xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Witam Jak u was wygląda odfermentowanie w porównaniu do testu FFT? Robie 3 warke z testem FFT i w każdej odfermentowanie było niższe o 1Blg od testu. Ostatnie trzymam już prawie drugi tydzień na burzliwej, dwa razy kołysałem fermentorem i to samo. Dodam że test na tych samych drożdżach a w butelkach nie ma przegazowania (przynajmniej narazie). Niby wszystko ok ale chciałbym wiedzieć jak to jest u was. Edytowane 8 Listopada 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 A po ilu dniach mierzysz test? U mnie jest tak u niektórych drożdże, np.Wb-06 ale z tego co czytałem one są żarłokami i dojadają w trakcie oraz z US-05 od testu schodzą niżej o 0,5Blg. Test mierze po 5 dniach dopiero, wtedy daje najwiarygodniejszy dla mnie wynik, i uważam czy piwo z testu nie zdążyło się zepsuć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Moje pierwsze IPA, miało na FTT 2 BLG, piwo zatrzymało się na 3 stopniach. Do testu użyłem te same drożdże co do fermentacji. Piwo pod koniec fermentacji przeniosłem w cieplejsze miejsce i trochę kołysałem wiadrem, jednak bez wiekszego efektu. Bartek_097 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 A po ilu dniach mierzysz test? U mnie jest tak u niektórych drożdże, np.Wb-06 ale z tego co czytałem one są żarłokami i dojadają w trakcie oraz z US-05 od testu schodzą niżej o 0,5Blg. Test mierze po 5 dniach dopiero, wtedy daje najwiarygodniejszy dla mnie wynik, i uważam czy piwo z testu nie zdążyło się zepsuć! Test mierze po 3 dniach i sprawdzam jeszcze np. po 6 przed wylaniem - nie było narazie różnicy. Czekam na więcej odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 A jaką temperaturę ma próbka z fermentatora, a jaką z FFT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Taką samą - stoją obok siebie. Test przynajmniej raz dzienne porządnie mieszam a fermentor nie. Edytowane 8 Listopada 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) A piwo z testu bierzesz znad drożdży czy po wymieszaniu razem z drożdżami? bo raczej testem się nie kołysze... jest on na tyle mały i jak na początku natlenisz to wystarczy. Edytowane 8 Listopada 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Zlewam kranikiem trochę podczas rozpoczętej już fermentacji. A podczas pomiaru zlewam znad drożdży. Edytowane 8 Listopada 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) Undeath u ciebie zawsze TEST FFT = piwu w fermentorze?? Edytowane 8 Listopada 2012 przez xfranek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 No tak ,oprócz tych dwóch przypadków co napisałem powyżej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 A czy wahania temperatury np. dzień 23st noc 19st mogą mieć wpływ na niedofermentowanie całkowite?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Nie wiem w praktyce ale literatura mówi, że zbyt duże wahania temperatur, powyżej 5 st. na dobę może spowodować zahamowanie pracy drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Trochę poszukałem na ten temat i chyba jest możliwe niedofermentowanie z tego powodu. W weekend następna warka więc tym razem zadbam o stabilną temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 A czy wahania temperatury np. dzień 23st noc 19st mogą mieć wpływ na niedofermentowanie całkowite?? Wahania temperatury brzeczki czy wahania temperatury w pomieszczeniu, w którym stoi fermentator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 A czy wahania temperatury np. dzień 23st noc 19st mogą mieć wpływ na niedofermentowanie całkowite?? Wahania temperatury brzeczki czy wahania temperatury w pomieszczeniu, w którym stoi fermentator? Temp. brzeczki wg wskazań naklejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 No to po raz pierwszy moje piwko przefermentowało zgodnie z testem FFT. Stabilna temperatura w chłodziarce 19stC (temp brzeczki również 19st). Wniosek: Wahania temperatury na poziomie 3-4st C mogą prowadzić do niedofermentowania brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Skoro miałeś dobowe wahanie temperatury brzeczki na poziomie 4°C, to biorąc pod uwagę bezwładność cieplną 20-litrowego fermentatora musiałeś mieć bardzo duże wahania temperatury, gdzie przeprowadzałeś fermentację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Tak. W dzień ok 26st w nocy 17. Niestety tak gdzie fermentuje ogrzewaniem steruję piec miałowy który nie ma dobrej regulacji i tak w nocy chodzi na min. bo nikogo tu nie ma a od rana jest podkręcany i najczęściej za mocno się nagrzewa. Do tego dochodzi bardzo niska izolacja cieplna pomieszczenia. Nawet jak bym chciał ustawić na czas burzliwej stałą temp. dzień/noc to było by to trudne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Wg mnie ten naklejany termometr nie jest strasznie dokładny, bo mierzy temperaturę na styku dwóch różnych temperatur (w fermentorze jest zawsze nieco wyższa, otocznie nieco niższa). Podczas wahań temperatury zewnętrznej temperatura w wiadrze zmienia się dużo wolniej ze względu na objętość cieczy, a FFT będzie reagował dużo szybciej, właśnie ze względu na mają objętość. Ja staram się mierzyć nie trzymaną w palcach próbkę zlaną do próbówki. I to maksymalnie szybko po zlaniu, zanim zbadam gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Brak "bulkania" to oczywiśćie nie jest wyznacznik przefermentowanej w całości brzeczki ale jednak zastanawia mnie jedna hipotetyczna sytuacja. Założenie jest, że pojemnik fermentacyjny jest super szczelny, w takim wypadu brak "bulkania" i wyrównanie poziomu płynu w rurce oznaczało by, że nastąpił koniec fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 Jeśli hipotetyczni bulkadełko jest sprawne to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 W idealnie szczelnym fermentatorze długo byś musiał czekać na całkowite ustanie bulkania. W szklanym balonie, którego używam do cichej, zazwyczaj coś tam jeszcze bulknie, raz na kilka minut, przed butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 FFT po trzech dniach 4Blg. Blg początkowe 13. Drożdże S 33. Trzymać się tego, czy raczej popełniłem jakiś błąd i zeszło za słabo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Jak na S-33 to dobry wynik. Te drożdże słabo odfermentowują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Jak na S-33 to dobry wynik. Te drożdże słabo odfermentowują. Dzięki za informacje. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez AG1929 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się