bajo33 Opublikowano 28 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) SPIS WAREK: Warka 1: Coopers Lager - 11,5°Blg, 5,2% vol, IBU 35, (Brewkit), 02.10.2012 Warka 2: Wes Ciemne - 13°Blg, 5,8% vol, IBU 15 (Brewkit), 19.10.2012 Warka 3: Special Bitter - 13°Blg, 5,4% vol, IBU 35 (Zestaw HB), 28.10.2012 Warka 4: Milk Stout - 16°Blg, 5% vol, IBU 25 (Zestaw HB), 10.11.2012 Warka 5: Clapton Ale - 13°Blg, 5% vol IBU 20 (Własna Receptura), 24.11.2012 Warka 6: Pale Ale - 15°Blg, 5,8 vol, IBU 30 (Własna Receptura), 05.12.2012 Warka 7: A'la Grodziskie - 10°Blg, 3,5% vol, IBU 20 (Receptura Anteksa z modyfikacjami), 16.12.2012 Warka 8: Witbier - 12,5°Blg, ? vol, IBU 20 (Własna Receptura), 06.01.2013 _________________________________________________________________________________________________ Sprzęt: gar 50L warzelno-zacierny, fermentator z zamontowanym oplotem, fermentator z kranikiem i rurką, kapslownica rigamonti, łycha plastikowa piwowarska, areometr, termometr laboratoryjny -20 +110°C, wężyk igielitowy 1,5m i 0,5m, strzykawka do refermentacji Dezynfekcja: Pirosiarczyn, ACE Edytowane 11 Stycznia 2013 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Nad warkami z brewkitów nie będę się rozwlekał, zacznę od tego co jest najwłaściwszym wyborem, a mianowicie pierwsze piwo zacierane. 28.10.2012 Warka 3 - Special Bitter (zestaw HB) SKŁAD: Słód Pilzneński - 4 kg Słód Karmelowy Crystal 150 - 0,20 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann - 50 g Chmiel Goryczkowy Challenger 7,2% - 30 g Chmiel Aromatyczny Perle 6% - 20g Drożdże Safale S-04 ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l słody wrzucone 68°C 63C - 30' 73C - 30' 78 - 5' - wrzucenie palonego jęczmienia WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C - 60' (opóźnienia w podgrzewaniu wody, za szybkie spuszczanie filtratu) GOTOWANIE: Challenger - 60' Perle - 12' Po gotowaniu: 22l - 13 Blg - wydajność 71,6% Chłodzenie w wannie - 80' (2 razy zmieniana woda) Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 1l brzeczki do słoika i później do FFT po oddzieleniu chmieli 0,5l FERMENTACJA: Rehydracja drożdży: 27C - 30' Temperatura zadania drożdży: 22C, Planowana burzliwa: 20C - 14 dni REFERMENTACJA: Dozowanie strzykawką: 3g na 0,5l KOMENTARZ: Pierwsze zacieranie uważam za udane. Małe potknięcie przy wysładzaniu, za szybko spuszczałem filtrat a za wolno podgrzewała się woda do wysładzania - przydał by się większy gar niż moje 5l. Chłodzenie w wannie bardzo skuteczne i na razie nie będę inwestował w chłodnicę zanurzeniową. Rozlew planuję za 2 tygodnie, cichej nie robię. Jestem mocno ciekaw co z tego wyjdzie Edytowane 31 Października 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2012 Chłodnica dobra rzecz. Możesz zrobić samemu (może nie będzie to bardzo estetyczne urządzenie) trzeba tylko zakupić gdzieś rurkę miedzianą najlepiej grubościenną i ładnie zwinąć ją w sprężynkę. Chociaż z racji zmiany miejsca zamieszkania (ograniczenie miejsca warzenia) sam zastanawiam się nad wymiennikiem ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) 10.11.2012 Warka 4 - Milk Stout (zestaw HB) SKŁAD: Słód Pilzneński - 3,8 kg Słód Karmelowy Caraaroma - 0,25 kg Słód Czekoladowy - 0,40 kg Chmiel Aromatyczny Perle 6% - 40g Laktoza - 0,5 kg Drożdże Safale S-04 (świeża gęstwa po Bitterze 150ml) ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l słody wrzucone 68°C 63C - 35' 73C - 25' 78 - 5' - podgrzanie do wysładzania WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C - 40' (tym razem obyło się bez problemów, filtrat wolno spuszczałem i w tym czasie podgrzewałem wodę) Przed gotowaniem - 11 Blg GOTOWANIE: Perle - 60' Na ostatnie 15 minut wrzucenie laktozy Po gotowaniu: 22l - ok. 12,5 Blg (bez laktozy), 16 Blg (z laktozą) Chłodzenie w wannie - 80' (1 raz zmieniana woda) Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 0,5l brzeczki do słoika i później do FFT po oddzieleniu chmieli 0,25l FERMENTACJA: Temperatura zadania drożdży: 23C, Burzliwa: 20C - 12 dni REFERMENTACJA: Końcowe Blg -7 Dozowanie strzykawką: 3g na 0,5l. KOMENTARZ: Początek pracy trochę pechowy bo rozsypało mi się trochę słodu pilzneńskiego ale cały proces warzenia bardzo sprawnie poszedł. Uwinąłem się ze wszystkim w 5h. Pierwsze piwko na słodko więc jestem bardzo ciekaw efektu. Bałem się trochę o dodawanie gęstwy zbieranej z bittera, którego rozlewałem dzień wcześniej ale raz kozie śmierć jak to się mówi, gęstwa jak i piwko z której była zebrana w stanie nie wskazującym infekcji, więc myślę że wszytko powinno być ok. Czas złożyć zamówienie na kolejne 4 warki Zdjęcie piwa bezpośrednio przed rozlewem po 12 dniach fermentacji burzliwej: Edytowane 7 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 24 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) 24.11.2012 Warka 5 - Clapton Ale (własna receptura) SKŁAD: Słód Pilzneński - 5 kg Słód Karmelowy Strzegom 30 - 0.30 kg Słód Karmelowy Crystal 200 - 0,10 kg Chmiel Goryczkowy Marynka 7,8% (szyszki) - 20 g Chmiel Aromatyczny Lubelski 3,1% (szyszki) - 30 g (2x15g) Drożdże Safale S-04 ZACIERANIE: woda do zasypu - 20l słody wrzucone 68°C 63C - 40' 73C - 20' 78 - podgrzanie do wysładzania WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78C GOTOWANIE: Marynka - 60' Lubelski - 20' Lubelski - 10' Po gotowaniu: 26l - 13,5 Blg - wydajność ok. 70% Chłodzenie w wannie - 60' Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 250 ml brzeczki do słoika i później do FFT FERMENTACJA: Poszła gęstwa po sweet stoucie 200ml (2 pokolenie) Temperatura zadania drożdży: 26C, Burzliwa: 21C - 9 dni REFERMENTACJA: Test FFT - 3,5 Blg 3,5 g na 0,5 L KOMENTARZ: Warzenie eksperymentalne, wsypałem słody i chmiele jakie miałem w zanadrzu stąd nazwa ale' gitarowa, zobaczymy co z tego będzie Cały proces warzenie poszedł mi dosyć szybko i z wydajności też jestem zadowolony jak na słody śrutowane w sklepie. Pierwszy raz używałem szyszek, gotowałem je w woreczkach i muszę przyznać, że fajny efekt - małe straty filtratu. W sumie więcej było sprzątania niż ważenia - przeciekał mi filtrator i zrobiła się sporawa cukrowa kałuża (skrzypienie pod nogami później w całym mieszkaniu) oraz przypaliłem lekko kuchenkę no ale koniec końców brzeczka po paru godzinach już ładni bulgoczę, także do zobaczenia piwko za 2 tygodnie Koszt 1 piwa 0,5l - 65gr Edytowane 3 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Bardzo dużo wody dajesz do zasypu zrób stosunek 1:3 a tak to fajne piwko się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Wiesz co daję w większym stosunku bo mam tylko 5 litrowy garnek do wysładzania i później bym się długo pier.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Robisz cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Nie, tylko burzliwa idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) 05.12.2012 Warka 6 - Pale Ale (własna receptura) SKŁAD: Słód Pale Ale - 5 kg Słód Karmelowy Strzegom 30 - 0.15 kg Słód Karmelowy Crystal 200 - 0,15 kg Chmiel Goryczkowy Marynka 7,8% (szyszki) - 40 g Chmiel Aromatyczny Lubelski 3,1% (szyszki) - 20 g Drożdże Safale S-04 ZACIERANIE: woda do zasypu - 18l słody wrzucone 66°C 63C - 30' 73C - 20' 78 - podgrzanie do wysładzania WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78C GOTOWANIE: Marynka - 60' Lubelski - 10' Po gotowaniu: < 23l - 15 Blg - wydajność 70% Chłodzenie w wannie - 90' Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 250 ml brzeczki do słoika i później do FFT FERMENTACJA: Poszła gęstwa po Clapton Ale III pokolenie Temperatura zadania drożdży: 22C, REFERMENTACJA: Zeszło do 4,5 Blg, 3g cukru do refermentacji na 0,5 l KOMENTARZ Niżej zdjęcie brzeczki po burzliwej a przed butelkowaniem. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Nad warkami z brewkitów nie będę się rozwlekał, zacznę od tego co jest najwłaściwszym wyborem, a mianowicie pierwsze piwo zacierane. 28.10.2012 Warka 3 - Special Bitter (zestaw HB) SKŁAD: Słód Pilzneński - 4 kg Słód Karmelowy Crystal 150 - 0,20 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann - 50 g Chmiel Goryczkowy Challenger 7,2% - 30 g Chmiel Aromatyczny Perle 6% - 20g Drożdże Safale S-04 ZACIERANIE: woda do zasypu - 15l słody wrzucone 68°C 63C - 30' 73C - 30' 78 - 5' - wrzucenie palonego jęczmienia WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78-75C - 60' (opóźnienia w podgrzewaniu wody, za szybkie spuszczanie filtratu) GOTOWANIE: Challenger - 60' Perle - 12' Po gotowaniu: 22l - 13 Blg - wydajność 71,6% Chłodzenie w wannie - 80' (2 razy zmieniana woda) Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 1l brzeczki do słoika i później do FFT po oddzieleniu chmieli 0,5l FERMENTACJA: Rehydracja drożdży: 27C - 30' Temperatura zadania drożdży: 22C, Planowana burzliwa: 20C - 14 dni REFERMENTACJA: Dozowanie strzykawką: 3g na 0,5l KOMENTARZ: Pierwsze zacieranie uważam za udane. Małe potknięcie przy wysładzaniu, za szybko spuszczałem filtrat a za wolno podgrzewała się woda do wysładzania - przydał by się większy gar niż moje 5l. Chłodzenie w wannie bardzo skuteczne i na razie nie będę inwestował w chłodnicę zanurzeniową. Rozlew planuję za 2 tygodnie, cichej nie robię. Jestem mocno ciekaw co z tego wyjdzie Próbowałeś już tego biitera? Ja swojego według tego samego zestawu robiłem mniej więcej w tym samym czasie i wyszedł nieciekawy (miał nieładny zapach już przy fermentacji- podobno wina nieświeżego chmielu). Ale teraz jak patrzę na twój opis to widzę że chyba skopałem coś z chmieleniem, bo ja dałem na odwrót niż Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Ja piłem od bajo tego bittera i jest to prawda chmiel był stary i zwietrzały piwo było średnie z tego powodu, moim zdaniem powinniście to zareklamować w tym sklepie co kupiliście Piwo na prawdę mogło być dobre, ale wszystko popsuła goryczka która była delikatna i mocno ściągająca na końcu co źle się komponowało z resztą piwa, i zastanawiam się po co ten palony jęczmień żeby zakryć stary chmiel? przez niego dawało dość sporą palonością to piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Arusb sklep skopał w instrukcji kolejność dodawania chmieli. Według nich challenger to aromatyczny a perle to goryczkowy, dobrze, że z ciekawości zajrzałem na ich specyfikację na internecie i dzięki temu uniknąłem pomyłki. Co do zapachu to przy tych samych drożdżach Lubelski pachnie 100 razy lepiej z rurki niż Perle, mogły to być rzeczywiśćie zwierzałe, stare chmiele. Chmiel faktycznie jest mało wyczuwalny jak na bittera i ściągający. Nie potrafię tego dokładnie określić bo nie mam dużego doświadczenia ale w ogóle patrząc na recepturę to skopali go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Gdzieś przeczytałem że te chmiele mają naturę dualną i można je stosować zarówno na goryczkę jak i aromat.Także może w instrukcji nie było omyłki.Ja swojego będę próbował dopiero w święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Tak masz absolutną rację ale zauważ, że Challenger ma więcej a-k, przez co nadamy bardziej goryczkowego charakteru, a bitter musi być mocno goryczkowy, według mnie te 30g 7,2% a-k na 60 min to jest za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2012 (edytowane) 16.12.2012 Warka 7 - A'la Grodziskie (receptura Anteksa z małymi modyfikacjami) SKŁAD: Słód Wędzony Wayerman - 2 kg Słód Pszeniczny Wayerman - 1 kg Chmiel Aromatyczny Lubelski 3,1% (szyszki) - 50 g