BioSlasher Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Witam! Dzisiaj otworzyłem butelkę piwa z pierwszej warki z zacierania, tak na próbę Piwo leżało 6 dni w temp. pokojowej, wiem że to krutko ale zawsze sprawdzałem piwka z brewkitów po tygodniu. Zaobserwowałem dziwne zjawisko, piwo jest nagagazowane ale nie ma w nim piany, jak przelewałem je z butelki do szklanki to słyszałem podobny dżwiek(syczenie) jak bym rozlewał PEPSI, piana na chwilkę się pojawiła i po 2 sekundach znikła. Probowałem zamieszać w szklance szybko palcem, piana sie pokazuje tak na wyskokść 2cm i po 2-3sekundach znika. Czym to może byc spowodowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Tym że otwarłeś piwo już po sześciu dniach, choć wiesz że to za krótko. Piwo nie nasyci się CO2 w temp. pokojowej tak szybko, dlatego m.in. jest potrzeba przeniesienia piwa w chłodne miejsce. Edytowane 2 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BioSlasher Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 To było takie kontrolne piwko Ale przy brewkitach tego nie zaobserwowałem, dlatego napisałem tego posta. Pocieszyłeś mnie że to kwestia nasycenia się piwa CO2. Juz myślałem że coś zrobiłem nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Ale przy brewkitach tego nie zaobserwowałem, dlatego napisałem tego posta. Pocieszyłeś mnie że to kwestia nasycenia się piwa CO2. Nie można przewidzieć ile to trwa, ogólnie otwieranie piwa po sześciu dniach niewiele wnosi i żadnych wniosków wysnuć się nie da. No, może poza stwierdzeniem że będą super granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 ja miałem ipe z brewkita po 2 tygodniach faktycznie piana pojawiła się i zniknęła natomiast teraz jest duużo lepiej. dodam coś od siebie "pośpiech jest wrogiem profesjonalizmu" ja jak czekałem na odleżakowanie piwa to chodziłem do sklepu i w akcie desperacji kupowałem piwa (głownie z małych browarów całe szczęście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 3 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2012 chodziłem do sklepu i w akcie desperacji kupowałem piwa (głownie z małych browarów całe szczęście) no to dawaj namiar na ten sklep z tymi piwami z małych browarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 iwo nie nasyci się CO2 w temp. pokojowej tak szybko, dlatego m.in. jest potrzeba przeniesienia piwa w chłodne miejsce. A po jakim czasie należy przenieść piwo w chłodne miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Też różnie do tego można podchodzić, zależy np. od kondycji drożdży, czasu leżakowania. Np. jeśli robię piwo które wiem że nie będę otwierał przez najbliższe pół roku to stawiam od razu w chłodnym. Z reguły jeśli wystarczy 2-3 dni w cieplejszym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 4 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Ok, dziękuje. Znowu wiem coś więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Niestety mam ten sam problem z brakiem piany od kilku warek. Nie mam pojęcia co jest tego przyczyną, zastanawiam mnie tylko gdzie może leżeć problem, brak piany obserwuję od czasu gdy: -zacząłem używać słodu ze słodowni w Bruntalu (znajomy piwowar nie ma tego problemu a słód razem kupowaliśmy), -zacząłem samemu śrutować, -zwiększyłem wybicie do 30l. Wszystkie te czynniki nastąpiły w jednym momencie. Piwo robię wg. receptur, które wcześniej wypróbowałem i miałem piękną długo utrzymującą się pianę a teraz nic. Poszczególne warki leżakują już od 3 miesięcy do miesiąca i w każdej ten sam problem. Zastanawiam się czy problem jest w tych czynnikach które wymieniłem czy może jest to spowodowane jeszcze czymś innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Powodów braku piany może być kilka. Pewne jest, że żaden z czynników, które wymieniłeś nie ma na to wpływu. Opisz dokładnie którąś warkę bez piany, to jakieś wnioski spróbujemy wyciągnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) Aktualnie konsumuję piwo Full Aroma Hops, zacierane wg przepisu z wiki, z tą różnicą że chmieliłem granulatem i nie robiłem chmielenia na zimno oraz fermentacja przebiegała na US-05. Do refermentacji użyłem jak zwykle zwykłego cukru rozpuszczonego w wodzie w ilości 8g/litr. Piwko ma ponad 2miesiące. Dziwi mnie to że podczas napowietrzania brzeczki piana robi się ładna, gęsta i utrzymuje się sporo czasu (mowa o tym zanim drożdże rozpoczną pracę). Fermentacja przeprowadzana w temperaturze otoczenia w okolicach 18. stopni C. Przy dolniakach sytuacja identyczna. Edytowane 5 Listopada 2012 przez kamil1_o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Jeśli nie chcesz miesiącami czekać na nagazowanie piwa, to po wlaniu w butelki powinno ono kilka dni postać w temperaturze pokojowej. Kapslownicę masz sprawną? Szczelność butelek sprawdzałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Piwo jest nagazowane, więc butelki są szczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil1_o Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam ponownie; Wychodzi na to że za szybko zacząłem oceniać swój wyrób i siać panikę. Minęło kolejne 2 tygodnie i piwko ma już ładną pianę, taką na jaką liczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się