LJajecznica Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Zawsze chciałem spróbować tych specyjajów, ale nie było takiej możliwości. Okazało się, że cukiernie prowadzą sprzedaż wysyłkową i dzisiaj dostałem kurierem paczkę z pięcioma rogalami. Muszę przyznać, że jem je pierwszy raz w życiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 (edytowane) No to dla porównania zapraszam do Poznania na sobotnią imprezę, ponoć ma być stoisko z rogalami. Edytowane 8 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła dobre,ale ja nie przepadam za makiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła dobre,ale ja nie przepadam za makiem A mógłbyś jaśniej to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem i porównałbym z moją wiedzą .Według mojej wiedzy są dwie wersje tej tradycji i żadna nie ma odniesienia do wierzeń pogańskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Na św. Marcina gęś byście lepiej zjedli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 A u mnie ani gęsi ani rogali ... sam se upiekę http://www.rogalemarcinskie.pl/pl/przepis_na_rogale.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Na św. Marcina gęś byście lepiej zjedli Gęś też będzie.Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 też jadłem wczoraj ten specjał który z wierzeń pogański przeszedł do kościoła dobre,ale ja nie przepadam za makiem A mógłbyś jaśniej to rozwinąć bo nie za bardzo rozumiem i porównałbym z moją wiedzą .Według mojej wiedzy są dwie wersje tej tradycji i żadna nie ma odniesienia do wierzeń pogańskich. Może obydwoje przytoczylibyście swoje wersje? Zaciekawiliście mnie trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 No to dla porównania zapraszam do Poznania na sobotnią imprezę, ponoć ma być stoisko z rogalami. Kiedyś się pojawię w Poznaniu, ale jeszcze nie wiem kiedy, na pewno nie w tą sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) podam może nie najlepszy przykład http://pl.wikipedia....świętomarciński sam św.Marcin też urodził się w pogańskiej rodzinie ,a tu jak kogoś interesuje trochę o tym co kościół ma wspólnego z poganami http://kritikos.pl/?...nie_chrze_swiat http://www.krzyjahu....4614f78d71.html jak widać sporo wspólnego,tyle że poganie nie rzucali ludzi na pożarcie lwom dla rozrywki,jak ktoś miał inne poglądy,wizje inne od kościoła czy był po prostu chory psychicznie (kiedyś może tego nie wiedzieli) to nie był palony na stosie czy torturowany po przez ukrzyżowanie zresztą kościół bał się o wszystko co mogło obrócić przeciwko niemu i tak zostało do dzisiaj,nie dociera do nich że "helołin" to zabawa i komercja na której zbija się kasę jak na walentynkach ,dla nich to .... chyba rozpisałem się nie w temacie sorry p.s1 jeśli ktoś by pytał jestem bardziej poganinem niż chrześcijaninem ale nic nie praktykuję p.s 2 rogale z jakiego święta by nie były bardzo je lubię p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie Edytowane 9 Listopada 2012 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Aha... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie Gawon nie robiłem ale szykuję się do tego przepisu. Niestety zrobię dopiero po Św. Marcinie. Ale wstawię fotkę i opiszę jak smakowało. Może nawet zastosuję miód. Dzisiaj widziałem jak Wachowiczka robiła rogale, ale niestety nie robiła na półfrancuskim cieście tylko na zwykłym drożdżowym. W tym roku z racji emigracji nie będę jadł rogali więc na pewno nadrobię to w tygodniu jak będę miał trochę czasu upiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 10 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Zawsze jak jestem na targach kamieniarskich w Poznaniu, to zaglądam do cukierni po ten speciał i powiem, że bardzo dobre, chociaż samakują jak bułka słodka z makiem to jednak są jakieś takie lepsze. Ogólnie mi smakują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 http://gotowanie.onet.pl/sztuka-kulinarna,643/wybieramy-najlepszy-przepis-na-swietomarcinskiego-rogala,50941.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2012 Czas wybrać się na oryginały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) Zawsze jak jestem na targach kamieniarskich w Poznaniu, A na Festiwalu Piwa kolega był? Edytowane 12 Listopada 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiak Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 czy te rogale da się kupić gdzieś poza warszawą> chce ich!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 czy te rogale da się kupić gdzieś poza warszawą> chce ich!! Dzisiaj widziałem w Grodzisku Wlkp na Szerokiej u Kachlickiego przemo70 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 na allegro widziałem po 5szt pakowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 czy te rogale da się kupić gdzieś poza warszawą> chce ich!! dobre, dobre :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tysiak Opublikowano 14 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2012 Chorobka Grodzisk daleko, ale chyba spróbuje przez allegro. Tylko zastanawiam się czy czerstwe do mnie przyjadą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 Przesyłka byłe ekspresowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 p.s 3 mcpol1 robiłeś już z tego przepisu? ja lubię miód bardzo i część cukru by właśnie na miód zamienił,sporo przepisów tak podaje zresztą poganie cukru nie mieli chyba ,a miód na pewno ale to moje zdanie No to zrobiłem spóźnione Marciny. Zrobiłem z tego przepisu: http://www.mojewypie...gale-marcinskie a nie jak podawałem wcześniej. Wyszły całkiem PYSZNE! Nie wyglądają może jak podkowa ale jak na pierwszy raz to skoncentrowałem się na smaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Na pierwszy rzut oka widzimy błąd w sztuce. Do rogali Świętomarcińskich mak biały, a nie niebieski, chyba,że się mylimy. Niemniej jednak gratulacje udanego wypieku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 No i tu właśnie działy się rzeczy niezwykłe. Nabiegałem się po Wiedniu żeby zdobyć mak biały. Znalazłem!!!. Kupiłem. Zaparzyłem a tu... czary mary hokus pokus... Austryjoki chyba go pomalowały bo wyszedł jak na załączonym zdjęciu... I po co było tyle biegać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się