Guest franc Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Chcę po raz pierwszy uczynić piwo z chmieleniem własnoręcznym. Użyć mam zamiar Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 kg - LIGHT+ glukoza no i jaki mam dodać chmiel gdzieś wyczytałem że jeden zwykły - co kolwiek to znaczy - i jeden aromatyczny. Jak to dobrać jaki one dadzą smak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 60 minut gotujesz chmiel goryczkowy, na ostatnie 10-15 minut gotowania wrzucasz aromatyczny. Do ilości i rodzaju chmielu to zależy jak mocno lubisz goryczkowe piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest franc Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Tak ja to czytałem tylko nic mi to nie mówi jak dobrać jaki będzie miało smak po co aromat jaki aromat dobraać jak będie pachniało jaka będzie goryczka itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 (edited) Do brewkita chyba bym się nie bawił w jakieś wymyślne chmielenie. Myślę, że granulat i tutaj 30g goryczkowy Marynka i aromatyczny 20g Lubelski, da Ci to ok. 35 IBU czyli tak optymalnie. Goryczkowy odpowiada za to, że piwo jest gorzkie a aromatyczny odpowiada że są lepsze doznania podczas picia piwa, bo smakujesz również nosem tak jakby. Tutaj Kopyr fajnie opowiada o chmielu, o co w nim chodzi: http://blog.kopyra.com/index.php/2012/10/29/surowce-piwowarskie-chmiel/ Edited November 5, 2012 by bajo33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olgierd Posted November 5, 2012 Share Posted November 5, 2012 Najpierw czytać - potem pytać. Takie jest założenie "wiki". Poniżej masz linka do "wiki" z rodzajami chmielu i innymi surowcami do zabawy w piwo. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest franc Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 (edited) Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 LIGHT + glukoza Chmiel marynka lubelski sybilla W jakich proporcjach i kiedy dodać te chmiele. A i jakie drożdze? Edited November 9, 2012 by franc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 Ja mam coś fajnego : tabela chmielenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest franc Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 (edited) Ale mi to nić nie mówi Edited November 9, 2012 by franc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted November 9, 2012 Share Posted November 9, 2012 (edited) Bittering - chmielenie na GORYCZKĘ aroma - chmielenie na Aromat. Tabela pokazuje w jakim czasie jaki chmiel W sklepach są dostępne chmiele goryczkowe/supergoryczkowe i aromatyczne. na wiki w dziale surowce jest specyfikacja chmieli dostępnych w każdym sklepie piwowarskim. Wszystko zależy od upodobań jaki chmiel wybierzesz. Drożdże US-04 lub US-05 ewentualnie S-33 Edited November 9, 2012 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest franc Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 No OK ale teraz pytanie w jakiej ilości dodać chmielu i jakiego widziałem jakieś wzory, zależności ile chcemy uwarzyć i jak goryczkowe to znowu inny wzór ile trzeba nastawić brzeczki aby wyprodukować 23l i znowu wzór.EBU znowu wzór a w tym wzorze jakiaś alfa - ale skąd się wzięła to ja nie wiem - razy wykorzystanie w % ale czego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ronin Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 Zostaw te wzory w spokoju, masz piwo uwarzyć a nie doktorat zrobić. Chcesz mieć ok. 20 litrów piwa 12 Blg? Nie chmieliłem nigdy ekstraktów, bo nie bawiłem się puszkami. Ja dałbym 30 g marynki na goryczkę (gotować 60 minut) i 20 g lubelskiego (10 minut). Możesz zrobić herbatkę chmielowa i dodać do brzeczki, będzie ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 marynka 30 minut lubelski połowa do marynki, druga połowa na ostatnie 5 minut albo lubelski 30 minut sybilla na cichą na chmielenie na zimno (3 dni) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted November 10, 2012 Share Posted November 10, 2012 jest teoria aby nie dodawać chmielu na goryczkę (chyba że lubisz mocno goryczkowe) a tylko na aromat . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eadrin Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Mam pytanie co do chmielenia na zimno. Czy po wrzuceniu granulatu do brzeczki, należy nią zamieszać wydezynfekowanym mieszadłem, czy zostawić w spokoju? