nie jest chyba najlepszy pomysł. W przypadku Koelscha cichą lepiej chyba przeprowadzać w temp poniżej 10°C. 13-15°C to też nie tragedia, ale 20°C to jednak chyba za wysoka temperatura.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #29 - Pils

 

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Carapils - 0,5kg

 

Marynka szyszki - 30g

Lublski szyszki - 25g

Saflager W34/70

 

 

Zacieranie:

63°C - 30'

71°C - 20'

->75°C

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 50' - 25g Lubelskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #30 - Witbier

 

Surowce:

Pilzneński - 2,1kg

Pszeniczny - 1,2kg

Płatki pszeniczne - 0,4kg

Mąka pszenna - 0,2kg

Płatki owsiane - 1,1kg

 

Marynka szyszki - 30g

Safbrew S-33

Curacao - 3g (resztki)

Kolendra - 16g

świeżo starta skórka pomarańczy (z 3 sztuk) - około 95g

 

 

Zacieranie:

Mąka skleikowana w kilka litrach wody, poprzez doprowadzenie do wrzenia.

 

63°C - 40'

68°C - 20

71°C - 5'

->75°C

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 50' - 8g Kolendry, 3g Curacao i około połowa skórki z pomarańczy

w 55' - 8g kolendry i druga połowa skórki pomarańczy.

 

To była filtracyjna katastrofa. Myślałem że stanęła na amen :D Jednak trochę pracy pompą paszczową i jakoś poszło, ze trzy godziny to trwało. Mam nadzieję, że po tych mękach i stresie piwo wyjdzie wyborne :beer: Dodatkowo znów pękła mi probówka od ballingomierza i miałem problemy z kontrolą blg. :) Celowałem w okolice 12Blg..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #31 - Kłoczewskie Mocne

 

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Karmelowy jasny Strzegom - 0,3kg

Carapils - 0,2kg

 

Marynka granulat - 30g

Lubelski szyszki - 25g

Saflager W34/70

 

 

Zacieranie:

63°C - 45'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 44' - 25g Lubelskiego

 

Wyszło ok. 27l 15°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No fakt. Coś skopałem, ale teraz nie jestem w stanie dojść gdzie jest błąd. Jeśli już to w ilości - pewnie wyszło poniżej 25l. Ale nie jestem pewien.

Policzyłem swoim sposobem i przy 26L byłaby dość duża ,ale przy 25L to już całkiem realna :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #32 - Stout

 

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Pale Ale - 5kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

Jęczmień palony - 0,35kg

Carafa I - 0,35kg

Pszeniczny czekoladowy - 0,25kg

 

Marynka szyszki - 80g

Safale S-04

 

Zacieranie:

66°C - 60'

słody ciemne dodane po próbie jodowej

-> 75°C

 

Gotowanie 80'

w 0' - 50g Marynki

w 30' - 30g Marynki

 

Wyszło około 45l 15,5°Blg

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mam zamiar uwarzyć parę piw na Munich Lager, ale temperatura w pomieszczeniu gdzie będę fermentował waha się w okolicach 5-8°C. A dodatkowo idą mrozy i może być chłodniej.. Czy w takiej temperaturze drożdże będą pracować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #33 - Marcowe

 

Surowce:

Pilzneński - 2,9kg

Monachijski - 1,5kg

Carapils - 0,30kg

Caramunich I - 0,25kg

 

Marynka szyszki - 30g

Lubelski szyszki - 30g

 

Saflager W34/70

 

Zacieranie:

63°C - 35'

72°C - 25'

-> 75°C

 

Gotowanie 80'

w 0' - 30g Marynki

w 50' - 30g Lubelskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #34 - Koźlak Wg receptury Dagome

 

Surowce:

monachijski I - 2,00 kg

monachijski II - 5,00 kg

caramunich III - 1,00 kg

 

 

Marynka szyszki - 30g

Lubelski szyszki - 30g

 

Wyeast Munich Lager

 

 

Zacieranie:

- słód do 20 l wody, temp. 55°C

- 54°C - 15 min.

