nikiboom Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) Na początek: Dzień dobry! Bo jeszcze się nie przywitałem oficjalnie:) Nazwa browaru na razie robocza:) Gar stoi na półce, wielka paka z CP dziś przyszła. Każdemy ze współlokatorów udzieliłem odpowiedzi na pytanie: "jak to będziesz kapslował?" więc myślę, że warzyć czas zacząć Jako że wyznaję zasadę, że jak spaść to z wysoką więc przygodę z piwowarstwem zaczynam od zacierania. I żeby jeszcze bardziej utrudnić sobie życie zaczynam nie od zestawu ale od własnego pomysłu. I tu prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o korekcję moich planów ( chyba że jest ok). Kierowałem się wyliczeniaami beersmitha, ale nie bardzo wiem na ile ustawić wydajność i dałem 77%. Podobny wynik powinienem uzyskać wg toolkitu przy wydajności warzelni ok. 58% Receptura: Kiwi (NZ Pale Ale) Na ok 22 l. do fermentora i ok 12 Blg Zasyp: 4,5 kg Pale Ale Strzegom 0,25 kg karmelowy jasny Strzegom barwa piwa ok. 13 EBC Zacieranie: 68 oC - 60 min 76 oC - mash out w 15 litrach wody Filtracja i wysładzanie ~18 l, 3x6 l Chmielenie: 70 min 60 min - 20 g Nelson Sauvin (szyszka) 11,5 % alfakwasów 20 min - 20 g Nelson Sauvin (szyszka) 11,5 % alfakwasów 2 min - 20 g Nelson Sauvin (szyszka) 11,5 % alfakwasów (BS liczy mi 40 IBU, nie wiem czy nie trochę za dużo gdyż piwo w dużej cześci będzie rozczęstowane) i ewentualnie, być może jeszcze na cicha dam 20 g, ale nie wiem czy warto ryzykować infekcję Chłodzenie: Wanna do poniżej 80 stopni a potem do fermentora i na balkon na chilloutowe chłodzenie. Fermentacja: drożdze US 05 I tu pytanie jak domowymi sposobami w pomieszczeniu gdzie temperatura oscyluje koło 22-23 stopni zbić temperaturę do tych 18-19OC. Tak, że koledzy piwowarowie będzie ok? Warzyć zamierzam w weekend o ile nie rozłoży mnie choroba:) A tak piwo się prezentowało, niestety zdjęcie słabej jakości bo z telefonu: Edytowane 30 Stycznia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 9 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 Bardzo dobry przepis, i super, że próbujesz. Mam nadzieję i przekonanie, że piwo wyjdzie bardzo dobre. Domowe sposoby na zbicie temperatury to skrzynia ze styropianu, jeden 1,5 l pet zbiję Ci temperaturę do 18°C. Koszt wykonania około 20-30 złotych, trzy tafle styropianu o grubości 5 cm i butelka kleju polimerowego. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2012 I tak już wydałem pół wypłaty:) więc następne inwestycje w przyszłym miesiącu;) Spróboję zbijać mokrą "szmatą" i izolacją karimatową. Dzięki za dobre słowo:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 Warkę nr. 1 można uznać za odbytą. Dochładza się jeszcze na balkonie:) Z negatywów: przez nieuwagę nie wyłączyłem gazu pod zacierem i temperatura na kilka minut skoczyła do 70, mam nadzieję że bez większych konsekwencji. wyszło chyba trochę ciemniejsze niż myślałem że wyjdzie. i prawie 8 godzin w kuchni:) Pozytywy: wyszło tyle brzeczki ile chciałem, do fermentora wlałem ok 22 l. 12 Blg. Jeden wniosek: Nie ma co się bać zacierania, choć jest czasochłonne;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) Pierwsza warka przelana na cichą. Zeszła do 2,5 Blg. Chociaż trochę mnie mój areometr kłamie gdyż przy sprawdzaniu przy warzeniu wydawało się że jest źle wyskalowany a teraz w wodzie wskazywał idealne 0. Tak, że może początkowy Blg warki był ok 13,5 Blg:) Przy przelewaniu za mocno poruszyłem drożdze i trochę mniej piwa udało się