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted November 11, 2012 Share Posted November 11, 2012 Można wrzucić w siateczce do gotowania, w takiej sytuacji, ja nic nie robię, tylko zatapiam, można zostawić po prostu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Mam pytanie co do chmielenia na zimno. Czy po wrzuceniu granulatu do brzeczki, należy nią zamieszać wydezynfekowanym mieszadłem, czy zostawić w spokoju? Zostawić w spokoju, w większości sam zatonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 czy jeżeli będę chłodził brzeczkę w garnku w wannie,chmiel ( w woreczku) ma pozostać i usunąć go przed przelaniem do fermentora,czy wyjąć go jeszcze przed chłodzeniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 12, 2012 Share Posted November 12, 2012 Wyjąć przed chłodzeniem, ale i tak trochę zostanie w garnku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek Posted November 17, 2012 Share Posted November 17, 2012 (edited) ja też chcę dzisiaj lub jutro coś nachmielic, starter już pracuje ;-) . Chcę zrobić zwykłego bitter'a, ale żeby był naprawdę gorzki.. Posiadam duże ilości chmielu Challenger, który to jak wiemy jest chmielem o naturze dualnej, t.j. nadaje się i na gorączkę i na aromat. Czy myślicie, że jest sens warzyc piwo na jednym gatunku chmielu? Jeśli tak, to w jakich ilościach go użyć? Edited November 17, 2012 by korek Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted December 9, 2012 Share Posted December 9, 2012 (edited) Gotuje chmiel w woreczkach do chmielenia. Jeżeli całą brzeczkę przeleję na fermentację, nie oddzielając od resztek chmielin,to czy wpłynie to negatywnie na przyszłe piwo? Edited December 9, 2012 by AG1929 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted December 10, 2012 Share Posted December 10, 2012 (edited) ja też chcę dzisiaj lub jutro coś nachmielic, starter już pracuje ;-) . Chcę zrobić zwykłego bitter'a, ale żeby był naprawdę gorzki.. Posiadam duże ilości chmielu Challenger, który to jak wiemy jest chmielem o naturze dualnej, t.j. nadaje się i na gorączkę i na aromat. Czy myślicie, że jest sens warzyc piwo na jednym gatunku chmielu? Jeśli tak, to w jakich ilościach go użyć? Ja własnie jestem po pierwszym warzeniu, fermentują mi się 23 litry bittera. Co do proporcji, nie pomogę ci, jak wspomniałem w innym temacie, zepsuła mi się waga i sypałem na oko, chmieliłem granulat w siateczkach. Co do samego chmielu, to użyłem Challengera i East Kent Golding. Challenger na godzinę, East Kent Golding na 20 minut, ilości mniej więcej takie same. Efekt - aromat jest znakomity, taki, jaki sobie zamarzyłem. Młodego piwa spróbowałem po dwóch dniach (z pojemnika, w którym robiłem test odfermentowania). Smak również jak dla mnie ok, niezła goryczka, chociaż mogłaby być większa, niemniej jednak, ja lubię piwa wręcz nieprzyzwoicie goryczkowe, brat jak próbował, to mówił, że jak dla niego to mogłaby być mniejsza. Czyli chyba, wedle zasady złotego środka, jest ok. Edited December 10, 2012 by Slonx Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rolnik Posted December 14, 2012 Share Posted December 14, 2012 hej no właśnie jak chmielić??? ja mam granulat a nie chce po chmieleniu jeszcze raz filtrować czy muślinowa siatka wystarczy??? bo na wiki jest napisane: "siateczki do chmielenia (przydatne przy chmieleniu szyszkami oraz chmieleniu "na zimno", nie polecane do chmielenia granulatem)" więc moga być do granulatu czy nie??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted December 14, 2012 Share Posted December 14, 2012 ja chmieliłem granulatem w siateczce i nie wiem dlaczego jest to "nie polecane". Z siateczki trochę tego granulatu się wydostanie, ale zdecydowana większość zostaje w siateczce co ułatwia później dekantacje nachmielonej brzeczki znad osadu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikiboom Posted December 14, 2012 Share Posted December 14, 2012 (edited) I tak musisz zlać brzeczkę bez osadów powstałych po gotowaniu do fermentora, więc nie wiem czy jest sens bawić się w woreczek. Wrzuć luzem, jak się wychłodzi zrób wir zdezynfekowaną łychą, odczekaj kilkanaście minut aż osady opadną na dno i dekantuj trzymając wężyk przy ściance gara. Dużych strat raczej nie będzie, a jak chcesz to jeszcze zminimalizować to możesz odlać resztki z chmielinami i osadami do wysokich naczyń poczekać aż płyn na górze się wyklaruje zlać go i po przegotowaniu wlać do fermentora, albo przeznaczyć do refermentacji albo na test odfermentowania. Ale wiesz...jak wolisz Edited December 14, 2012 by nikiboom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now