Drożdże S-33 ZACIERANIE: woda do zasypu - 12l słody wrzucone 66°C 63C - 40' 73C - 20' 78 - podgrzanie do wysładzania WYSŁADZANIE: 5+5+5=15l - 78C GOTOWANIE: Lubelski - 80' Po gotowaniu: 22l - 10 Blg - wydajność 76% Chłodzenie w wannie - 120' Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 100 ml brzeczki do słoika i później do FFT FERMENTACJA: Dodane suche drożdże S-33 po wcześniejszej rehydracji 40 min Temperatura zadania drożdży: 20C, REFERMENTACJA: Końcowe Blg brzeczki - 4 Dodawane 4,5 g cukru na butelkę 0,5 l. KOMENTARZ Zacieraranie poszło bardzo sprawnie. Małe problemy przy wysładzaniu - tuż przed okrywaniem się młóta zapychał się filtrator ale dolanie kolejnej porcji wody i zamieszanie rozwiązało problem. Nie wiem czym to było spowodowane ale wyszła mi bardzo wysoka wydajność, może to ten słód pszeniczny. Oryginalne Grodziskie ma 8 Blg ale stwierdziłem, że zależy mi na większej wędzoności więc brzeczka nastawna ma 10 Blg. Po 7 godzinach od zadania drożdży, bulkadełko już nieźle hula. Jedyna uwaga co do warki to muszka owocówka, która wpadła mi do brzeczki podczas dekantowania znad chmielin, niestety nie udało mi się jej odnaleźć Mam nadzieję, że nie wyjdzie z tego kwas Zdjęcie tuż przed rozlewem Grodziskiego: Edytowane 23 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 (edytowane) 06.01.2013 Warka 8 - Witbier (receptura własna i wariacja z musli) SKŁAD: Słód Pizneński Castle Malting - 2 kg Słód Pszeniczny Castle Malting - 1 kg Pszenica - 1 kg Musli (płatki owsiane 80%, płatki kukurydziane, banan, rodzynki) - 0,5 kg Chmiel Goryczkowy Marynka (szyszki) - 25 60g świeżo startej skórki pomarańczy + 30g miąższu pomarańczy + 10g skórki z cytryny 20g kolędry Drożdże 3944 Belgian Witbier po tym piwku KLEIKOWANIE: woda do zasypu - 6l 54C - 15' (bez musli) 63C - 30' (z musli) 78C - 5' ZACIERANIE: Do tego samego gara po kleikowaniu dolałem 5l letniej wody do uzyskanie temp. 70C Słody zacierane w opadającej temperaturze: 68C--->62C - 90' 73C - 30' --->78C WYSŁADZANIE: Dolewanie po 6 litrów wody 78C do uzyskania łącznej objętości 27l. GOTOWANIE: Marynka - 60' 30g skórki pomarańczy + 30g miąższu pom. + 10g kolędra - 10' 30g skórki pomarańczy + 10g skórki cytryny + 10g kolędra - 5' Po gotowaniu: 24l - 12,5 Blg - wydajność 70% Chłodzenie w wannie - 120' Dekantacja znad chmielin wężykiem igielitowym 1l brzeczki do słoika i później do FFT FERMENTACJA: Drożdże 3944 Belgian Witbier Zbiór II 19.12.2012 Temperatura zadania drożdży: 20C. Temperatura fermentacji ok. 18C REFERMENTACJA: Końcowe Blg brzeczki - 3,5. Dodane 3,8g cukru na butelkę 05,l. KOMENTARZ Jako podsumowanie nasuwa mi się jedno słowo "masakra" ! Zaczęło się od tego, że zapomniałem dzień wcześniej kupić pomarańczy bo okazało się, że kupione tydzień wcześniej pogniły. A że warzyłem w święto to wszystkie sklepy były pozamykane i musiałem pokombinować z tego co miałem. Druga rzecz to zapomniałem kupić płatków owsianych i ostatecznie zamiast nich dodałem musli, ciekawe co z tego wyjdzie Wysładzanie bardzo długie, niby się nie zatykało ale leciał dosłownie ciurkiem filtrat, 2x dłuższe wysładzanie niż normalnie. Dalej bez komplikacji, brzeczka ruszyła ładnie po 12 godzinach, bardzo ładny zapach z rurki, już jest po 5 dobach i fermentacja zbliża się ku końcowi. Edytowane 20 Stycznia 2013 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 To nakombinowałeś nieźle, ale z tym musli to nie wiem czy dobrze jeżeli posiadało dużo owoców lub orzechów, które zawierają tłuszcze, może ci to negatywnie wpłynąć na pianę przy takiej ilości, ale nie ma co mówić, jak spróbuje to wtedy Na tych drożdżach spokojnie po 10-12 dniach możesz lać w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Drożdże zjedzą. Ja bym się nie bał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się