Gość franc Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Chcę po raz pierwszy uczynić piwo z chmieleniem własnoręcznym. Użyć mam zamiar Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 kg - LIGHT+ glukoza no i jaki mam dodać chmiel gdzieś wyczytałem że jeden zwykły - co kolwiek to znaczy - i jeden aromatyczny. Jak to dobrać jaki one dadzą smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 60 minut gotujesz chmiel goryczkowy, na ostatnie 10-15 minut gotowania wrzucasz aromatyczny. Do ilości i rodzaju chmielu to zależy jak mocno lubisz goryczkowe piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Tak ja to czytałem tylko nic mi to nie mówi jak dobrać jaki będzie miało smak po co aromat jaki aromat dobraać jak będie pachniało jaka będzie goryczka itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) Do brewkita chyba bym się nie bawił w jakieś wymyślne chmielenie. Myślę, że granulat i tutaj 30g goryczkowy Marynka i aromatyczny 20g Lubelski, da Ci to ok. 35 IBU czyli tak optymalnie. Goryczkowy odpowiada za to, że piwo jest gorzkie a aromatyczny odpowiada że są lepsze doznania podczas picia piwa, bo smakujesz również nosem tak jakby. Tutaj Kopyr fajnie opowiada o chmielu, o co w nim chodzi: http://blog.kopyra.com/index.php/2012/10/29/surowce-piwowarskie-chmiel/ Edytowane 5 Listopada 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 5 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2012 Najpierw czytać - potem pytać. Takie jest założenie "wiki". Poniżej masz linka do "wiki" z rodzajami chmielu i innymi surowcami do zabawy w piwo. http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Coopers Jasny Ekstrakt 1,5 LIGHT + glukoza Chmiel marynka lubelski sybilla W jakich proporcjach i kiedy dodać te chmiele. A i jakie drożdze? Edytowane 9 Listopada 2012 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Ja mam coś fajnego : tabela chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Ale mi to nić nie mówi Edytowane 9 Listopada 2012 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Bittering - chmielenie na GORYCZKĘ aroma - chmielenie na Aromat. Tabela pokazuje w jakim czasie jaki chmiel W sklepach są dostępne chmiele goryczkowe/supergoryczkowe i aromatyczne. na wiki w dziale surowce jest specyfikacja chmieli dostępnych w każdym sklepie piwowarskim. Wszystko zależy od upodobań jaki chmiel wybierzesz. Drożdże US-04 lub US-05 ewentualnie S-33 Edytowane 9 Listopada 2012 przez Lusterko87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 No OK ale teraz pytanie w jakiej ilości dodać chmielu i jakiego widziałem jakieś wzory, zależności ile chcemy uwarzyć i jak goryczkowe to znowu inny wzór ile trzeba nastawić brzeczki aby wyprodukować 23l i znowu wzór.EBU znowu wzór a w tym wzorze jakiaś alfa - ale skąd się wzięła to ja nie wiem - razy wykorzystanie w % ale czego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronin Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Zostaw te wzory w spokoju, masz piwo uwarzyć a nie doktorat zrobić. Chcesz mieć ok. 20 litrów piwa 12 Blg? Nie chmieliłem nigdy ekstraktów, bo nie bawiłem się puszkami. Ja dałbym 30 g marynki na goryczkę (gotować 60 minut) i 20 g lubelskiego (10 minut). Możesz zrobić herbatkę chmielowa i dodać do brzeczki, będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 marynka 30 minut lubelski połowa do marynki, druga połowa na ostatnie 5 minut albo lubelski 30 minut sybilla na cichą na chmielenie na zimno (3 dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 jest teoria aby nie dodawać chmielu na goryczkę (chyba że lubisz mocno goryczkowe) a tylko na aromat . