Jacenty Opublikowano 12 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Próbowałem też stouta i wygląda, że będzie z niego piwo:) Stout z Nelsonem? Lubię eksperymenty, jednak tego chmielu do stouta bym nie wrzucał. Czuć go w ogóle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2013 Próbowałem też stouta i wygląda, że będzie z niego piwo:) Stout z Nelsonem? Lubię eksperymenty, jednak tego chmielu do stouta bym nie wrzucał. Czuć go w ogóle? Nawet czuć. Mam z tym piwem ten problem, że co otworze butelkę to albo mi się wydaje, że zupełnie nie pasuje, albo że jest to nawet udany eksperyment. Nuty owocowe mieszają się z palonymi i raz mi to pasuje a raz nie. Coś więcej będe mógł powiedzieć za tydzień, dwa o ile mi katar przejdzie Gdybyś przez Łódź w najbliższym czasie przejeżdzał, to z chęcią poczęstuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Warka nr 3 zlana na cichą, z 16,5 zeszło do 4,5 Blg. Pachnie ładnie, w niedzelę dorzucę chmielu na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Do warki nr 3 dorzucone 20 g Smaragdu na zimno. Dziś zatarta warka nr 4 Stout czekoladopodobny Zasyp: 4 kg Pale Ale Strzegom 0,25 kg karmelowy 150 Strzegom 0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne 0.2 kg czekoladowy ciemny 1200 Strzegom 0.3 kg jęczmień palony Zacieranie: 68 oC - 66 oC - 55 min 73 oC - 70 oC - 15 min (wrzucenie słodów palonych) 78 oC - mash out w 18 litrach wody (trochę za dużo mi się wlało:) Wysładzanie 2 x7 l Chmielenie: 70 min 60 min - Opal (8,7% ak) - 30 g 10 min - 0,5 kg laktozy 5 min - 100 g niskotłuszczowego kakao, starte skórki z 3 pomarańczy na cichą laska wanilii Fermentacja: drożdze S 04, około 19oC Parametry piwa(brzeczki): 24 l ~ 65 EBC 25 IBU 15,5 Blg Miało być 22 l 14,5 Blg ale chyba trochę przedobrzyłem z wysładzaniem Warka eksperymentalna, zobaczymy co z tego wyjdzie Edytowane 21 Stycznia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Bardzo jestem ciekawy tej warki, podoba mi się że śmiało eksperymentujesz, tak trzymać, ...szable w dłoń i bierzemy to galopem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Warka nr 3 rozlana do 44x0,5 butelek. Spróbowałem trochę i jest troche za słodkie, goryczka jest ale przenika się ze słodkością. Odfermentowało do ~ 4 Blg. Zapach ok. Nie jest to cytrysowo-owocowa bomba ale przyjemnie pachnie. Mam nadzieję, że po nagazowaniu słodkość nieco ustąpi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Warka nr 4 wczoraj przelana na cichą, smakuje całkiem nieźle. Zeszła do 6,5 Blg. Dziś może spróbuje piwa z Warki nr 3, o ile się przez 3 dni nagazowało:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2013 Spróbowałem warki nr 3, nie nagazowało się za bardzo:) Piwo w smaku dobre, nie wiem skąd ta słodycz podczas spróbowania podczas rozlewu. Co do zapachu ani Smaragd ani Opal, (przynajmniej w takich ilościach jakich ja użyłem) nie dają efektu takiego jak amerykańskie chmiele. Ale trzeba im przyznać, że piwo na nich pachnie ładnie. Troche cytrusowo-kwiatowo-owocowo, ale łagodnie. Mam też wrażenie, że w piwku czuć lekko alkohol, może jak poleży dłużej się ułoży. W każdym razie mogę polecić użyte przeze mnie chmiele, zwłaszcza Smaragd, który jest bardziej aromatyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Warka nr 4 rozlana do 45 butelek 0.5 i jednego bączka, dodanie curku w ilości ok 124 g. Niestety na razie smakuje nie najlepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Trochę się skrzywiłem na widok skórek pomarańczowych w składzie, no ale, co kto lubi, ja połączenia kakao z cytrusami nigdy nie lubiłem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr 5 "Polskietrochę niemieckie" Ale Zasyp: 4,85 kg Pale Ale Strzegom 0,25 kg karmelowy 30 Strzegom 0,25 kg karmelowy 150 Strzegom Zacieranie: 22 litry wody 30' - 63oC ->62oC 35 - 73oC ->71oC mash out 5 min Wysładzanie 2 x7 l Chmielenie: 15 g Lubelski (3,8 % ak) zacier 70 min 60 min - 35 g Perle (9,4% ak), 5 g Lubelski (3,8% ak) 25 min - 5 g Perle (9,4% ak), 15 g Lubelski (3,8% ak) 5 min - 10 g Perle(9,4% ak), 15 g Lubelski (3,8 % ak) Fermentacja: drożdze Danstar Nottingham, około 19oC Wyszło 25,5 l, 13o Blg IBU ok 45 już mi się nie chciało odzyskiwać brzeczki z chmielin, a tak na oko to z 1,5 l dałoby radę. 1 l nieco rozcieńczonej brzeczki odebrałem na cholera wie co. Edytowane 14 Marca 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 jak to "na co"? piwowarzy którzy posiedli już świętego Graala, mówią że na rezerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 16 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Startery, bejbe! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 16 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Się zobaczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 20 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Właśnie wychyliłem IPA Bardzo dobre piwo. W aromacie delikatne owoce cytrusowe Kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że Polska coś przegapiła w temacie chmielu Odrobina alkoholu też była, a zacieranie na to nie wskazuje, bo raczej w stronę treściwości. Dzięki za flaszeczkę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Dzięki za opinię Co do chmielu to trzeba mieć nadzieję, że i u nas zrobią w końcu jakieś hamerykańskie aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Nie wiem Radku czy wiesz ale w CP pojawił się Nelson Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Wiem widziałem:) Cena niezła. Może się skusze na 100 g, tylko że następne zakupy chciałem zrobić w TB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Warka nr 5 po 22 dniach fermentacji zlana do butelek (49*0,5, 1*0,65) z dodatkiem 145 g cukru. Czas zaplanować kolejne warzenia, mam nadzieję, że zanim zaczną się upały zdąrze zrobić jeszcze ze 4 wareczki, żeby latem było co pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 10 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 zawsze można przejść na mauribrew ale, one zdaje się mają zakres temperaturowy do 30 stopni C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Tylko ciekawe jakie są potem efekty. Pozostaje jeszcze kwestia samego warzenia, podczas gotowania chyba sam bym się ugotował, gdyby za oknem było powyżej 30 to w kuchni byłaby masakra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Warka nr 6 Brown Porter Zasyp: 3,75 kg Pale Ale Strzegom 0,5 kg karmelowy 300 Strzegom 0,5 kg brown 0,4 kg płatki jęczmienne błyskawiczne 0,06 kg jęczmień palony Zacieranie: 18 litrów wody 70 - 69oC ->62oC mash out 5 min Wysładzanie 2 x8 l Chmielenie: 70 min 60 min - 45 g Fuggles - szyszka (5,3% ak) 10 min - 15 g Fuggles - szyszka (5,3% ak) Fermentacja: drożdze Safale S-04, około 16-17 oC Wyszło 24,5 l, 13,5o Blg IBU ok 25 kolor ok 45 EBC A i jescze browar się wzbogacił o pudło styropianowe, wyszło strasznie koślawe, bo coś przesunałem nie zauważyłem, a potem już klej wziązał. Miejsca zajmuje od cholery w moim pokoju, mam nadzieję że temperaturę chociaż będzie trzymać dobrze:) Edytowane 17 Marca 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 28 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Warka nr 6 przelana na cichą, zeszło do niecałych 4 Blg. Chyba muszę przyznać że stout z warki nr 2 się zepsuł, chyba jakaś infekcja się przyplątała, dobrze, że zostało tylko kilka testowych butelek. Gorzej, że piwo z warki nr 5 pachnie trochę nieładnie (kwaśno), w smaku na razie ok może zdąrze wypić zanim całkowice się zepsuję, nie wiem tylko skąd infekcja bo widoczych śladów przy rozlewie nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Brown Porter zlany do butelek, 105 g cukru na 48 butelek 0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka nr 7 Zasyp: 2,25 kg Pale Ale Strzegom 2 kg monachijski Strzegom 0,2 kg płatki jęczmienne błyskawiczne Zacieranie: 60 - 66oC ->62oC mash out 5 min Chmielenie: 70 min 60 min - 26 g Fuggles - szyszka (5,3% ak) 15 g Bramling Cross (5,3% ak) 20 min - 10 g Fuggles - szyszka (5,3% ak) 10 g Bramling Cross (5,3% ak) 5 min - 25 g Bramling Cross (5,3% ak) drożdze Safale S-04, gęstwa Wyszło 23 litry o 11,5 Blg, goryczka ok 35 IBU kolor 11 EBC Wrzuciłem chmiel w szyszkach luzem i nie był to dobry pomysł, źle się dekantowało i dużo brzeczki zostało w chmielinach, których nie mam czasu odzyskiwać. Do tego trochę resztek szyszek przez nieuwagę dostało się do fermentora. Będzie mętne piwo Przy okazji spróbowałem piwa z poprzedniej warki, już nagazowanie w miarę, ale piany prawie brak, zupełnie jak przy piwie z dodatkiem kakao:/ Edytowane 13 Kwietnia 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się