przelać W smaku prezentuje się dobrze. Chociaż współlokatorka mówiła że jest lekko kwaskowe Ja nic takiego nie czułem, tylko solidną goryczkę i piękny aromat A i jeszcze etykieta (niestety ptak tylko znaleziony a nie własnoręcznie stworzony) Edytowane 19 Listopada 2012 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 W jakiej temperaturze mierzyłeś blg? Im wyższa temperatura tym mniejsza gęstość, weź na to poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Temperatura była zawsze ~ 20. Mam wrażenie, że próbówka była jakaś "lewa". Bo pomiary gdy ballingometr był wrzucony swobodnie do szklanki lub wiadra pełnego wody były równe 0. Na szczęście próbówka pokruszyła się przy warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 20 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2012 Witam kolegę Łodzianina! Trzeba się będzie przy degustacji spotkać btw, bardzo fajna receptura. Super że próbujesz od razu z czymś takim:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 21 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2012 A witam, witam. Jak już będzie pijalne to bardzo chętnie. Receptura fajna, tylko mam nadzieję, że i piwo będzie fajne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 20 g Nelson Sauvin (szyszka) 11,5 % alfakwasów wrzucone na cichą na 7 dni. W przyszłą sobotę lub niedziele planuję rozlew. Niestety zupełnie nie mam czasu żeby się wziąć za następną warkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Warka nr 1 rozlana do butelek, wyszło ~ 19 l, do refermentacji z 116 g cukru. W smaku bez rewelacji, mam nadzieję na poprawę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Warka nr 2 Dry Stout Zasyp: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 1 kg Pale Ale 0,5 kg Słód barwiący 0,2 kg jęczmień palony 0,3 kg Zacieranie: W 15 l wody 63 oC - 45 minut 73 oC - 15 minut 78 oC mash out Chmielenie: gotowanie 65 minut 60 g Marynki na 60 minut ~ 20 g Nelson Sauvin (szyszka) 11,5 % na 7 dni cichej Wyszło ok 21,5 litra, ~ 12-13 Blg. Drożdze Danstar Nottingham Przy okazji wypiłem butelczynę z warki nr jeden. Piwo smaczne, wspołlokatorom też smakuje:) Edytowane 30 Stycznia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 A witam, witam. Jak już będzie pijalne to bardzo chętnie. Receptura fajna, tylko mam nadzieję, że i piwo będzie fajne:) Było bardzo pijalne , a przede wszystkim obłędnie aromatyczne. Polecam próby z "nelsonem". Sam dziś pchnąłem zamówienie i będe robił podobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Warka nr 2 (stout) przelana na cichą. Blg nie zmierzyłem bo już nie miałem sił ale do soboty rana zeszło do 3 Blg, więc myślę, że odfermentowało porządnie:) Muszę pochwalić te Danstary gdyż wytworzyły bardzo zbitą gęstwe. Trochę specjalnie zaciągnąłem na wszelki wypadek. Za radą Merva dorzucę resztkę Nelsona, którą mam, na ostatnie 7 dni cichej. Jak się nagazuje to mogę Ci Radku podrzucić ten eksperyment do spróbowania:) Chyba, że znów zrobimy jakieś styczniowe spotkanko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Warka nr 2 (stout) przelana na cichą. Blg nie zmierzyłem bo już nie miałem sił ale do soboty rana zeszło do 3 Blg, więc myślę, że odfermentowało porządnie:) Muszę pochwalić te Danstary gdyż wytworzyły bardzo zbitą gęstwe. Trochę specjalnie zaciągnąłem na wszelki wypadek. Za radą Merva dorzucę resztkę Nelsona, którą mam, na ostatnie 7 dni cichej. Jak się nagazuje to mogę Ci Radku podrzucić ten