Mariusz_74 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Witam wymyiłem sobie taki przepis i chciałbym zaczerpnąć opini więc tak - słód wędzony Weyerman - 2kg - słód pilzeński litovel - 2kg - słód monachijski litovel - 1kg - słód karmelowy ciemny litovel - 1kg - słód palony litovel - 250g - drożdże - salbrew T-58 - chmiel: Marynka na goryczke Lubelski i Citra na aromat dodał bym jeszcze jałowca odrobinke pod koniec gotowania z 15g co koledzy nato? pod jaki styl by to wyszło? może jakieś sugestie propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Za dużo karmelowego i palonego. Za mało wędzonego, wedzonośc będzie nikła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Jak to po raz pierwszy przeczytałem, to przypomniało mi się z kabaretu otto .... i zasmażka. Zdecyduj się na coś, a nie na wszystko. Wywal Citrę - zupełnie nie pasuje - marynka i lubelski to dobry duet. Drożdże bym dał s-33 , robiłem kiedyś na nich piwo dymione i było dobre, tylko nie spodziewaj się mocnego odfermentowania, moje zeszło z 11 na 4. Jałowiec bym sobie podarował, bo 15 g i tak nie poczujesz, ale smak z wędzonką może być ciekawy. Celowałbym w 12°Blg. I daj mniej karmelowego maks 10%, palony tez bym sobie podarował, bo wszystko przykryje. edit: Jacer mnie ubiegł Edytowane 28 Października 2012 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Dzieki za szybki odzew tak więc mniej krmelowego i zrezygnować z palonego kiedyś robiłem na extrakcie jasny Bruntal i 1kg słodu wędzonego Weyerman i wyszło całkiem niezłe, (posmak dymu w grodziskim mi smakuje) a jeśli chodzi o jałowiec to ile i kiedy (chciałbym coś dymione z delikatnym posmakiem cytrusów i ztad citra) a może jakiś przepis z tych słodów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Citra da Ci wyraźne cytrusy, zbyt wyraźne. Lekko owocowy zapach mogą Ci dać właśnie T58. Ale na początek nie mieszałbym wszystkiego razem - zrób na S33, zwiększ ilość wędzonego słodu. Jałowca to tak ze 100g na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 ten jałowiec to podkoniec zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Ja bym nie ryzykował z tym jałowcem. Zrób na początek bez, a potem eksperymentuj, będziesz miał do czego porównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 Z taką ilością wędzonego nie poczujesz go w gotowym piwie. Pół na pól to już jest słaba wędzonka a co dopiero 1/3. Resztę już koledzy napisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się