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eadrin Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Mam pytanie co do chmielenia na zimno. Czy po wrzuceniu granulatu do brzeczki, należy nią zamieszać wydezynfekowanym mieszadłem, czy zostawić w spokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Można wrzucić w siateczce do gotowania, w takiej sytuacji, ja nic nie robię, tylko zatapiam, można zostawić po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Mam pytanie co do chmielenia na zimno. Czy po wrzuceniu granulatu do brzeczki, należy nią zamieszać wydezynfekowanym mieszadłem, czy zostawić w spokoju? Zostawić w spokoju, w większości sam zatonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 czy jeżeli będę chłodził brzeczkę w garnku w wannie,chmiel ( w woreczku) ma pozostać i usunąć go przed przelaniem do fermentora,czy wyjąć go jeszcze przed chłodzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 Wyjąć przed chłodzeniem, ale i tak trochę zostanie w garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 (edytowane) ja też chcę dzisiaj lub jutro coś nachmielic, starter już pracuje ;-) . Chcę zrobić zwykłego bitter'a, ale żeby był naprawdę gorzki.. Posiadam duże ilości chmielu Challenger, który to jak wiemy jest chmielem o naturze dualnej, t.j. nadaje się i na gorączkę i na aromat. Czy myślicie, że jest sens warzyc piwo na jednym gatunku chmielu? Jeśli tak, to w jakich ilościach go użyć? Edytowane 17 Listopada 2012 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Gotuje chmiel w woreczkach do chmielenia. Jeżeli całą brzeczkę przeleję na fermentację, nie oddzielając od resztek chmielin,to czy wpłynie to negatywnie na przyszłe piwo? Edytowane 9 Grudnia 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 (edytowane) ja też chcę dzisiaj lub jutro coś nachmielic, starter już pracuje ;-) . Chcę zrobić zwykłego bitter'a, ale żeby był naprawdę gorzki.. Posiadam duże ilości chmielu Challenger, który to jak wiemy jest chmielem o naturze dualnej, t.j. nadaje się i na gorączkę i na aromat. Czy myślicie, że jest sens warzyc piwo na jednym gatunku chmielu? Jeśli tak, to w jakich ilościach go użyć? Ja własnie jestem po pierwszym warzeniu, fermentują mi się 23 litry bittera. Co do proporcji, nie pomogę ci, jak wspomniałem w innym temacie, zepsuła mi się waga i sypałem na oko, chmieliłem granulat w siateczkach. Co do samego chmielu, to użyłem Challengera i East Kent Golding. Challenger na godzinę, East Kent Golding na 20 minut, ilości mniej więcej takie same. Efekt - aromat jest znakomity, taki, jaki sobie zamarzyłem. Młodego piwa spróbowałem po dwóch dniach (z pojemnika, w którym robiłem test odfermentowania). Smak również jak dla mnie ok, niezła goryczka, chociaż mogłaby być większa, niemniej jednak, ja lubię piwa wręcz nieprzyzwoicie goryczkowe, brat jak próbował, to mówił, że jak dla niego to mogłaby być mniejsza. Czyli chyba, wedle zasady złotego środka, jest ok. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Slonx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 hej no właśnie jak chmielić??? ja mam granulat a nie chce po chmieleniu jeszcze raz filtrować czy muślinowa siatka wystarczy??? bo na wiki jest napisane: "siateczki do chmielenia (przydatne przy chmieleniu szyszkami oraz chmieleniu "na zimno", nie polecane do chmielenia granulatem)" więc moga być do granulatu czy nie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 ja chmieliłem granulatem w siateczce i nie wiem dlaczego jest to "nie polecane". Z siateczki trochę tego granulatu się wydostanie, ale zdecydowana większość zostaje w siateczce co ułatwia później dekantacje nachmielonej brzeczki znad osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) I tak musisz zlać brzeczkę bez osadów powstałych po gotowaniu do fermentora, więc nie wiem czy jest sens bawić się w woreczek. Wrzuć luzem, jak się wychłodzi zrób wir zdezynfekowaną łychą, odczekaj kilkanaście minut aż osady opadną na dno i dekantuj trzymając wężyk przy ściance gara. Dużych strat raczej nie będzie, a jak chcesz to jeszcze zminimalizować to możesz odlać resztki z chmielinami i osadami do wysokich naczyń poczekać aż płyn na górze się wyklaruje zlać go i po przegotowaniu wlać do fermentora, albo przeznaczyć do refermentacji albo na test odfermentowania. Ale wiesz...jak wolisz Edytowane 14 Grudnia 2012 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się