mcpol1 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Witam. Zmieniłem ostatnio miejsce zamieszkania tak więc i warunki mojego warzenia ,a co za tym idzie i fermentacji ,uległy zmianie. O ile w piwnicy mam stałą temp 18°C a w domu 21 ,o tyle z fermentacją dolną będzie już problem. Nie mam nigdzie w miarę stabilnej temperatury w zakresie dolniaków jedynie co, mogę skorzystać z tej jaka panuje na zewnątrz a ta waha się w zakresie od 5 w nocy do 12 w dzień. Czy takie przeskoki mogą jakoś poważniej zaszkodzić fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 (edited) Wahania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wahania. Edited November 8, 2012 by bogdan62 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Gratuluję odpowiedzi udzielonej bez wachania Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Z tego co czytałem kiedyś na tym forum to najgorsze są wahania temperatury właśnie. Sugeruje zainstalować nową lodówkę albo zrezygnować z trzymania jedzenia w starej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Wachania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wachania. Czy masz może jakieś doświadczenie w tej materii? Też byłbym zainteresowany fermentacją na balkonie, w skrzyni styropianowej, nawet w lekko ujemnych temperaturach, tylko się zastanawiam czy da się jakoś zaizolować fermentator żeby te +10°C w fermentatorze utrzymać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted November 8, 2012 Share Posted November 8, 2012 Prowadziłem fermentacje na balkonie, fermentor był owinięty starymi kołdrami i folją, temperatury otoczenia takie jak obecnie, w fermentorze różnice temperatur nie przekraczały 4 stopni średnia ok.9 stopni. Po ok. 2 tygodniach temperatury w nocy spadły poniżej zera, w dzień max 7 stopni, w fermentorze temperatura obniżyła się do 2-5 stopni, udało mi się była już cicha fermentacja. Temperatury na balkonie nie da się przewidzieć, aby uniknąć nerwów warto pomyśleć o grzaniu lub chłodzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 (edited) Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska.. Edited November 27, 2012 by korek Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 Dlatego w tym sezonie pozostanę przy górniakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska.. Powinny dać radę tylko dłużej to potrwa. W poprzednim sezonie zdarzało się fermentować w niższych temperaturach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korek Posted November 29, 2012 Share Posted November 29, 2012 Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 30, 2012 Share Posted November 30, 2012 Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni.. A właśnie taka, mniej więcej. Fermentacja trwała dość długo, jak masz możliwość to pod koniec daj do cieplejszego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ijon Posted November 30, 2012 Share Posted November 30, 2012 Fermentując w takich niskich temperaturach podobno końcówkę fermentacji przeprowadzić w 13 stopniach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now