- 62-63°C - 25 min.

dekokt (1/3):

- 72°C - 15 min.

- 100°C - 20 min.

powrót dekoktu

- 71°C -30 min.

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g Marynki

w 45' - 30g Lubelskiego

 

Wyszło 17,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #35 Monachijskie Jasne

 

Surowce:

Pilzneński - 5kg

Monachijski I - 0,6kg

 

Perle szyszki - 35g

 

Wyeast Munich Lager

 

 

Zacieranie:

63°C - 20'

dekokt (1/3):

- 72°C - 15 min.

- 100°C - 15 min.

powrót dekoktu

71°C -10 min.

 

 

Gotowanie 60'

w 0' - 20g Perle

w 45' - 15g Perle

 

Wyszło 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #36A #36B - Monachijskie Ciemne

 

Surowce:

Pilzneński - 9kg

Karmelowy jasny Karapils - 0,5kg

Karmelowy ciemny Strzegom - 0,4kg

Caramunich III - 0,2kg

 

Marynka szyszki - 40g

Lubelski szyszki - 50g

 

A - Saflager W34/70

B - Munich Lager

 

 

Zacieranie:

63°C - 30'

71°C - 20'

 

Gotowanie 60'

w 0' - 40g Marynki

w 45' - 50g Lubelskiego

 

A - 12,5°Blg

B - 14,5°Blg

 

Po filtracji a przed gotowaniem miałem pełniutki KEG 50l, po brzegi wypełniony brzeczką 14°Blg. Do garnka 5l upuściłem ok. 1,5l tej brzeczki i garnek dopełniłem cienkuszem. Po gotowaniu brzeczkę rozlałem do dwóch fermentorów. W jednym zostawiłem te 14,5°Blg, do drugiego dolałem odebraną wcześniej (przegotowaną kilka minut) brzeczkę uzyskując 12,5°Blg. Ot, taka mała wariacja z racji posiadanego systemu kegowego dwufermentorowego :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Po bardzo długiej przerwie znów uwarzyłem piwo :smilies:

 

Warka #37 - Pszeniczne

 

Surowce:

Pszeniczny - 3,2kg

Pilzneński - 2,1kg

 

Lubelski szyszki - 40g

Safbrew WB-06

 

 

Zacieranie:

45°C - 15'

63°C - 30'

71°C - 15' (jodowa negatywna)

 

 

Gotowanie 60'

w 0' - 40g Lubelskiego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już zapomniałem jaką frajdę daje warzenie :smilies:

 

Przy okazji inwentaryzacji okazało się, że mam ześrutowane dwie porcje słodów ( po około 250g) które nie są podpisane.. to są jakieś słody karmelowe, mniej lub bardziej ciemne.. heh.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #38 - Pszeniczne II

 

Surowce:

Pszeniczny - 3,8kg

Pilzneński - 1,9kg

 

Lubelski szyszki (własny zbiór) - 30g

Wyeast 3068

 

 

Zacieranie:

63°C - 35'

71°C - 15' (jodowa negatywna)

 

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #40 - Weizenbock

 

Surowce:

 

Pszeniczny - 3,9kg

Pilzneński - 2,1kg

Monachijski II - 0,5kg

Carawheat - 0,22kg

 

Lubelski szyszki - 30g

WB-06

 

 

Zacieranie:

45°C - 20'

63°C - 30'

71°C - 35' (jodowa negatywna)

 

 

Gotowanie 60'

w 0' - 30g

 

Ekstrakt: 16°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całą tą serię robiłem lejąc brzeczkę bezpośrednio do fermentora z gęstwą po poprzedniej. Ta warka miała być na 3068, ale nie podobał mi się ich zapach podczas fermentacji. Piwo wyszło niby ok, ale mało pszeniczne.. nie wiem, może zmieni się to w butelkach jak trochę poleży. Miałem wątpliwości co do tych drożdży, dlatego ta warka poszła na WB-06. Do tej pory wszystkie pszeniczne na nich robiłem i oprócz wysokiego odfermentowania nie mogę im nic zarzucić. Na pewno jeszcze kiedyś spróbuję 3068.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.