Jump to content

Fermentacja na dworze w temp od 5 do 12 st C


Recommended Posts

Witam. Zmieniłem ostatnio miejsce zamieszkania tak więc i warunki mojego warzenia ,a co za tym idzie i fermentacji ,uległy zmianie. O ile w piwnicy mam stałą temp 18°C a w domu 21 ,o tyle z fermentacją dolną będzie już problem. Nie mam nigdzie w miarę stabilnej temperatury w zakresie dolniaków jedynie co, mogę skorzystać z tej jaka panuje na zewnątrz a ta waha się w zakresie od 5 w nocy do 12 w dzień. Czy takie przeskoki mogą jakoś poważniej zaszkodzić fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

Wahania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wahania.

Edited by bogdan62
Link to comment
Share on other sites

Wachania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wachania.

Czy masz może jakieś doświadczenie w tej materii? Też byłbym zainteresowany fermentacją na balkonie, w skrzyni styropianowej, nawet w lekko ujemnych temperaturach, tylko się zastanawiam czy da się jakoś zaizolować fermentator żeby te +10°C w fermentatorze utrzymać.

Link to comment
Share on other sites

Prowadziłem fermentacje na balkonie, fermentor był owinięty starymi kołdrami i folją, temperatury otoczenia takie jak obecnie, w fermentorze różnice temperatur nie przekraczały 4 stopni średnia ok.9 stopni. Po ok. 2 tygodniach temperatury w nocy spadły poniżej zera, w dzień max 7 stopni, w fermentorze temperatura obniżyła się do 2-5 stopni, udało mi się była już cicha fermentacja. Temperatury na balkonie nie da się przewidzieć, aby uniknąć nerwów warto pomyśleć o grzaniu lub chłodzeniu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska..

Edited by korek
Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska..

Powinny dać radę tylko dłużej to potrwa. W poprzednim sezonie zdarzało się fermentować w niższych temperaturach.

Link to comment
Share on other sites

Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni..

Link to comment
Share on other sites

Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni..

A właśnie taka, mniej więcej. Fermentacja trwała dość długo, jak masz możliwość to pod koniec daj do cieplejszego.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.