gagarin Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 witam.. jakiś czas temu uwarzyłem piwo z mniej więcej tej receptury http://www.piwo.org/topic/7422-eksperyment/ Smak piwa jest całkiem spoko tylko coś z zapachem nie do końca.. przypomina zapach jajka.. ugotowanego.. jakieś pomysły skąd to się wzięło? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Siarkowodór. http://www.wiki.piwo.org/Siarkowod%C3%B3r Edytowane 6 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 chyba nigdy na tych drożdżach nie miałem takiego zapachu.. tak wyczuwalny zdażył mi się raz przy witbierze robionym na brewferm blanche.. i nie był to zapach ugotowanych ale zgniłych jajec.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Widzę, że użyłeś US-05, też nigdy z tymi drożdżami takich problemów nie miałem, a używałem ich także w niższych temperaturach. Nie można też wykluczyć infekcji. Edytowane 6 Listopada 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Siarkowodór to raczej zgniłe, stare jajko, niż ugotowane. Drożdże do belgów mają tendencje do wydzielania siarkowodoru (ponoć w lagerach też). Dodatkowo ciężko to przewidzieć - np. robiąc 6 warek na wyest 3725 BdG dwie śmierdziały siarkowodorem podczas burzliwej (bardzo intensywnie, przez 1-2dni), u trzech nic nie było, a w jednej siarkowodór pojawił się po zabutelkowaniu (w dodatku - mniej więcej w co czwartej butelce). Doczytałem się kilku hipotez, dlaczego powstaje, najbardziej sensowna wydała się z deficytem azotu podczas fazy wzrostu. Jak śmierdziało mi na burzliwej, dodawałem trochę fosforanu amonu (ok. 2g na 25l) i chyba pomagało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 6 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 właśnie podczas fermentacji nie było żadnych taki zapachów.. pojawiły się dopiero po nalaniu piwa do szklanki.. w smaku jest ok.. nie wydaje mi się, że to infekcja.. a może to przez taki duży dodatek ryżu..? nigdy wczesniej go nie używałem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 (edytowane) Ja zapach jajka miałem przy Saisonie. Gęstwa która dostałem pachniała gotowanym jajkiem piwo wyszło super raczej nie musisz się martwić infekcja skoro w smaku jest ok. Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 6 Listopada 2012 przez raczek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mati3333 Opublikowano 7 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 Czasem jajkami śmierdzą szklanki ze zmywarki albo niedomyte. Kiedyś poczęstowałem znajomych i też mi powiedzieli że "wali" jajkami, po czym okazało się że to szkło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 7 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2012 nie spotkałem się z tym.. w moim przypadku wydaje mi się, że nie brudne szklanki są źródłem tego zapachu.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Wykopię temat Zrobiłem Polish Ale na Nottinghamach, 100% pilzneńskiego, 66 stopni zasyp 62st 40 min 72st 20min 78st 5min Chmielone szczodrze: 60min Marynka 45g 45min Lubelski 20g 50min Lubelski 10g 57min Lubelski 10g fermentowane w 19 stopniach, 7 dni burzliwej, 7 dni cichej, jutro mija 14 dni w butelkach w domu (21-24 stopnie pewnie) Otworzyłem jedną na próbę i zapach gotowanych jajek, który czuć było w całej piwnicy, jest cały czas bardzo intensywny w piwie. Reszta okej - smak, goryczka, kwasowość itd Poukłada się z czasem? Ponoć to piwo do szybkiego wypicia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Ile czasu było gotowane? Może to DMS, nie jajka? Edytowane 24 Maja 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 60 minut + od razu chłodnica zanurzeniowa. Po 30min zadałem uwodnione drożdże do 25 stopni. Ruszyły jak torpeda. Przy fermentacji się generalnie nie obawiałem zapachu, jestem też pod wrażeniem lagerowego charakteru tych drożdży. Piana też super. W sumie nie znam odseparowanego zapachu DMS, ale pachnie jak klasyczna zemsta za paprykarz w przedziale PKP - obieranie jajka na twardo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) 25* to bardzo cieplutko im tam zrobiłeś. Zanim temp spadła do tych 19* w piwnicy to już pewnie trochę popracowały w tym upale. Ja bym odczekał jeszcze jakiś czas. Czasami tak mam ze świeżymi piwkami, że jakieś jajo się pojawia w zapachu, ale to zawsze, prędzej czy później, mija DMS to raczej w pobiżu kukurydzy,a nie jajka. Edytowane 24 Maja 2013 przez BuDeX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
101k Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Jajko zniknęło całkowicie po tygodniu, jednak piwko póki co nie zachwyca... Ja chyba nie powinienem się za górniaki zabierać. Nie lubię i już ;-) Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się