GaGacek Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Mam nadzieje że dobrze przetłumaczyłem JURGOWIAK, TheSerek93 i frodulec 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Mam nadzieje że dobrze przetłumaczyłem Nie wiem czy dobrze zrozumiałem np.: odczyt przy 28°C wynosi 12°Blg czyli- 12°Blg +0,6% = 12+0,072 = 12,072°Blg przecież korekta o 72 tysięczne °Blg jest bez znaczenia, myślę że powinno się dodać 0,6°Blg np. 12°Blg +0,6°Blg = 12,6°Blg napiszcie jak właściwie należy to przeliczać. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Mam nadzieje że dobrze przetłumaczyłem Nie wiem czy dobrze zrozumiałem np.: odczyt przy 28°C wynosi 12°Blg czyli- 12°Blg +0' date='6% = 12+0,072 = 12,072°Blg przecież korekta o 72 tysięczne °Blg jest bez znaczenia, myślę że powinno się dodać 0,6°Blg np. 12°Blg +0,6°Blg = 12,6°Blg napiszcie jak właściwie należy to przeliczać. pozdr[/quote'] Oczywiście 12,6°Blg 1 blg odpowiada 1% roztwór cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 31 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 czyli wywalić te % z tabeli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 czyli wywalić te % z tabeli? Myślę że lepiej nie komplikować sobie życia i po prostu napisać odjąć , dodać °Blg i już pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 31 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2009 Na skali stosujesz i %, i °Blg. Mnie nie przeszkadza ale niewtajemniczonym... Korekty kończą się na 4 °C. Pewnie to wystarcza, bo rzadko kiedy schodzimy dużo niżej ale od 4 w dół zakręcamy w drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 8 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2009 (edytowane) Poprawiona tabelka. Edytowane 8 Marca 2009 przez GaGacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 25 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2009 Tak dla ścisłości woda największą gęstość na w 4°C i potem wraz temp spadającą do zera gęstość maleje. Odpowiedzialne za to są wiązana wodorowe. Stąd lekka modyfikacja, która i tak nie ma dużego znaczenia w piwowarstwie (rzadko piwo na jakimkolwiek etapie produkcj ma taką temp, balingometry nie mają takiej precyzji). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 A jak przeliczyć powyżej 32 stopni, np przy wysładzaniu gdy temperatura jest załóżmy 60 stopni i żeby nie zatrzymywać wysładzania do czasu schłodzenia próbki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) A jak przeliczyć powyżej 32 stopni, np przy wysładzaniu gdy temperatura jest załóżmy 60 stopni i żeby nie zatrzymywać wysładzania do czasu schłodzenia próbki? Korekta temperaturowa przy pomiarze gęstości: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/hydrometer.html?11257047 Jest możliwość wyboru Fahrenheit czy Celsjusz, szkoda, że OG tylko w postaci 1.xxxx. Tak więc jeśli ballingometr nie ma podwójnej skali to trzeba przeliczyć. Oto przybliżone wzory na zamianę °Blg <-> OG: OG=260/(260-°Blg) °Blg=260*(OG-1)/OG Ale generalnie nie wiem czy nie lepiej jednak schłodzić próbkę. 100ml w metalowym pojemniku w zimnej wodzie powinno się schłodzić w ciągu kilku minut Edytowane 17 Czerwca 2009 przez Stasiek pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jeśli będziesz robił pomiary w temp. 60 °C, to szlag trafi Twój areometr. Czego Ci nie życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) wiec jednak pozostaje chłodzenie próbek Edytowane 17 Czerwca 2009 przez ximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) A nie latywiej jest po prostu ciepla warke zchlodzic, zamiast robic te wszystkie przeliczenia? Ja do tego uzywam zwyklej puszki, bo ten metal jest swietnym przewodnikiem ciepla. Ciepla warka idzie do puszki, puszka idzie do garka z lodem+woda, calosc idzie do zamrazalki, i po 4-5 min warka jest temp. pokojowej Edytowane 17 Czerwca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 A nie latywiej jest po prostu ciepla warke zchlodzic, zamiast robic te wszystkie przeliczenia? No przecież pisałem: Ale generalnie nie wiem czy nie lepiej jednak schłodzić próbkę. 