eksperyment do spróbowania:) Chyba, że znów zrobimy jakieś styczniowe spotkanko:) Spotkanko jest jak najbardziej wskazane. Poprzednie było bardzo udane. A i stouta chetnie spróbuje bo lubię. Zwłaszcza ze mój ostatni coś za słodki wyszedł i średnio mi wchodzi, Edytowane 18 Grudnia 2012 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Stout rozlany ze 120 g cukru Wyszło 39x0,5 i 6x0,33. Czas na planowanie kolejnych warek:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Spróbowałem stouta, na razie mocno palony w smaku, jeszcze nie dość nagazowany, chmielenie na zimno na razie oceniam jako średnio nieudany eksperyment Przyszła kolejna paka ze słodami, tak że w weekend planuję następną wareczkę. Gdyby ktoś to czytał to czy mogę prosić o ocenę/poprawę przepisu? Piwo w stylu jasne, mocno chmielone. Zasyp: 6 kg strzegomski Pale Ale 0.5 strzegomski karmelowy 30 EBC 0.25 strzegomski 150 EBC Zacieranie: 90 min w 67oC + gips Wg Beersmitha wysładzanie do otrzymania ok 28 l. Chmielenie: 60 min - Opal (8,7% ak) - 30 g Smaragd (8 % ak) - 35 g 15 min - Opal (8,7% ak) - 20 g Smaragd (8 % ak) - 20 g 5 g mchu irlandzkiego 5 min - Opal (8,7% ak) - 15 g Smaragd (8 % ak) - 20 g 7 dni cichej - 30 g Smaragd Parametry brzeczki: 23 l do fermentora 16,5 Blg 17 EBC ~ 70 IBU ABV - 6,7 % Drożdze US 05 Edytowane 30 Stycznia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zacierasz? Jakaś relacja.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Po sporej obsuwie, udało się zacząć. Słód poszedł 15 min temu do wody. Chyba trochę przesadziłem z zacieraniem w 20 litrach, ledwo się zmieści przy filtracji do fermentora:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 (edytowane) Wyszło 23 litry brzeczki ~ 16-17 Blg, koło 1 zadane saszetką US-05, na razie dosyć niemrawo pracują, mam nadzieję że nie napowietrzyłem za mało. Zmieniłem też nieco schemat chmielenia, dając więcej Opala na 15 i 5' Próbowałem też stouta i wygląda, że będzie z niego piwo:) Edytowane 6 Stycznia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Jak zadałem do swojego iipa 19blg saszetkę zrehydratyzowanych us-05, to dopiero po prawie dwóch dniach widać było spektakularne bulkanie w rurce. Chociaż i tak uważam, że to żaden wyznacznik . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Po paru dniach fermentacji rurka nadal strzela jak oszalała. (Przy okazji zastanawiałem się czy ilość wydzielonego CO2 podczas fermentacji byłaby w stanie wyprzeć całkowicie tlen z mojego pokoju ;]). Zapach chmielu (bardzo przyjemny zresztą) czuć po wejściu do mieszkania, więc aromatycznie piwo zapowiada się dobrze:) Systematycznie próbuje warkę nr #2 i jest coraz lepsza. Niestety z warki nr 1 zostało parę ostatnich butelek wynika z tego, że piłem głównie piwo niedoleżakowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Radek, na miłość boską, ostrożnie ze słowem: niedoleżakowane, , czyzbyś nie czytał o perypetiach z sępem z widawy, ktoś może to uznać za prowokację Edytowane 9 Stycznia 2013 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 No właśnie zapoznałem się z cała dysuksją na ten temat i z tego właśnie wydedukowałem, że piłem niedoleżakowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Cześć Radku. Ponieważ nigdy nie używałem szyszki, chciałem zapytać czy do chmielenia nelsonem sypałeś szyszki luzem czy w worku a jak luzem jak było z oddzieleniem chmielin i osadów przy zlewaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się