mcpol1 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Witam. Zmieniłem ostatnio miejsce zamieszkania tak więc i warunki mojego warzenia ,a co za tym idzie i fermentacji ,uległy zmianie. O ile w piwnicy mam stałą temp 18°C a w domu 21 ,o tyle z fermentacją dolną będzie już problem. Nie mam nigdzie w miarę stabilnej temperatury w zakresie dolniaków jedynie co, mogę skorzystać z tej jaka panuje na zewnątrz a ta waha się w zakresie od 5 w nocy do 12 w dzień. Czy takie przeskoki mogą jakoś poważniej zaszkodzić fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Wahania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wahania. Edytowane 8 Listopada 2012 przez bogdan62 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Gratuluję odpowiedzi udzielonej bez wachania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Z tego co czytałem kiedyś na tym forum to najgorsze są wahania temperatury właśnie. Sugeruje zainstalować nową lodówkę albo zrezygnować z trzymania jedzenia w starej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Wachania temperatury często kończą się przedwczesnym ustaniem fermentacji. Zaizolowanie fermentora skutecznie ograniczy wachania. Czy masz może jakieś doświadczenie w tej materii? Też byłbym zainteresowany fermentacją na balkonie, w skrzyni styropianowej, nawet w lekko ujemnych temperaturach, tylko się zastanawiam czy da się jakoś zaizolować fermentator żeby te +10°C w fermentatorze utrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Prowadziłem fermentacje na balkonie, fermentor był owinięty starymi kołdrami i folją, temperatury otoczenia takie jak obecnie, w fermentorze różnice temperatur nie przekraczały 4 stopni średnia ok.9 stopni. Po ok. 2 tygodniach temperatury w nocy spadły poniżej zera, w dzień max 7 stopni, w fermentorze temperatura obniżyła się do 2-5 stopni, udało mi się była już cicha fermentacja. Temperatury na balkonie nie da się przewidzieć, aby uniknąć nerwów warto pomyśleć o grzaniu lub chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska.. Edytowane 27 Listopada 2012 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Dlatego w tym sezonie pozostanę przy górniakach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja właśnie fermentuje swojego Pils'a w schowanku na dworzu w fermentatorze owinietym w folie i kołdrę. Przed chwila mierzyłem temperaturę warki i wyniosła ona 6° C. Czy to aby nie za mało? Wiki podaje zalecane 9-14 ° C dla tego szczepu (Bohemian Lager). . Dodam że na wierzchu jest ładna piana i piwo o dziwo BULKA!! drożdże zadane były w temperaturze 17° C i stały w takiej przez 12 godzin do rozkręcenia fermentacji. Martwi mnie tylko, czy temperatura nie jest zbyt niska.. Powinny dać radę tylko dłużej to potrwa. W poprzednim sezonie zdarzało się fermentować w niższych temperaturach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Jakie to były niższe temperatury?. Mi spadła temperatura ponizej 4°C. Nie zamraża się te drożdże?. Cały czas obfita piana na powierzchni.. A właśnie taka, mniej więcej. Fermentacja trwała dość długo, jak masz możliwość to pod koniec daj do cieplejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 Fermentując w takich niskich temperaturach podobno końcówkę fermentacji przeprowadzić w 13 stopniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się