bajo33 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Za parę dni będę rozlewał Bittera 13 blg na drożdżach Safale S-04 (tylko fermentacja burzliwa 10-12 dni). W tym samym dniu będę warzył Stouta Milka 12 blg, który w przepisie ma te same drożdże. No i moje pytanie czy po rozlaniu bittera do butelek mogę wlać do fermentatora po bitterze od razu tego stouta? Czy smak się pogorszy, muszę tę gęstwę jakoś odpowiednio przygotować przed dodaniem świeżej brzeczki, czy muszę umyć i ponownie zdezynfekować pojemnik? Jeśli ten pomysł nie jest najlepszy to mam też gęstwę od kolegi Undeatha z tym, że drożdże US-05 (II pokolenie) z 19.10.2012r.. Czy one się ewentualnie nadadzą? Linki do receptur: http://www.homebrewing.pl/special-bitter-12stblg-zestaw-surowcow-p-392.html http://www.homebrewing.pl/sweet-stout-milk-14stblg-zestaw-surowcow-p-393.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Porter Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Można lać. Niektórzy piwowarzy tak właśnie układają warzenie, żeby nie zbierać gęstwy, a od razu lać świeżą brzeczkę. Śmiało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 (edited) Ja osobiście proponowałbym zebrać gęstwę wypłukać, pojemnik umyć dopiero zadać gęstwę do świeżej brzeczki. Najczęściej wystarcza ok 1/2 zebranej gęstwy. Edited November 3, 2012 by andy Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 (edited) Ok dzięki, czyli już wiem, że gęstwa się nadaję. Teraz jeśli bym się zdecydował na wariant z myciem fermentatora to gęstwę w jaki sposób mam wypłukać? Czy mam postąpić dokładnie tak jak w poniższym wątku: http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej Edited November 3, 2012 by bajo33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Odradzam płukanie, jeśli jest zdrowa to niepotrzebne ryzyko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Nie musisz płukać gęstwy. Zbierz wydezynfekowaną (najlepiej wygotowaną łyżką). Dobrze by było przekładać gęstwę (o ile masz dodatkowy fermentator) do fermentatora z gotową wychłodzoną do odpowiedniej temp. brzeczką. Staraj się unikać sytuacji które prowokują zakażenie. Jeżeli nie masz dodatkowego fermentatora to wygotuj również słoiczek do którego będziesz przekładał gęstwę. Proponuję wygotować w szybkowarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 Drożdże zadawałem jeszcze z 2 letnią gwarancją. Ładnie ruszyły i piwko praktycznie przefermentowały w całości po 4 dniach. Czyli jak piwo nie będzie miało żadnych oznak infekcji to śmiało mogę lać po nim stouta? Powiem szczerze, że opcja płukania mi się średnio podoba. Mam jeszcze z zanadrzu suche drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 Ja najczęściej, gdy planuję warkę na tej samej gęstwie, robię to przelewając na cichą w trakcie chmielenia lub chłodzenia nowej warki. Gęstwę zbieram do zdezynfekowanego pojemnika, zlewam piwo na cichą, myję fermentor i po nalaniu brzeczki zadaję gestwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 (edited) Proponował bym jednak fermentator umyć i wydezynfekować. Polecam Clo2 . Tanie skuteczne i wydajne. O właśnie polter potwierdził co napisałem Edited November 3, 2012 by mcpol1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 (edited) Niestety nie mam zapasowego fermentatora i nie przeleje na cichą ani nie zbiore gęstwy bezpośrednio. A ze środków do dezynfekcji to tylko Spirytus, ACE i Pirosiarczyn sodu. A tej gęstwy to ile mam zebrać, wystarczy powiedzmy 250ml? Edited November 3, 2012 by bajo33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 W zebranej gęstwie po burzliwej jest dużo syfu i martwych drożdży. Jeśli ktoś chce zaszczepiać brzeczkę oprócz drożdży śmieciami i trupami to jego wybór. Ja wolę w miarę możliwości oddzielić śmieci i zadać możliwie czystą gęstwę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
polter Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 No to zabutelkuj piwo, zbierz gęstwe do zdezynfekowanego pojemnika, umyj i zdezynfekuj piro fermentor. Gęstwę zadasz gdy schłodzisz brzeczkę do żądanej temperaturo. Ot wszystko w temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted November 3, 2012 Share Posted November 3, 2012 ot wszystko w temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 3, 2012 Author Share Posted November 3, 2012 (edited) Oki dzięki, a powiedzcie jeszcze moi drodzy ile tej gęstwy mam zadać? Dostałem fajny kalkulatorek od olo333, już wszytko wiem, dzięki Panowie za rady. W przyszłym tygodniu robię taj jak mi radzicie czyli zbieram gęstwę do zdezynfekowanego pojemnika i zadaje do umytego i zdezynfekowanego fermentatora. Edited November 3, 2012 by bajo33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 http://www.mrmalty.com/calc/calc.html tu masz kalkulator, wpisujesz typ piwa, litraż, blg i postać pod jaką masz drożdże (czy suche, starter czy gęstwa). Przy zadawaniu gęstwy problem może być w określeniu gęstości (ilość komórek /ml), więc warto przyjąć jakiś zapas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Czym grozi dodanie większej niż to podpowiada kalkulator ilości gęstwy? Powiedzmy dwu, trzykrotnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted November 4, 2012 Share Posted November 4, 2012 Z dwojga złego lepiej dać gęstwy za dużo niż za mało W niektórych stylach chodzi o to, żeby jednak drożdże wykonały tych parę podziałów i naprodukowały przy tym różnych produktów ubocznych, estrów itd. Poza tym miałem tak parę razy, że jak dodałem o dużo za dużo drożdży to one miały skłonność do wyłażenia z fermentora. Przy lagerach jak dasz za dużo gęstwy niż podaje kalkulator wg mnie nic się złego nie stanie, tu ciężko jest przedobrzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now