100ml w metalowym pojemniku w zimnej wodzie powinno się schłodzić w ciągu kilku minut Przyznaję, kiedyś mierzyłem ciepłą warkę (i przeliczałem), ale chyba rzeczywiście niezbyt dobrze to wpływało na ballingometry i teraz odlewam trochę brzeczki do małego garczka i do zlewu z zimną wodą. Kilka minut i można mierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ja już na tyle dotarłem proces zacierania, ze mogę przestać mierzyć. Robię jeden pomiar przed warzeniem i staram się wstrzelić trochę powyżej celu OG i najwyżej potem dolewam do fermentora trochę wody mineralnej żywieckiej. Mam nadzieję, że jest w miarę sterylna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 (edytowane) Jnajwyżej potem dolewam do fermentora trochę wody mineralnej żywieckiej. Mam nadzieję, że jest w miarę sterylna... A jak wyliczasz ile wody dolać? Np do 16l brzeczki o 14blg żeby wyszło 12blg. Edytowane 17 Czerwca 2009 przez ximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 14 °Blg oznacza, że w 10 kg brzeczki jest około 1,4 kg ekstraktu. Jak dolejesz wody to masa ekstraktu nie wzrośnie. Jeśli takie przeliczenia sprawiają komuś kłopot, może posłużyć się np. BeerSmithem. Ale takie rzeczy powinien potrafić każdy technolog, nawet ten w domowym browarze . Tak w ogóle to poczytaj forum zanim zadasz kolejne tego typu pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jnajwyżej potem dolewam do fermentora trochę wody mineralnej żywieckiej. Mam nadzieję' date=' że jest w miarę sterylna...[/quote']A jak wyliczasz ile wody dolać? Np do 16l brzeczki o 14blg żeby wyszło 12blg. W menu Pliki jest mój program, który liczy m.in. średnią ważoną, jeżeli nie chcesz tego liczyć na piechotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Dzięki wszystkim nawet tym za o...dol który motywuje do dokładniejszego szukania. Znalazłem już wzory liczenie banalne, za 15 minut kończę pracę i otwieram Koelscha butelkowanego 1,5 tygodnia temu. Wasze zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jeśli będziesz robił pomiary w temp. 60 °C, to szlag trafi Twój areometr. Czego Ci nie życzę. a dlaczego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Dlatego, że szkło, z którego wykonane są areometry nie lubi gwałtownych zmian temperatury, Z powodu wielokrotnego rozszerzania się i kurczenia materiału dochodzi do permanentnej zmiany wymiarów przyrządu, a co za tym idzie jego rozkalibrowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 za 15 minut kończę pracę i otwieram Koelscha butelkowanego 1,5 tygodnia temu. Wasze zdrowie. Dzieki Ximal, ale poczekaj z piciem tego piwa jeszce 2,5 tygodnia. Co prawda 3 tygodnie butelkowania to min, ale 4 tygodnie jest znacznie lepiej, nawet w slabszych piwach tj. Kolsch. Twoje zdrowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Dlatego, że szkło, z którego wykonane są areometry nie lubi gwałtownych zmian temperatury, Z powodu wielokrotnego rozszerzania się i kurczenia materiału dochodzi do permanentnej zmiany wymiarów przyrządu, a co za tym idzie jego rozkalibrowania. to znaczy że zrobi się dłuższy , szerszy ? O ile będzie oszukiwał 0,5-1 blg Browar to nie apteka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 (edytowane) Dlatego' date=' że szkło, z którego wykonane są areometry nie lubi gwałtownych zmian temperatury, Z powodu wielokrotnego rozszerzania się i kurczenia materiału dochodzi do permanentnej zmiany wymiarów przyrządu, a co za tym idzie jego rozkalibrowania.[/quote']to znaczy że zrobi się dłuższy , szerszy ? O ile będzie oszukiwał 0,5-1 blg Browar to nie apteka Nie wiem o ile, ale na pewno takie zmiany temperatury nie pomagają i tak mało dokładnym areometrom domowym. Wszak wynik pomiaru jest ściśle zależny od objętości samego przyrządu. Nie rozumiem, co ma Twoje stwierdzenie do dyskusji. Błąd 1°Blg to przy lekkich piwach już sporo. Można też w ogóle nie stosować areometrów, przecież "Browar to nie apteka"... Edytowane 18 Czerwca 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Nie wiem o ile, ale na pewno takie zmiany temperatury nie pomagają i tak mało dokładnym areometrom domowym. Wszak wynik pomiaru jest ściśle zależny od objętości samego przyrządu.Nie rozumiem, co ma Twoje stwierdzenie do dyskusji. Błąd 1°Blg to przy lekkich piwach już sporo. Można też w ogóle nie stosować areometrów, przecież "Browar to nie apteka"... zawsze można wrzucić do wody o temp 20°C i sprawdzić czy się rozkalibrował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się